Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στον πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Γιώργο Σιδέρη, και τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο», με τον Νίκο Χατζηνικολάου, με αιχμή την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους μισθούς των υγειονομικών, στα κενά προσωπικού, στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας, στις χειρουργικές αίθουσες, στις λίστες αναμονής και στα προγράμματα πρόληψης του υπουργείου.

Τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γιώργος Σιδέρης

Ο Γιώργος Σιδέρης υποστήριξε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση των χειρουργείων στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά. Όπως είπε, από τις 210 χειρουργικές αίθουσες, οι 100 παραμένουν κλειστές. Αναφερόμενος ειδικά στο Αττικό Νοσοκομείο, σημείωσε ότι τα τελευταία δυόμισι χρόνια πραγματοποιήθηκαν 10.500 χειρουργεία, ενώ τα απογευματινά χειρουργεία ήταν μόλις 347, αριθμός που, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιστοιχεί στο 3%.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αμφισβήτησε ότι τα απογευματινά χειρουργεία οδήγησαν σε ουσιαστική μείωση της λίστας αναμονής. Όπως ανέφερε, η λίστα μειώθηκε επειδή ασθενείς κατευθύνθηκαν στον ιδιωτικό τομέα μέσω voucher, ενώ αρκετοί, όπως είπε, διαγράφηκαν από τη λίστα όταν αρνήθηκαν να τα παραλάβουν. Μάλιστα, υποστήριξε ότι μόνο στο Αττικό Νοσοκομείο οι συγκεκριμένες περιπτώσεις ανέρχονται σε 1.400.

Η απάντηση Γεωργιάδη και η σύγκριση με το 2019

Από την πλευρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τον Γιώργο Σιδέρη ότι χρησιμοποιεί εσφαλμένη βάση σύγκρισης, προκειμένου να παρουσιάσει επιβαρυμένη εικόνα για το ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι το 2021 ήταν το έτος κορύφωσης της πανδημίας, όταν τα συστήματα υγείας διεθνώς είχαν προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις, και συνεπώς δεν μπορεί να αποτελεί ασφαλές σημείο αναφοράς για την αποτίμηση της σημερινής κατάστασης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η ορθή σύγκριση πρέπει να γίνεται με το 2019, δηλαδή με μια περίοδο κανονικότητας πριν από την πανδημία. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε σχέση με τότε, το προσωπικό στο ΕΣΥ είναι αυξημένο κατά 11%. Παράλληλα, ανέφερε ότι και στο Αττικόν υπάρχει σήμερα περισσότερο προσωπικό σε σχέση με το 2019, ενώ σημείωσε ότι έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας.

«Το 2021, στον πλανήτη που ζούμε, σε όλη τη σφαίρα. Είχαμε τη μεγαλύτερη πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού σε όλα τα συστήματα του κόσμου. Από την Κούβα — καλά, κοιτάξτε, ξέρω, δεν έχω να πω… — από τον υπόλοιπο κόσμο μέχρι την Ελλάδα. Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Γιατί είχαμε πανδημία. Άρα να μου λέτε ότι έχουμε σήμερα λιγότερο προσωπικό στο ΕΣΥ από το έτος κορύφωσης της πανδημίας είναι λαθροχειρία. Η σωστή σύγκριση γίνεται με το 2019. Για ποιο λόγο πας σε ένα έτος κανονικότητας; Σε ένα έτος κανονικότητας. Στα δύο έτη κανονικότητας, αγαπητέ γιατρέ, πρόεδρε της ΕΙΝΑΠ και του ΚΚΕ των γιατρών, έχουμε περισσότερο προσωπικό κατά 11%. Ακόμα και για τα ΤΕΠ που είπατε στο Αττικόν, τη μέρα που ήρθαμε με τον Πρωθυπουργό, αντί να πανηγυρίζετε που βελτιώθηκε το νοσοκομείο σας, έχουμε σήμερα περισσότερο προσωπικό από το 2019», είπε χαρακτηριστικά.

 

Στο επίκεντρο τα ράντζα και η εικόνα στο Αττικόν

Η σύγκρουση κορυφώθηκε όταν η συζήτηση μεταφέρθηκε στα ράντζα και στην εικόνα του Αττικού Νοσοκομείου. Ο Γιώργος Σιδέρης περιέγραψε συνθήκες υπερπληρότητας, υποστηρίζοντας ότι διαχρονικά στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 100 έως 150 ασθενείς σε διαδρόμους, ενώ πλέον, όπως είπε, ασθενείς νοσηλεύονται ακόμη και στους χώρους των ΤΕΠ. Ο ίδιος συνέδεσε το πρόβλημα με την ανεπάρκεια προσωπικού και υποδομών, επισημαίνοντας ότι οι ανακαινίσεις από μόνες τους δεν αρκούν για να αντιμετωπιστεί η πίεση.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε ότι, έπειτα από δύο δεκαετίες, δρομολογείται έργο ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, με επέκταση της παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο «Λοιμωδών» της Αγίας Βαρβάρας, με στόχο, όπως είπε, να μηδενιστούν τα ράντζα στο Αττικόν μέσα στον επόμενο ενάμιση χρόνο.

«Για τα ράντζα που είπατε. Ναι, έχουμε 150 ράντζα. Τώρα, κύριε πρόεδρε της ΕΙΝΑΠ και του ΚΚΕ των γιατρών, για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια, έργο 15 εκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Υγείας, με επέκταση παθολογικής κλινικής στο νοσοκομείο “Λοιμωδών” της Αγίας Βαρβάρας, για να έχουμε σε 1,5 χρόνο μηδέν ράντζα στο Αττικόν;», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Η ένταση για το κλείσιμο του “Λοιμωδών”

Στο σημείο εκείνο, ο Γιώργος Σιδέρης υπενθύμισε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο είχε κλείσει κατά το παρελθόν επί θητείας του σημερινού υπουργού, λέγοντας: «Που κλείσατε εσείς ως υπουργός. Γιατί δεν το λέτε;».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απάντησε σε έντονο ύφος: «Το ’13. Πάμε στο ’26. Καλώς το έκλεισα το ’13. Το ’13 έπρεπε να κλείσει. Καλώς το έκλεισα. Πάμε λοιπόν τώρα».

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επανήλθε, λέγοντας: «Να πείτε συγγνώμη στον κόσμο που το κλείσατε. Και μετά, από 5 χρόνια, είχαμε πανδημία».

Η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με υψηλούς τόνους, με τον υπουργό Υγείας να δηλώνει: «Το 2026, αυτός ο υπουργός που βρίζεται όλη την ημέρα είναι ο πρώτος υπουργός που ασχολείται με το να μην έχει ράντζα το Αττικόν και δεν το είπατε ότι πάμε να λύσουμε το πρόβλημα στο Αττικό. Το κρύψατε. Ξέρετε γιατί; Γιατί είστε εμπαθείς κομματικά, γι’ αυτό. Καταλάβατε, γιατρέ; Που δεν είσαι γιατρός».

Ο Γιώργος Σιδέρης απάντησε: «Το έκλεισες. Λέμε. Το έκλεισες. Το καταλαβαίνεις; Και δεν έχεις ζητήσει μια συγγνώμη».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνέχισε: «Τι σχέση έχει με το Αττικόν αυτό που λέτε με το έργο που κάνουμε τώρα, για να σβήσουν τα ράντζα στο Αττικόν μετά από 25 χρόνια;».

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ανταπάντησε: «Το έργο τώρα είναι παράρτημα. Πήρες νοσοκομείο, το έκλεισες και μας λες ότι σε δύο χρόνια θα φτιάξεις παράρτημα. Το καταλαβαίνεις; Και δεν ζητάς συγγνώμη».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε: «Πήρα παράρτημα του νοσοκομείου της Νίκαιας και το έκανα παράρτημα του νοσοκομείου Αττικόν».

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις