Άγρια επεισόδια και μαζική καταστολή στο Σαντιάγκο της Χιλής – Διαδηλωτές ξέσπασαν εναντίον του προέδρου της χώρας, Σεμπαστιάν Πινιέρα, ζητώντας την παραίτησή του.
Με τα ποσοστά δημοτικότητάς του να φτάνουν μόλις στο 13%, ο πρόεδρος της Χιλής, Σεμπαστιάν Πινιέρα, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση.
Ο ίδιος δέχεται κριτική για τον τρόπο που έχει χειριστεί την πανδημία σε συνέχεια της ύφεσης των προηγούμενων ετών στη χώρα, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση κατηγορείται επιπροσθέτως για τον τρόπο που δρα η αστυνομία.
Την Παρασκευή εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν την κύρια οδική αρτηρία της πρωτεύουσας της Χιλής, απαιτώντας την απελευθέρωση των κρατουμένων από τον Οκτώβριο του 2019 όταν και ξέσπασε μεγάλο κύμα διαμαρτυρίας κατά του Πινιέρα. Συνολικά, πάνω από 10.000 διαδηλωτές περικύκλωσαν την προεδρική έδρα με τις συγκρούσεις να είναι βίαιες.
Η αστυνομία προχώρησε σε εκτεταμένη καταστολή, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για αλόγιστη χρήση χημικών και δακρυγόνων, καθώς και χρήση καυστικού υγρού από τα κανόνια που φέρουν οι “αύρες” της αστυνομίας.
Εκτεταμένη καταστολή σημειώθηκε και στις αρχές της περασμένης εβδομάδας σε πορεία κατά της βίας εναντίον των γυναικών. Την Παρασκευή όμως σημειώθηκε η πιο έντονη κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους των ενστόλων, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο.
Τα εγκαύματα σε διαδηλωτές είναι εμφανή.
Διαδηλωτές μάζεψαν δείγματα των υγρών για περαιτέρω χημική ανάλυση.
Οι πολίτες που ζητούν την παραίτηση του προέδρου της χώρας προειδοποιούν πως τις επόμενες ημέρες οι διαδηλώσεις και οι ακτιβιστικές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλες τις πόλεις της επικράτειας, παρά την πανδημία.
Στις πορείες μετέχει και ο Gustavo Gatica που έχασε την όρασή του σε πορεία το 2019, σε ένα από τα πολλά επεισόδια αστυνομικής βίας.
Θυμίζουμε πως τον Οκτώβρη οι Χιλιανοί ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος του Πινοσέτ, δίνοντας το “πράσινο φως” για νέο Σύνταγμα για τη χώρα. Η απόφαση αυτή ήρθε ακριβώς ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις του κινήματος κατά των ανισοτήτων.
Η αντικατάσταση του Συντάγματος, κληρονομιάς της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990), αποτελούσε μια από τις βασικές διεκδικήσεις των ανθρώπων που κατέβαιναν στους δρόμους για να διαδηλώσουν από τη 18η Οκτωβρίου 2019 και μετά, απαιτώντας περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Ωστόσο, όπως φαίνεται, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη στη χώρα για να ξεριζωθούν οι συντηρητικές δομές.
Στη Χιλή οι νεκροί από την πανδημία ξεπερνούν τους 15.000, ενώ παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας. Ωστόσο, αρκετά αστικά κέντρα έχουν χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό τα περιοριστικά μέτρα, με τους μεγαλύτερους περιορισμούς να εντοπίζονται στις νότιες περιοχές.
news247.gr
AP
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις