Ιδιαίτερα εμφανής η μαζική παρουσία ιταλικών αλιευτικών πλοίων, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και νότια της Κρήτης, στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα

Επικαλούμενοι τα «παραδοσιακά δικαιώματα αλιείας» που διατείνονται ότι έχουν «ιστορικά», ιταλικά αλιευτικά «οργώνουν» κυριολεκτικά το Αιγαίο.

Αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα εμφανής η μαζική παρουσία ιταλικών αλιευτικών πλοίων, κυρίως στις θαλάσσιες περιοχές βόρεια και νότια της Κρήτης, στο Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα.

Ως γνωστόν, η Ιταλία ισχυρίζεται ότι έχει «παραδοσιακά δικαιώματα» στην αλιεία στα Δωδεκάνησα, το Ιόνιο, το Κρητικό και το Λιβυκό Πελάγη. Κάτι που επικαλείτο εδώ και χρόνια, και έθετε ως όρο στην -προ μηνών- διαπραγμάτευσή της με την Ελλάδα, η οποία οδήγησε στην οριοθέτηση της ελληνο-ιταλικής ΑΟΖ στο Ιόνιο.

Οπως φαίνεται από τις κινήσεις των ιταλικών σκαφών, έτσι όπως καταγράφονται από εξειδικευμένα -σε θέματα Ναυτιλίας- sites, τα αλιευτικά στις περισσότερες περιπτώσεις «αγγίζουν» το μήκος των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.

Στην πραγματικότητα, «καβαλάνε» το όριο. Κι’ αυτό, όχι απλά στο Ιόνιο, η ΑΟΖ του οποίου οριοθετήθηκε, αλλά στο νότιο, νοτιοανατολικό Αιγαίο και το Λιβυκό.

Στη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας-Ιταλίας, η οποία έγινε με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και παραμένουν στα έξι, δόθηκε η δυνατότητα στην ιταλική πλευρά να ασκεί μαζική αλιεία μεταξύ των 6 και των 12 ν.μ.

Τα «λόμπυ» των ψαράδων

Να σημειωθεί πως το θέμα της αλιείας ήταν ένα από τα σοβαρά «αγκάθια», εξαιτίας των οποίων η Ιταλία δεν υπέγραφε στο παρελθόν τη διευθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα.

Κι’ αυτό, διότι η Αθήνα, εκτός του ότι ζητούσε αυξημένη επήρεια στα νησιά του Ιονίου, αρνείτο να αποδεχτεί ότι η Ιταλία διατηρεί «παραδοσιακά-ιστορικά» δικαιώματα αλιείας, και μάλιστα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι το «λόμπυ» των ψαράδων στην Ιταλία είναι εξαιρετικά ισχυρό με πολύ υψηλές προσβάσεις στην πολιτική ηγεσία της χώρας. Εξάλλου, η αλιευτική δραστηριότητα αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιταλικής οικονομίας.

Στο παρελθόν, μάλιστα, σοβαρές διενέξεις εκδηλώθηκαν και ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, για το θέμα της αλιείας στα ύδατα μεταξύ των χωρών, που και οι δύο διαθέτουν μεγάλους αλιευτικούς στόλους και πανίσχυρα «λομπυ» ψαράδων και επιχειρηματιών στον τομέα της αλιείας.

Τελικώς, η ελληνο-ιταλική συμφωνία «έκλεισε» με μειωμένη επήρεια ελληνικών νησιών σε ορισμένες περιπτώσεις, και, όπως φαίνεται από τις κινήσεις του ιταλικού αλιευτικού στόλου, με την παραχώρηση σημαντικών δικαιωμάτων στην Ιταλία μεταξύ των 6 και 12 ν.μ.

Ο «αστερίσκος» στη συμφωνία ήταν ότι η ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικων υδάτων θα συζητηθεί σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα των Ιταλών ψαράδων.

Ελληνοτουρκικά

Τότε, μάλιστα, προκάλεσε εντύπωση ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χαιρετίσει την ελληνο-ιταλική συμφωνία ως «υποδειγματική».

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι, αμέσως μετά, ένας εντυπωσιακός αριθμός τουρκικών αλιευτικών σκαφών, φέτος στο τέλος του καλοκαιριού, είχε «ξεχυθεί» στο Αιγαίο. Κάτι που ερμηνεύθηκε ως μια ακόμη κίνηση της Τουρκίας να διεκδικήσει δικαιώματα στο Πέλαγος.

Να σημειωθεί ότι οι Ιταλοί, ισχυριζόμενοι ότι έχουν «παραδοσιακά δικαιώματα», ούτε λίγο ούτε πολύ, θεωρούν ως δικούς τους ψαρότοπους, οι οποίοι ανήκουν σε ζώνες ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και αποκλειστικών οικονομικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Η επέκταση

Προ μηνών, η ελληνική κυβέρνηση, με μεγάλη καθυστέρηση, και αφού η Τουρκία κλιμάκωνε εδώ και ένα χρόνο τις επιθετικές ενέργειές της, έβγαλε τελικά από το συρτάρι σχέδιο, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ήδη από το 2018, για το κλείσιμο κόλπων και την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στο Ιόνιο, στα 12 ν.μ.

Στο σχέδιο, πάντως, προβλεπόταν η επέκταση και στα Κύθηρα-Αντικύθηρα. Κάτι που μένει να διευκρινιστεί εάν θα προχωρήσει ή όχι. Ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, αλλά και η Τουρκία αντιδρουν σε κάτι τέτοιο.

Οπως είναι γνωστό η ελληνο-ιταλική συμφωνία οριοθέτησης επικρίθηκε, εκτός των άλλων, διότι η ΕΕ έμπαινε «επιδιαιτητής» στο δικαίωμα που έχει η Ελλάδα, βάσει του διεθνούς Δικαίου, να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της στα 12 ν.μ.

Πολύ περισσότερο, αναφέρθηκε ως αρνητικό ότι, ακριβώς αυτο το σημείο μπορεί να επικαλεστεί η Τουρκία σε ενδεχόμενες ελληνο-τουρκικές διαπραγματεύσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του, Ντι Μάϊο.

Ωστόσο, από την ατζέντα, η οποία, κατά το υπουργείο Εξωτερικών, θα περιλαμβάνει τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Λιβύης, φαίνεται να απουσιάζει το ζήτημα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο και τα «δικαιώματα» των Ιταλών ψαράδων.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις