Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του

Η Ουγγαρία, όπως φαίνεται, δεν βάζει εμπόδια μόνο για τον -κρίσιμο για τα δεδομένα της «εποχής του κορονοϊού- προϋπολογισμό της ΕΕ, αλλά, ως όλα δείχνουν, θα υποστηρίξει την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή, όπου, κατά τις επίσημες δηλώσεις Ευρωπαίων παραγόντων, θα συζητηθεί το θέμα των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας επισκέφθηκε την Άγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήρε τον ρόλο της Ουγγαρίας, και, αφού ανέφερε ότι «η Ουγγαρία είναι μια φίλη χώρα, η οποία συμβάλλει στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και στη βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας – ΕΕ», σημείωσε ότι η Βουδαπέστη «έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίδραση και την στάση της απέναντι στις αδικίες».

Γι’ αυτό, είπε, «οι θέσεις μας είναι παρόμοιες». Και πρόσθεσε: «Ποτέ δεν καλωσορίσαμε την υποκρισία των διπλών προτύπων εναντίον της Ουγγαρίας. Αυτό είναι που λέμε καθαρά».

Παράλληλα, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αφού είπε ότι η Τουρκία είναι ανοικτή για διαπραγμάτευση με την ΕΕ, προκειμένου να οικοδομήσει στενότερες σχέσεις, ανέφερε ότι «πρέπει να απομακρυνθούμε από τις πολιτικές διπλών προτύπων, για τα οποία συχνά παραπονούμαστε», ενώ επανέλαβε ότι στη Σύνοδο Κορυφής ελπίζει ότι θα κυριαρχήσει η λογική.

Με την έννοια «διπλά στάνταρ», ο Μ.Τσαβούσογλου εννοούσε τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που, κατά τον ίδιο χρησιμοποιεί η ΕΕ, στις σχέσεις της με την Ελλάδα και Κύπρο από τη μια, και την Τουρκία από την άλλη.

Είναι εμφανές ότι ο Τούρκος υπουργός δίδει δημόσια την υποστήριξη της Άγκυρας στην Ουγγαρία, ζητώντας ως αντάλλαγμα τη στήριξη της Βουδαπέστης στην Τουρκία κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Διαλλακτικός

Παράλληλα, ο Μ.τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία «θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις της με την ΕΕ».

Και συμπλήρωσε: «Δεν το λέμε αυτό, επειδή είναι η Σύνοδος Κορυφής και υπάρχουν κυρώσεις στην ατζέντα. Το λέμε πάντα αυτό. Το λέμε ξεκάθαρα. Ως Τουρκία, θέλουμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, με την προοπτική της πλήρους ένταξης».

Εμφανιζόμενος, δε, ως διαλλακτικός αυτή τη φορά, ανέφερε: «Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα. Μερικές φορές από εμάς, μερικές από την ΕΕ. Και οι δύο πλευρές έχουν κάτι να πουν. Αλλά, αν θέλουμε να προωθήσουμε περαιτέρω τις σχέσεις και τη συνεργασία μας, πρέπει να επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Κατά τα λοιπά, κατά την προσφιλή μέθοδο της Αγκυρας, επέρριψε τις ευθύνες στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Δυστυχώς -είπε- ορισμένα κράτη μέλη εισάγουν στην ΕΕ τα δικά τους διμερή προβλήματα με την Τουρκία. Και η ΕΕ έχει την προσέγγιση να υποστηρίζει κράτη – μέλη, είτε δικαιολογημένα είτε άδικα, με το σκεπτικό της αλληλεγγύης, που πάντα λέγαμε και ίσως έχετε βαρεθεί. Αυτό είναι πολύ λάθος».

«Ευχαριστούμε την Τουρκία»

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιχάρτο, επικέντρωσε στο Μεταναστευτικό, και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας, δεδομένου, όπως είπε, ότι «το πρόβλημα της μετανάστευσης γίνεται όλο και μεγαλύτερο» και η ΕΕ έχει ανάγκη την Τουρκία.

Κατά τον ίδιον, «η ανεξέλεγκτη μετανάστευση αποκαλύπτει προβλήματα, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και υγειονομικά, αυξάνοντας την εξάπλωση του ιού», ενώ την ίδια στιγμή «οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν ανεύθυνη μεταναστευτική πολιτική».

Να σημειωθεί ότι, μετά τα μεγάλα μεταναστευτικά κύματα των τελευταίων ετών, καταβάλλονται προσπάθειες ούτως ώστε να μοιράζονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται σε ευρωπαϊκό έδαφος σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, και όχι να επωμίζονται το βάρος μόνο κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στις πύλες εισόδου.

Η Ουγγαρία, όμως, αρνείται κατηγορηματικά, ήδη από το 2016, να δεχτεί κάτι τέτοιο. Το ίδιο και άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ.

«Γνωρίζουμε -πρόσθεσε ο Π.Σιχάρτο- ότι η ΕΕ πρέπει να ευχαριστεί την Τουρκία, επειδή φιλοξενεί 4 εκατ. μετανάστες. Εάν η Τουρκία δεν το κάνει, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν μαζικά προς την Ευρώπη μέσω των Βαλκανίων. Είτε τους αρέσει είτε όχι, η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της Τουρκίας».

lawandorder.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις