Σε ποια προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές
Η πραγματική κρίση έρχεται μετά τον Covid-19, αυτό τόνιζαν εδώ και πολλούς μήνες πολλοί ειδικοί, και ουδείς δεν τους άκουγε.
Έτσι, ακόμα και εάν ακόμα δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση ο κορωνοϊός, ετοιμαζόμαστε για το επόμενο κεφάλαιο του δράματος, καθώς έρχεται ένα μεγάλο κύμα ανατιμήσεων.
«Θα έρθουν αυξήσεις από την ώρα που υπάρχει παγκόσμια αύξηση όλων των τιμών, από τα ναύλα και την ενέργεια μέχρι τις πρώτες ύλες. Είναι ένα φαινόμενο που αντιμετωπίζουν όλα τα κράτη και ιδιαίτερα τα προηγμένα κράτη της Δύσης, και προφανώς θα επηρεάσει και την Ελλάδα. Η άποψη που κυριαρχεί είναι ότι δεν θα είναι διαρκές, θα έχει κάποια παροδικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν με την ομαλοποίηση της αγοράς μετά τις καραντίνες οι οποίες είχαν προκαλέσει μία πολύ μεγάλη ανωμαλία στην εφοδιαστική αλυσίδα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Δηλαδή η αυξήσεις των τιμών θα έρθουν λόγω των lockdown που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, κάτι το οποίο όμως δεν κατάφεραν, καθώς είδαμε πως η Σουηδία που δεν έκλεισε τίποτα και δεν κατέστρεψε την οικονομία της έχει τελειώσει εδώ και μήνες με την πανδημία. Mε τον Α.Γεωργιάδη να ισχυρίζεται βέβαια πως αυτές θα είναι παρωδικές, αλλά… και το lockdown δύο εβδομάδες υποτίθεται θα διαρκούσε.
Επίσης ο Α.Γεωργιάδης σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο και παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν το Σάββατο στη ΔΕΘ, και ειδικότερα κάποια μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες και σε κάποια πεδία στα οποία το κράτος μπορεί να δράσει.
«Η κυβέρνηση θα εξετάσει διαφόρων ειδών μέτρα, με προσοχή. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» είπε και τόνισε ότι δεν υπάρχει μέτρο χωρίς συνέπειες.
«Εάν παρακολουθήσετε την έκρηξη της αύξησης της τιμής των ρύπων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο από τα 22 στα 63 ευρώ τον τόνο, αντιλαμβάνεται ότι αν στηρίζαμε την παραγωγή ενέργειας της Ελλάδος στον λιγνίτη που είναι και η πιο ρυπογόνος διαδικασία, καταλαβαίνετε σήμερα που ήταν η τιμή της ενέργειας της Ελλάδος», είπε ο κ. Γεωργιάδης αφήνοντας αιχμές για την αντιπολίτευση.
Που θα υπάρξουν αυξήσεις
Χαρακτηριστική περίπτωση του συνδυασμού υψηλότερου κόστους παραγωγής και ακριβότερων πρώτων υλών, είναι τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Η διεθνής τιμή των δημητριακών είναι αυξημένη κατά 31% σε σχέση με πέρσι– όπως προκύπτει από τα στοιχεία του FAO- της ζάχαρης κατά 39%, των φυτικών ελαίων 67%. Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την επιβάρυνση που προκύπτει από την τιμή του πετρελαίου (64% πάνω η τιμή του Brent) με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα μεταφορικά, καθώς και τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο (85% πάνω η διεθνής τιμή) με ό,τι συνεπάγεται για την παραγωγή, για να έχει μια εικόνα της κατάστασης.
Μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ψωμιού
Χωρίς να μπουν στην εξίσωση οι ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος- ήδη εδώ και μήνες η επιβάρυνση από τη σχετική ρήτρα σύνδεσης με τις χονδρικές τιμές έχει «τσιμπήσει» τα τιμολόγια ιδιωτών παρόχων- οι καταναλωτές θα βρεθούν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο μπροστά στις πρώτες αυξήσεις σε ένα βασικό αγαθό: το ψωμί. Οι αρτοποιοί κάνουν λόγο για 10-15%, χωρίς να διευκρινίζεται αν στα αρτοσκευάσματα πολυτελείας και στα άλλα είδη ψωμιού, οι αυξήσεις θα είναι υψηλότερες.
Ανεβαίνουν οι τιμές και στα super market -Ποια προϊόντα επηρεάζονται περισσότερο
Ο Σεπτέμβριος μπαίνει με αυξήσεις και στα ράφια των super markets και μάλιστα με τον πλέον επίσημο τρόπο. Οι εταιρίες έχουν αποστείλει ενημερωτικά e-mail και πάμε για αυξήσεις ως 15% σε λάδια, μπισκότα, καταψυγμένα, συσκευασμένα τρόφιμα, γαλακτοκομικά. Οι καταναλωτές παρατηρούν, πάντως, ήδη ανατιμήσεις, οι οποίες πολλές φορές καλύπτονται από συνδυαστικές προσφορές προϊόντων.
Ο καφές
Μεγάλος τζόγος θα γίνει, όπως φαίνεται, με τον καφέ. Οι καταστροφές στις φυτείες της Βραζιλίας προκάλεσαν σοκ στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα η τιμή του να έχει αυξηθεί κατά 49%, χωρίς μάλιστα να διαφαίνεται προοπτική μείωσης του, καθώς η ζημιά στον κύκλο της παραγωγής δεν αποκαθίσταται από τη μια ημέρα στην άλλη. Σε ανάλογη περίπτωση, όταν η γρίπη των χοίρων είχε ρημάξει την κινεζική παραγωγή και είχε εκτοξεύσει τις τιμές του χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, το εγχώριο σουβλάκι είχε τραβήξει τον ανήφορο, χωρίς φυσικά να επιστρέφει στα πρότερα επίπεδα όταν ομαλοποιήθηκε η διεθνής παραγωγή-ζήτηση χοιρινού κρέατος.
Επίκειται «τσουνάμι» στα νωπά προϊόντα
Στα νωπά προϊόντα τα πράγματα είναι ακόμα πιο σύνθετα. Από τη μια, είναι το υψηλότερο κόστος παραγωγής. Πέρα από το πετρέλαιο (κίνηση, θερμοκήπια κ.λ.π.), σημαντικές ανατιμήσεις ως και 45% καταγράφονται σε λιπάσματα, σπόρους, ζωοτροφές. Από την άλλη, είναι οι ελλείψεις λόγω φυσικών καταστροφών. Για παράδειγμα, οι καταναλωτές φέτος πλήρωσαν πιο ακριβά από πέρσι τα ροδάκινα και τα κεράσια, καθώς ο παγετός της Άνοιξης ρήμαξε την παραγωγή. Σύμφωνα με τα στοιχεία χονδρικής (ΟΚΑΑ), η επικρατούσα τιμή στα λευκόσαρκα ροδάκινα την περασμένη εβδομάδα ήταν 1,60 ευρώ/ κιλό έναντι 0,90 ευρώ/ κιλό πέρσι.
Αντίστοιχα, μεγάλη ζημιά προκάλεσε και ο παρατεταμένος καύσωνας του Αυγούστου, ο οποίος έπληξε τομάτες, αγγούρια, φασολάκια κι απ’ ότι λένε οι παραγωγοί, ζημιά ανάλογη έγινε σε μπρόκολα, κουνουπίδια κ.λ.π. Αν βάλει κανείς στην εξίσωση την έλλειψη στην αγορά που ήδη δημιουργεί η απώλεια οπωροκηπευτικών από τη Β. Εύβοια, έχει την εικόνα. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, οι αυξήσεις κατά 8% στα οπωροκηπευτικά και 5% στα φρούτα, που είδαμε τον Ιούλιο, θα είναι υγιεινός περίπατος μπροστά σε αυτά που έρχονται.
Τι γίνεται με τις αυξήσεις στο ρεύμα
Οι ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι μια κατηγορία από μόνες τους, καθώς πλήττουν και τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Η αύξηση κατά 85% του φυσικού αερίου και η πίεση στις χονδρικές τιμές απαιτούν καίρια κρατική παρέμβαση, έτσι ώστε να μην περάσουν στα τιμολόγια λιανικής. Ήδη, η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου έχει ενεργοποιήσει μειωμένα 30% τιμολόγια για οικιακή χρήση και 50% για αγροτική, αλλά μένει να διαπιστωθεί αν αυτό είναι αρκετό για να μην υπάρξουν επιβαρύνσεις, ενώ αναμένονται κινήσεις κι από τους ιδιώτες παρόχους που κατέχουν περίπου το 35% της αγοράς.
Στο 37,6% η ανεργία στους νέους στην Ελλάδα
Ηχηρό χαστούκι στο κυβερνητικό success story τα στοιχεία της Eurostat που αναδεικνύουν τη χώρα μας για ακόμη μία φορά πρωταθλήτρια στην ανεργία των νέων για τον Ιούλιο του 2021.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τον Ιούλιο του 2021, 2,854 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, εκ των οποίων 2,339 εκατομμύρια ήταν στην ευρωζώνη του ευρώ.
Τον Ιούλιο του 2021, ο μέσος όρος ανεργίας των νέων διαμορφώθηκε στο 16,2% στην ΕΕ και στο 16,5% στην ευρωζώνη του ευρώ, μειωμένα από τα ποσοστά 16,9% και 17,2% αντίστοιχα τον προηγούμενο μήνα.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 151. 000 στην ΕΕ και κατά 140 000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 420.000 στην ΕΕ και κατά 360 000 στη ζώνη του ευρώ.
Στην Ελλάδα η ανεργία των νέων αυξήθηκε στο 37,6% τον Ιούλιο του 2021, έναντι 29,7% του Ιουνίου προηγούμενο μήνα και 36,1% τον Ιούλιο του 2020. Η Ελλάδα καταγράφει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους στην ΕΕ, ενώ ακολουθούν η Ισπανία (35,1%) και η Ιταλία (27,7%).
pronews.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις