Νέες εντάσεις, με ανύπαρκτα επιχειρήματα, «μαγειρεύονται» στην Αγκυρα, με αφορμή το γερμανικό «ρεσάλτο» σε τουρκικό πλοίο, χτες την Κυριακή, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο ότι μεταφέρει όπλα στη Λιβύη, και, άρα, παραβιάζει το εμπάργκο όπλων προς την εμπόλεμη χώρα.
Ήδη, σε μερίδα τουρκικών ΜΜΕ άρχισε χορός δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία, πίσω από αυτή την ενέργεια βρίσκεται ο αρχιπλοίαρχoς του Πολεμικού Ναυτικού, Θόδωρος Μικρόπουλος.
Ο λόγος; Επειδή ο Έλληνας αξιωματικός του ΠΝ είναι ο επιχειρησιακός διοικητής της ομάδας των τεσσάρων πλοίων της ΕΕ, που στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρησης, «Ειρήνη», έχουν ως αποστολή τους την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ για την τήρηση του εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.
Η ηγεσία της επιχείρησης «Ειρήνη» γίνεται εναλλάξ. Αρχικά ήταν Ιταλός ο επιχειρησιακός διοικητής, ενώ προς το τέλος Οκτωβρίου το πόστο αυτό ανέλαβε ο Θ. Μικρόπουλος. Να σημειωθεί ότι τη συνολική διοίκηση της επιχείρησης ασκεί η Ιταλία.
Την έρευνα στο τουρκικό εμπορικό πλοίο, «Rosaline A», έκαναν κομάντος του γερμανικού πολεμικού πλοίου, «Hamburg», το οποίο, μαζί με ένα γαλλικό, ένα ιταλικό και ένα ελληνικό, αποτελούν αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή ναυτική δύναμη της επιχείρησης, «Ειρήνη».
Το γερμανικό «ρεσάλτο» στο τουρκικό πλοίο προκάλεσε την δυσαρέσκεια της Αγκυρας, η οποία ζήτησε να σταματήσει ο έλεγχος. Οι Γερμανοί κομάντος έμειναν στο πλοίο επί τέσσερις ώρες και, όταν αργότερα ήρθε το σήμα ότι η Τουρκία αρνείται τον έλεγχο, αποχώρησαν. Τα παραπάνω επισημαίνει το γερμανικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο τονίζει ότι τηρήθηκαν όλοι οι σχετικοί κανονισμοί και οι διεθνείς νόμοι.
Εκ του πονηρού
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι ήταν το υπουργείο Άμυνας που απάντησε στην Άγκυρα και όχι η ΕΕ. Κάτι που αφήνει να φανεί ότι η γενική διοίκηση και ο Έλληνας επιχειρησιακός διοικητής της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης ακολούθησαν τον κανονισμό που έχει υιοθετήσει η ΕΕ για τους ελέγχους που πραγματοποιεί η δύναμη της επιχείρησης, «Ειρήνη».
Να σημειωθεί, πάντως, πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την επιχειρησιακή διοίκηση ο Θ. Μικρόπουλος, υπήρξαν εντονότατες «υποψίες» ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε ως «επιχείρημα» την τοποθέτηση του Ελληνα αξιωματικού σε αυτή τη θέση, προκειμένου να αρνείται τους ευρωπαϊκούς ελέγχους. Κάτι, όμως, που έκανε και πριν, οπότε επιχειρησιακός διοικητής ήταν Ιταλός. Γι’ αυτό το λόγο, επίσης, παρ’ ολιγον να σημειωθεί το καλοκαίρι «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα σε γαλλικό και τουρκικό πολεμικό πλοίο, όταν το πρώτο επιχείρησε να κάνει έρευνα σε τουρκικό εμπορικό καράβι.
Τώρα, βέβαια, διάφοροι Τούρκοι δημοσιολογούντες, «υπερπατριώτες», στρατιωτικοί εν αποστρατεία, εμφανίζονται να καταγγέλλουν την Ελλάδα για την έρευνα στο «Rosaline A», και να υψώνουν κορώνες ότι «στο εξής, κάθε εμπορικό πλοίο με ελληνική σημαία θα ελέγχεται από τουρκικά πολεμικά, οπουδήποτε στον κόσμο». Προφανώς, σκοπίμως ξεχνούν ότι τον έλεγχο έκανε γερμανικό σκάφος εντεταλμένο από την ΕΕ.
Γερμανο-τουρκική κόντρα
Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, DPA, «παρά τις επαπειλούμενες κυρώσεις, η Τουρκία προκαλεί νέες σοβαρές εντάσεις με τη Γερμανία και την ΕΕ. Κατά το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, η Άγκυρα επέβαλε την Κυριακή τη διακοπή μιας επιχείρησης του γερμανικού ΠΝ για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ εναντίον της Λιβύης».
Το πρακτορείο, DPA, αναφέρει πως με αυτόν τον τρόπο η Αγκυρα «είναι πιθανό να ήθελε να εκφράσει την άρνησή της στην -κατά τη γνώμη της, μεροληπτική- αποστολή της ΕΕ, «Ειρήνη». Κάτι που «θα μπορούσε να υποστηριχθεί για τον πρόσθετο λόγο ότι η εντολή επιβίβασης δόθηκε από τον Έλληνα διοικητή της ναυτικής επιχείρησης».
Σύμφωνα με την τουρκική αντίληψη για το περιστατικό, συνεχίζει το πρακτορείο, «οι Γερμανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν χωρίς άδεια, γεγονός που αξιολογούν ως «παράνομη πράξη».
Την ίδια στιγμή, όμως, αντίθετα η «επιχειρησιακή διοίκηση (σ.σ. στη Γερμανία) ανέφερε ότι η Τουρκία είχε ενημερωθεί για το σχέδιο της πραγματοποίησης έρευνας στο πλοίο, και επί τέσσερις ώρες δεν είχε αντιδράσει. Σύμφωνα με τους κανόνες της επιχείρησης, αυτό θεωρήθηκε σιωπηρή έγκριση ως προς την επιβίβαση».
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία μονίμως αρνείται να υποστούν τα εμπορικά πλοία της που κατευθύνονται -συχνά συνοδεία πολεμικών πλοίων- στη Λιβύη σε ελέγχους. Βέβαια, το ίδιο το πλαίσιο που έχει ορίσει η ΕΕ για τους ελέγχους κρίνεται ως ιδιαίτερα «ελαστικό», και δίδει την ευκαιρία στην Τουρκία να αρνείται τους ελέγχους.
Κατά την γερμανική πλευρά, αναφέρει το DPA, «οι Γερμανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν το βράδυ της Κυριακής σε ένα ύποπτο φορτηγό πλοίο, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της λιβυκής πόλης Βεγγάζη, προκειμένου να ελέγξουν το φορτίο.
Αργότερα, ωστόσο, η Τουρκία, ως κράτος υπό τη σημαία του οποίου έπλεε το πλοίο, άσκησε «βέτο» στον έλεγχο του πλοίου που μετέφερε εμπορευματοκιβώτια. Κατόπιν τούτου, οι Γερμανοί στρατιώτες αναγκάστηκαν να διακόψουν την επιχείρηση.
Επειδή, όμως, ήταν νύχτα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος κατά την επιστροφή στη φρεγάτα τους, οι Γερμανοί στρατιώτες παρέμειναν στο «Rosaline A» μέχρι την ανατολή του ηλίου. Αναφέρθηκε ότι το πλήρωμα του τουρκικού φορτηγού πλοίου εμφανίστηκε συνεργάσιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχείρησης». Οσον αφορά τη «συνεργασία» του πληρώματος, ωστόσο, η Τουρκία αρνείται κάτι τέτοιο.
Εμπάργκο
Το πρακτορείο, DPA, τέλος, αναφέρει ότι φέτος τον Σεπτέμβριο, «στρατιωτικοί της φρεγάτας, «Αμβούργο», κατά τη διάρκεια ελέγχων, ανακάλυψαν κηροζίνη σε δεξαμενόπλοιο που προερχόταν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ενα είδος, το οποίο περιλαμβάνεται στο εμπάργκο». Επιπλέον, σημειώνει, «πρόσφατα επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ σε εταιρείες οι οποίες με πλοία και αεροπλάνα τους ή με άλλους τρόπους μεταφέρουν πολεμικό υλικό» στη Λιβύη.
«Συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις εταιρείες από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Καζακστάν. Επιβάλλοντας κυρώσεις σε εταιρείες από διάφορες χώρες, η ΕΕ θέλησε μεταξύ άλλων να καταστήσει σαφές ότι δεν επιδιώκει να εμποδίσει την προμήθεια όπλων μόνο στην κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. Τρίπολη), όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, αλλά και προς τον αντίπαλο αρχηγό των πολιτοφυλακών, Χάφταρ (σ.σ. ελέγχει την Ανατολική Λιβύη)».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις