Η καθυστερημένη ανταπόκριση του ΕΟΔΥ, όπως καταγγέλλεται, για να διεξάγει τεστ σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους και κρατουμένους, είχε ως αποτέλεσμα τη διασπορά του κορωνοϊού  σε συνολικά 16 φυλακές της χώρας .

Ο ΕΟΔΥ είχε ενημερωθεί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τις 22 Οκτωβρίου με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων κορωνοϊού στις φυλακές Κέρκυρας, επισημαίνοντας ότι «οποιαδήποτε ολιγωρία, εκτιμούμε ότι θα προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κρατουμένων με δύσκολα διαχειρίσιμες δυσάρεστες καταστάσεις (εξεγέρσεις, θανάτους)».

Στις 23 Οκτωβρίου εντοπίστηκαν τρία κρούσματα κορωνοϊού σε υπαλλήλους της φυλακής Διαβατών, και ζητήθηκε εκ νέου από τον ΕΟΔΥ,  να μεταβεί αυθημερόν κλιμάκιο του οργανισμού στη φυλακή, προειδοποιώντας μάλιστα ότι υπάρχουν «ενδείξεις εξέγερσης από μέρους των κρατουμένων».

Τελικά, ο ΕΟΔΥ ανταποκρίθηκε στα αιτήματα την 6η Νοεμβρίου, υποβάλλοντας σε τεστ 150 από τους 470 κρατουμένους των Διαβατών και το σύνολο των υπαλλήλων της φυλακής. Θετικοί βρέθηκαν 67 κρατούμενοι, από τους 150 που υπεβλήθησαν σε τεστ και 6 σωφρονιστικοί.

Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων (ΟΣΥΕ) καταγγέλει ότι, το αφήγημα που με κόπο έχτισαν κάποιοι ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι περήφανη γιατί στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα» έχει πλέον καταρρεύσει,  αποκαλύπτοντας πως σε συνολικά 16 από τα 34 καταστήματα κράτησης υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού. 

 

Οι κρατούμενοι των φυλακών Διαβατών σε κείμενο-καταγγελία τους, αναφέρουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: «Μας έχουν κλειδωμένους μέσα στους θαλάμους 10 άτομα σε 20 τετραγωνικά. Μαζί μας βρίσκονται και όσοι έχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό. (…) Μας έχουν κλεισμένους στους θαλάμους για 15 μέρες. (…) Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για ανθρώπινη επιβίωση στις φυλακές».

 

Κυβέρνηση παρωδία, όπου το κάθε υπουργείο κοιτά να αποποιηθεί των ευθυνών του,  “πετώντας το μπαλάκι” στο άλλο, καταγγέλοντάς το για ολιγωρία, με θύματα ανθρώπινες ζωές. Τις ζωές των κρατουμένων και εργαζομένων.

 

 

Πηγή πληροφόρησης:

https://www.kathimerini.gr/society/561154150/proeidopoiiseis-pros-ton-eody-gia-thanatoys-kai-exegerseis-stis-fylakes-logo-covid/?fbclid=IwAR2Qh8GEoBFdjxb4NVf3fwxF6rdBG0Woc6oewngExphU0g8TsBCCdKvljg8

Γιάννης Σουλιώτης

Photo: INTIME NEWS

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις