Ισραηλινοί έποικοι έκαψαν χωράφια και σπίτια στο χριστιανικό χωριό Ταϊμπέ στη Δυτική Όχθη (VIDEO)

Ισραηλινοί έποικοι πυρπόλησαν μεγάλο μέρος του χριστινικού χωριού Ταϊμπέ, μια από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες του κόσμου.

Την Τρίτη, ομάδες ισραηλινών παραστρατιωτικοί εποίκων έβαλαν φωτιά σε γεωργικές εκτάσεις σε μια πλαγιά στα περίχωρα του παλαιστινιακού χριστιανικού χωριού Ταϊμπέ, ανατολικά της Ραμάλα στην κεντρική κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε μια νέα κλιμάκωση της βίας των εποικιστών που στοχεύει παλαιστινιακές κοινότητες σε ολόκληρη την περιοχή.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι ομάδες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πλησίασαν την περιοχή από κοντινά φυλάκια και έβαλαν φωτιά σε ξερά χωράφια και ελαιώνες, προκαλώντας ορατές φλόγες και καπνό πριν προλάβουν να φτάσουν οι κάτοικοι στον τόπο του συμβάντος.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αλλά οι χωρικοί δήλωσαν ότι η επίθεση προκάλεσε φόβο στις οικογένειες που ζουν στην ανατολική άκρη του Ταϊμπέ και προκάλεσε ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις από τις οποίες εξαρτώνται οι ντόπιοι αγρότες, σύμφωνα με την ειδική ειδησεογραφία για την περιοχή.

 

Η Ταϊμπέ υπό πολιορκία

Η επίθεση που αναφέρθηκε είναι η πιο πρόσφατη των τελευταίων μηνών εναντίον της Ταϊμπέ, όπου στο παρελθόν έποικοι φέρεται να έβαλαν φωτιά σε σπίτια, αυτοκίνητα και χωράφια της περιοχής. Στο επίκεντρο της υπόθεσης έχει βρεθεί ένας Ρώσος ακτιβιστής ο οποίος καταγράφει όλες τις επιθέσεις τους τελευταίους μήνες, την ώρα που έχει πέσει και ο ίδιος θύμα επιθέσεων από τους τρομοκράτες.

 

Η επίθεση έρχεται εν μέσω μιας τεκμηριωμένης έξαρσης της βίας εκ μέρους των εποίκων σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ραμάλα, ιδίως στον ανατολικό αγροτικό διάδρομο που εκτείνεται από το Ντεϊρ Τζαρίρ και το Αλ-Μουγκάιρ έως το Καφρ Μαλίκ, το Ρας αλ-Τιν, το Ουάντι αλ-Σικ και τις κοινότητες των Βεδουίνων ανατολικά της Ταϊμπέ.

Οι κάτοικοι αναφέρουν ότι οι έποικοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει να καταλάβουν κορυφές λόφων, να αποκλείσουν δρόμους πρόσβασης, να εκφοβίσουν βοσκούς και να κάψουν αγροτικές εκτάσεις, σε μια προσπάθεια να επεκτείνουν τους προμαχώνες τους και να ασκήσουν πίεση στις παλαιστινιακές κοινότητες ώστε να εγκαταλείψουν τη γη τους.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), οι επιθέσεις των εποίκων στην κεντρική Δυτική Όχθη έχουν αυξηθεί απότομα από το 2023, με τις εμπρηστικές πράξεις, την καταστροφή περιουσίας και τις επιθέσεις εναντίον αγροτών να έχουν καταστεί συνηθισμένες.

 

 

Το OCHA αναφέρει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συχνά συνοδεύουν ή δεν παρεμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων, δημιουργώντας αυτό που ο ΟΗΕ έχει περιγράψει ως «περιβάλλον ατιμωρησίας» που επιτρέπει την περαιτέρω βία.

Ο οργανισμός έχει επίσης τεκμηριώσει την επέκταση νέων προκεχωρημένων οικισμών ανατολικά της Ραμάλα, πολλοί από τους οποίους χρησιμεύουν ως σημεία συγκέντρωσης για επιθέσεις εναντίον των γύρω παλαιστινιακών χωριών.

 

Σε σχετικές ειδήσεις, οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής και οι ισραηλινοί έποικοι πραγματοποίησαν την Τρίτη πολλαπλές συντονισμένες επιθέσεις σε ολόκληρη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τραυματίζοντας κατοίκους, λιντσάροντας, απαγάγωντας άλλους και καταστρέφοντας βασικές υποδομές σε διάφορες περιοχές.

 

Το Ταϊμπέ, ένα από τα τελευταία παλαιστινιακά χωριά με χριστιανική πλειοψηφία στη Δυτική Όχθη, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια αυξανόμενη πίεση από γειτονικούς οικισμούς. Κάτοικοι αναφέρουν ότι οι έποικοι έχουν στοχεύσει αγροτικές περιοχές, έχουν βανδαλίσει περιουσίες και έχουν παρενοχλήσει αγρότες που εργάζονταν σε γη κοντά στα όρια του χωριού.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις