O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε τον μίνι ανασχηματισμό στη σκιά του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά τις δύο δικογραφίες που έφτασαν στη Βουλή, με ονόματα «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών
Ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή τις νέες δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίες προκάλεσαν ντόμινο εξελίξεων και διαβιβάσθηκαν ήδη στη Βουλή.
Με την κυβέρνηση να διαρρέει ότι δεν πρόκειται για ανασχηματισμό, αλλά για απλή αντικατάσταση των τριών παραιτηθέντων υπουργών της – Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα και του υφυπουργού Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο – οι οποίοι εμπλέκονται στην υπόθεση, βάσει δικογραφίας, το Μαξίμου προσπαθεί να περιορίσει τις επιπτώσεις ενός ακόμη σκανδάλου για το κυβερνών κόμμα, με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ζητά και την άρση της ασυλίας 11 εν ενεργεία «γαλάζιων» βουλευτών.
Να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ανακοινώθηκε η διαβίβαση της δικογραφίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στη Βουλή για τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της ΝΔ, Σπήλιο Λιβανό, και για την πρώην υφυπουργό του ίδιου υπουργείου και βουλευτή Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή.
Επιπλέον, εκτός από τους τρεις υπουργούς που παραιτήθηκαν, την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ υπέβαλε και ο Κώστας Σκρέκας από τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Τα καθήκοντα του γραμματέα θα εκτελεί μέχρι το συνέδριο της ΝΔ (όπου εκλέγεται νέος/α), ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, Στέλιος Κονταδάκης.
Την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ έχει υποβάλει και ο Νότης Μηταράκης, καθώς το όνομά του, όπως και αυτό του Κώστα Σκρέκα, περιλαμβάνονται στη δεύτερη δικογραφία που αφορά σε εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ.
Μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοινώθηκαν οι εξής αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα:
1) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
– Υπουργός: Μαργαρίτης Σχοινάς
– Υφυπουργός: Μακάριος Λαζαρίδης
– Υφυπουργός: Γιάννης Ανδριανός
2) Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας:
– Υπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
– Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
3) Υπουργείο Υγείας:
Οι αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου της ψυχικής υγείας, τις οποίες είχε μέχρι σήμερα ο τέως υφυπουργός Δημήτρης Βαρτζόπουλος, θα κατανεμηθούν εσωτερικά στο υπουργείο.
Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 4 Απριλίου στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.
Κόκκαλης-ΣΥΡΙΖΑ: Έξι υπουργοί σε έξι χρόνια, ομολογία αποτυχίας από Μητσοτάκη και ο λογαριασμός στους… αγρότες!
Με αφορμή τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, τόνισε πως «η σημερινή ανακοίνωση του ανασχηματισμού δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια κυνική παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης στον πρωτογενή τομέα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «έξι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης σε έξι χρόνια δεν συνιστούν ‘διορθωτικές κινήσεις’, αλλά αποδεικνύουν πλήρη έλλειψη στρατηγικής, σχεδίου και κατανόησης των πραγματικών αναγκών της αγροτικής παραγωγής».
«Υπό τη βαριά σκιά των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παράνομων επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει πρόσωπα αντί να αναλάβει ευθύνες», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «θυμίζει ομάδα σε αποσύνθεση, όπου η διοίκηση, αντί να διορθώσει τα δομικά προβλήματα, αλλάζει συνεχώς προπονητές, αναθέτοντας κρίσιμες ευθύνες σε ‘μαθητευόμενους μάγους’».
Ο Βαίλης Κόκκαλης επισημαίνει, πως «η πραγματικότητα, όμως, δεν αλλάζει με επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οι αγρότες βρίσκονται σε αδιέξοδο, η ύπαιθρος ερημώνει και η ελληνική κοινωνία πληρώνει το τίμημα μιας πολιτικής που απέτυχε παταγωδώς. Αντί για ουσιαστικές λύσεις, βλέπουμε ανακύκλωση προσώπων και διαχείριση της κρίσης με όρους πολιτικού κόστους», για να καταλήξει πως «η χώρα χρειάζεται σοβαρή, αξιόπιστη αγροτική πολιτική – όχι πρόχειρους ανασχηματισμούς που απλώς επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο».
Το σύνολο των αδικημάτων που ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
2. Απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ, τελεσθείσας κατ’ εξακολούθηση.
3. Ηθική αυτουργία και άμεση συνεργασία στις ανωτέρω υπό στοιχεία «α» και «β» αξιόποινες πράξεις.
4. Απάτη με υπολογιστή.
5. Ψευδής βεβαίωση.
6. Ηθική αυτουργία.
7. Δωροληψία υπαλλήλων.
8. Σύσταση συμμορίας, με σκοπό την διάπραξη κακουργημάτων και πλημμελημάτων με οικονομικό όφελος.
9. Νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
10. Παράβαση του άρθρου 24 παρ. 1 και 4.
Το αδίκημα για Λιβανό και Αραμπατζή
Γιατί επέλεξε εξωκοινοβουλευτικούς ο Μητσοτάκης;
Σχοινάς – Λαζαρίδης – Τουρνάς: Ποιοι είναι οι τρεις νέοι υπουργοί που μπαίνουν στην κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση εισέρχονται οι Μαργαρίτης Σχοινάς (στη θέση του υπουργού Αγροτική Ανάπτυξης και Τροφίμων), ο Μακάριος Λαζαρίδης (στη θέση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και ο Ευάγγελος Τουρνάς (στη θέση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας).
Σημειώνεται ότι εκτός κυβερνητικού σχήματος μένουν οι Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τσιάρας και Δημήτρης Βαρτζόπουλος, οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Ο πρώην επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς
Το 2010 διορίστηκε αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής από τον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 2013 και το 2014 επέστρεψε στην Αθήνα, όπου ανέλαβε συντονιστής, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλων των ομάδων που παρείχαν τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.
Η επάνοδος του Ευάγγελου Τουρνά
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μακάριος Λαζαρίδης
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πετάει «τη μπάλα στην εξέδρα» με αλλαγή προσώπων και επικοινωνία, αντί ανάληψης ευθυνών
Σημειώνει, ωστόσο, πως «για να γίνει αυτό, πάνω και πρώτα απ’ όλα απαιτείται και της αξίζει μια προοδευτική κυβέρνηση, που με πρόταγμα τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, θα βάλει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στη χειρότερη κυβέρνηση της Μεταπολίτευσης, αυτήν του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «η επιλογή του Μαργαρίτη Σχοινά, ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δεν συνιστά ‘νέα αρχή’, αλλά μια απεγνωσμένη απόπειρα επικοινωνιακής διάσωσης του παραπαίοντος Επιτελικού Κράτους, μπροστά σε ένα τεράστιο γαλάζιο σκάνδαλο, αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ, που παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις».
Όσο για την τοποθέτηση «του ‘νεκροθάφτη’ της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, Μακάριου Λαζαρίδη, ως υφυπουργού», τονίζει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, «δεν αποτελεί βεβαίως επιλογή από το ‘πάνω ράφι’, αλλά κυριολεκτικά από το κομματικό ‘πανέρι’».
«Την ώρα που οι δικογραφίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ‘πέφτουν σαν χαλάζι’, η κυβέρνηση επιλέγει να πετάξει ‘τη μπάλα στην εξέδρα’ με αλλαγή προσώπων και επικοινωνία, αντί ανάληψης ευθυνών. Πιστεύουν πραγματικά ότι μια ‘αμφίβολη ευρωπαϊκή βιτρίνα’ ή ένας ‘κομματικός μουτζαχεντίν’ αρκούν για να κρύψουν 7 χρόνια κακοδιαχείρισης και αδιαφάνειας στον πρωτογενή τομέα;», αναρωτιέται καταληκτικά.
Δείτε τα διαβιβαστικά των Ευρωπαίων εισαγγελέων προς την Βουλή για τα 13 πολιτικά πρόσωπα
Τα πρώτα δύο διαβιβαστικά αφορούν στους πρώην υπουργούς Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή.
Οι δύο πρώην υπουργοί εγκαλούνται για την αξιόποινη πράξη της ηθικής αυτουργίας σε απιστία κατ’ εξακολούθηση, η οποία φέρεται να τελέσθηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στην Αθήνα, κατά το έτος 2021.
Τα επόμενα δύο αφορούν στους 11 εν ενεργεία βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, για τους οποίους ζητείται η άρση ασυλίας.
Δουδωνής: Η κυβέρνηση ανασχηματίσθηκε από την Κοβέσι – Εκλογές τώρα
Παρουσία Μητσοτάκη η ορκωμοσία των νέων υπουργών, αύριο στις 11
Δουδωνής: Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι πινάκιο δικαστηρίου
Ο κ. Δουδωνής, μιλώντας στο Open, στο πάνελ του οποίου βρισκόταν και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Αλεξάνδρα Σδούκου, επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία 6 βουλευτών, καθώς 20 στους 156 είναι υπόδικοι».
Ράνια Σβίγκου: Να καταθέσουν τα προοδευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης πρόταση δυσπιστίας
Σημείωσε, δε, μιλώντας στο Action24, ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να παραιτηθεί», προσθέτοντας ότι ο Σωκράτης Φάμελλος «ζήτησε από τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να κατατεθεί από κοινού πρόταση δυσπιστίας»,
Γιαννούλης – ΣΥΡΙΖΑ: Η αναβάθμιση Λαζαρίδη αποτελεί μάλλον επιβράβευση για την συγκάλυψη της αλήθειας στην Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ
Βουλή: 28 cd οι δικογραφίες του ΟΠΕΚΕΠΕ 2 για τα 13 εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα
Σε ό,τι αφορά την υπόθεση των 11 βουλευτών, που εγκαλούνται με τη διαδικασία του άρθρου 62 του Συντάγματος για την άρση της βουλευτικής ασυλίας, ο πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας, Γιώργος Γεωργαντάς, θα αποστείλει πρόσκληση στα μέλη της (πιθανότατα εντός της ημέρας), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Τρίτη στις 10 το πρωί.
Δείτε περισσότερα εδώ.
Χαρίτσης: Εκλογές να ανασάνει η χώρα
Δείτε περισσότερα εδώ.
ΚΚΕ: Τίποτα δεν θα ξεπλύνει την κυβέρνηση ΝΔ από τις βαριές ευθύνες της
Στη Βουλή η δικογραφία για Σπήλιο Λιβανό και Φωτεινή Αραμπατζή
Τη Μεγάλη Τρίτη η συνέχεια για τους «11»
Οι βουλευτές της ΝΔ θα μπορούν να παραστούν στη συνεδρίαση, προκειμένου να δώσουν τις απαιτούμενες εξηγήσεις, είτε να αποστείλουν σχετικό υπόμνημα. Η απόφαση λαμβάνεται από την Ολομέλεια της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία.
ΠΑΣΟΚ: Κανένας ανασχηματισμός δεν θα διασώσει την κυβέρνηση – Μόνη λύση οι πρόωρες εκλογές
Και υπογραμμίζει ότι «κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να διασώσει μια κυβέρνηση που βασίζεται σε πλειοψηφία ελεγχόμενων από τη Δικαιοσύνη», προσθέτοντας ότι «μόνη λύση» είναι «οι πρόωρες εκλογές για να επέλθει κάθαρση».
Την Τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής
Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, καλούνται οι βουλευτές προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις και στη συνέχεια η Επιτροπή εισηγείται – με τοποθέτηση όλων των κομμάτων – την άρση ή μη της ασυλίας τους.
Τον τελικό λόγο έχει η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και αποφασίζει με ονομαστική, φανερή ψηφοφορία.
Παραιτήθηκαν Σκρέκας και Μηταράκης – Δεκτές οι άρσεις ασυλίας βουλευτών
Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Σκρέκας ήταν ο πρώτος που υπέβαλε την παραίτησή του, γεγονός που εκτιμήθηκε από τον πρωθυπουργό, όπως και «τα αποτελέσματα του έργου που είχε αναλάβει».
Τα καθήκοντα του γραμματέα θα εκτελεί μέχρι το Συνέδριο της ΝΔ (όπου εκλέγεται ο νέος), ο γραμματέας Οργανωτικού του κόμματος, Στέλιος Κονταδάκης.
Επιπλέον, την παραίτησή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ έχει υποβάλει ο Νότης Μηταράκης. Οι νέοι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι – λόγω και της τοποθέτησης του Μακάριου Λαζαρίδη στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης – θα ανακοινωθούν την Δευτέρα.
Σχετικά με τις άρσεις βουλευτικής ασυλίας που ζητούνται στη δικογραφία, όπως ανέφερε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η ΝΔ έχει ως αρχή να κάνει αποδεκτά τα σχετικά.
Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση
1) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
– Υπουργός: Μαργαρίτης Σχοινάς
– Υφυπουργός: Μακάριος Λαζαρίδης
– Υφυπουργός: Γιάννης Ανδριανός
2) Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
– Υπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
– Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
3) Υπουργείο Υγείας
Οι αρμοδιότητες του χαρτοφυλακίου της ψυχικής υγείας, τις οποίες είχε μέχρι σήμερα ο τέως Υφυπουργός κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, θα κατανεμηθούν εσωτερικά στο Υπουργείο.
Η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 4 Απριλίου στις 11:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνου Τασούλα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







































![[385734] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)](https://happenednow.gr/wp-content/uploads/2026/03/MEGARO-MAXIMOU-1200x700-1-1068x623.jpg)














