«Βουτιά» στους τζίρους των περιπτέρων του κέντρου της πόλης παρατηρείται στη δεύτερη καραντίνα, κάτι που «βοηθά» η κλειστή εμπορική αγορά και η απαγόρευση της κυκλοφορίας. Αλλά και στα συνοικιακά περίπτερα και τα μαγαζιά με είδη περιπτέρου παρατηρούνται μειωμένοι τζίροι, αφού ο κόσμος φοβάται να βγει να ψωνίσει και προτιμά να παραγγέλνει μέσω ντελίβερι προϊόντα που πωλούνται και από τα μάρκετ.
Ο πρόεδρος Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας κ. Βασίλης Τόπας ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι όπως στην πρώτη καραντίνα της άνοιξης. «Ο κόσμος δεν ήταν «φορτωμένος» με πολλά έξοδα κατά την πρώτη καραντίνα. Τώρα, στη δεύτερη καραντίνα, ο κόσμος έχει πολύ περισσότερα έξοδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει διαφορά εισπρακτικά στα περίπτερα και τα μαγαζιά με είδη περιπτέρου» ανέφερε ο ίδιος.
Το κέντρο του Βόλου εμφανίζεται «αποδυναμωμένο», αφού η εμπορική αγορά είναι κλειστή και λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ο κόσμος δεν βγαίνει έξω. «Από συναδέλφους στο κέντρο μαθαίνω ότι οι τζίροι έχουν κάνει «βουτιά» και είναι σχεδόν μηδαμινοί. Όσον αφορά στα συνοικιακά μαγαζιά με είδη περιπτέρου ο κ. Β. Τόπας είπε πως στην αρχή δεν υπήρχε δουλειά, αλλά μετά κάτι άρχισε να κινείται.
«Πτώση στους τζίρους έχουμε και από το γεγονός πως όλες οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων έχουν βάλει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες, οπότε ο κόσμος που περιόρισε τις μετακινήσεις του, παραγγέλνει κυρίως μέσω ντελίβερι. Προτιμά για παράδειγμα προϊόντα που πουλάμε και εμείς, να τα προμηθεύεται από τα σούπερ μάρκετ για τον λόγο επίσης ότι οι τιμές είναι φθηνότερες από το περίπτερο».
Στην καραντίνα της άνοιξης ρολά είχαν κατεβάσει περίπου 5 κιόσκια και μαγαζιά με είδη περιπτέρου, διότι οι ιδιοκτήτες τους ανήκαν σε ευπαθείς ομάδες. Σε αυτή την καραντίνα λειτουργούν όλα, αλλά κλείνουν νωρίς το βράδυ με την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
«Πρέπει να κάνουμε υπομονή και λίγα όνειρα. Θέλει υπομονή, γιατί η κατάσταση είναι λίγο περίεργη. Να αρκεστούμε σε αυτά που έχουμε» σημείωσε ο ίδιος και συμπλήρωσε πως ο κλάδος περιμένει μέτρα στήριξης. «Για να γίνει επανεκκίνηση όλης της αγοράς, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει διαγραφή ιδιωτικού χρέους. Αυτά τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, για την οικονομική βοήθεια των επιχειρήσεων αποτελούν «ενέσεις»» ανέφερε.
«Επιστρεπτέα Προκαταβολή, πάγωμα οφειλών για κάποιους μήνες και φορολογικών υποχρεώσεων, ενοίκια κ.λπ. πάλι θα τα ζητήσουν πίσω με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Η εστίαση για παράδειγμα έχει καταστραφεί. Εδώ και τόσα χρόνια πληρώνουμε. Ο κόσμος πρέπει να πάρει μία ανάσα. Πώς θα ξεκινήσει η λειτουργία των μαγαζιών που είναι κλειστά μήνες ολόκληρους; Είναι δύσκολο να ανοίξουν για 5-10 μέρες και να ξανακλείσουν» τόνισε ο πρόεδρος των Περιπτερούχων και Καπνοπωλών.
«Ό,τι εισπράξουν οι επαγγελματίες που θα ανοίξουν, θα δοθεί στο Δώρο για τους υπαλλήλους. Ένας επαγγελματίας δεν τον συμφέρει να ανοίξει. Δεν θα του φτάσουν τα χρήματα για να πληρώσει τα Δώρα στους υπαλλήλους και θα πρέπει να βάλει χέρι στα έτοιμα ή να πουλήσει από αυτά που έχει για να μπορέσει να αντεπεξέλθει» επισήμανε.
Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να παρθούν δραστικά μέτρα και να γίνει κάτι ολοκληρωτικό, ώστε να επανεκκινήσει η οικονομία.
«Κανέναν δεν συμφέρει να συνεχιστεί το lockdown. Συμφέρει να ανοίξει η αγορά. Αλλά πώς θα ανοίξει; Ποιοι και πώς θα ανοίξουν; Δύσκολη κατάσταση. Τουλάχιστον να υπάρξει ένα αισιόδοξο μέλλον. Εύχομαι να μπει το ’21 και να είναι όλη η αγορά ανοιχτή, βέβαια με τήρηση των μέτρων ασφαλείας» σημείωσε ο πρόεδρος Περιπτερούχων Καπνοπωλών Νομού Μαγνησίας κ. Βασίλης Τόπας για να καταλήξει λέγοντας πως «όσοι κατορθώσουν και βγάλουν το ’20 θα είναι «ήρωες»».
e-thessalia
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις