Οι επιδράσεις της πανδημίας ακουμπούν πλέον και τα αρτοποιεία στη Μαγνησία, όπου μπαίνουν τα πρώτα λουκέτα, καθώς λόγω της πτώσης της κατανάλωσης και της αυξανόμενης αναδουλειάς οι αρτοποιοί δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοικτές.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Βόλου κ. Κώστας Τσουράπας «τους τελευταίους πέντε μήνες επτά αρτοποιεία έκλεισαν στον Βόλο. Η πανδημία έχει επιφέρει μείωση της κατανάλωσης και μια γενικότερη ανατροπή στη λειτουργία της αγοράς. Ο κόσμος είναι στριμωγμένος οικονομικά και κάνει όλο και λιγότερες επιλογές όταν μπαίνει σε ένα αρτοποιείο».

Το να κλείσουν επτά αρτοποιεία μέσα σε μια χρονιά που μάλιστα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν είναι κάτι που συνηθιζόταν στο παρελθόν. Αντιθέτως ακόμη και στα πολύ δύσκολα μνημονιακά χρόνια, τα αρτοποιεία μπόρεσαν να υπομείνουν και να αντέξουν στις μειώσεις της κατανάλωσης. Φαίνεται όμως πως η πανδημία είναι ένα γεγονός ακόμη πιο δυναμικό και άγριο, που συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση βυθίζοντας στην αδυναμία κατανάλωσης όλο και περισσότερα νοικοκυριά.
«Κάθε πέρυσι και καλύτερα» λένε οι αρτοποιοί που θυμούνται να μπαίνουν οι πελάτες στα αρτοποιεία της γειτονιάς και να αγοράζουν εκτός από το ψωμί, και διάφορα τυροπιτοειδή, γλυκίσματα, κουλουράκια. Αντιθέτως πλέον είναι όλο και σφιγμένοι στις επιλογές τους.
Μετά από τρεις γεμάτους μήνες καραντίνας για την τρέχουσα χρονιά τα αρτοποιεία έχουν δεχθεί πολλαπλά πλήγματα αναφορικά με την κατανάλωση. Πρώτον, με κλειστή την εστίαση χάνουν ένα βασικό πελατολόγιο, καθώς οι ταβέρνες, τα τσιπουράδικα, τα εστιατόρια και οι πιτσαρίες αποτελούν βασικούς παράγοντες κατανάλωσης γι’ αυτούς.

Επίσης αρνητικά επιδρά και το γεγονός πως είναι κλειστά τα σχολεία. «Αν τα σχολεία ήταν ανοικτά, ο γονιός θα αγόραζε όχι μόνο ψωμί για το σπίτι, αλλά και κάποιο φαγώσιμο, σνακ για το παιδί του για να φάει στο σχολείο ή να το γευτεί το απόγευμα. Με τα σχολεία υπήρχε μια γενικότερη κινητικότητα, άρα και κατανάλωση. Τώρα ο κόσμος βγαίνει περιορισμένα από το σπίτι του» ανέφερε ο πρόεδρος των αρτοποιών.
Ακόμη ένας λόγος μείωσης των εσόδων για τα αρτοποιεία είναι και η μη λειτουργία των ξενοδοχείων.

Ο κ. Τσουράπας σημείωσε πως «η κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας έχει μειωθεί σε σχέση με πέρυσι μέχρι και 60%. Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για τους αρτοποιούς που δεν μπορούν να κάνουν κάποιον προγραμματισμό».
Βέβαια έχοντας μπει ήδη στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα, τα αρτοποιεία, όπως κάθε χρόνο, έχουν φροντίσει να καλύψουν τις γευστικές επιλογές των καταναλωτών. Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και τα άλλα γιορτινά εδέσματα βρίσκονται στους πάγκους των φούρνων της γειτονιάς θυμίζοντάς μας πως ήδη διανύουμε την πιο γλυκιά γιορτινή περίοδο του χρόνου.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις