τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην Υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο.
«Το βάρος απόδειξης του αντιθέτου το φέρει δυστυχώς ο κ. Μητσοτάκης και λέω δυστυχώς γιατί αυτό δεν τιμά ούτε την κοινοβουλευτική δημοκρατία, ούτε την πορεία της δημοκρατίας στη χώρα μας» προσέθεσε η κ. Αχτσιόγλου.
«Δεν εννοώ ότι προφανώς για τις καταγγελίες δεν θα πρέπει να προσκομίσει στοιχεία ο κ. Βαξεβάνης και η εφημερίδα Documento όμως ο κ. Μητσοτάκης έχει δημιουργήσει ενδείξεις ενοχής γιατί ο ίδιος στην πρώτη φάση ήταν αυτός όταν αποκαλύφθηκε η παρακολούθηση Ανδρουλάκη, Κουκάκη που δεν αρνήθηκε ότι γίνονταν αυτές οι παρακολουθήσεις. Ήταν εξαιρετικά αντιφατικός ως προς το τι γνώριζε, δεν γνώριζε, αν γνώριζε δεν θα επέτρεπε, αλλά παρόλα αυτά ήταν νόμιμες, πράγματα τα οποία προσκρούουν στην κοινή λογική. Εν συνεχεία ακολούθησε μια δεύτερη φάση στην οποία έκανε τα πάντα η κυβερνητική πλειοψηφία προκειμένου να υπάρχει συγκάλυψη αυτού του σκανδάλου. Δηλαδή δεν επέτρεψε να προσκληθούν οι κατάλληλοι μάρτυρες στη Βουλή. Όσοι ερχόντουσαν στη Βουλή επικαλούνταν το απόρρητο και δεν κατέθεταν, δεν έδιναν καμία πληροφορία. Επομένως, αντί να ρίξει φως στην υπόθεση, έκανε τα πάντα για να τη συσκοτίσει. Και όλα αυτά ενώ εξαρχής με την ανάληψη της πρωθυπουργίας του είχε κάνει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να είναι υπό τον έλεγχό του η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» ανέφερε ακόμα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενδείξεις και στοιχεία ότι πρόκειται για επισυνδέσεις, η κ. Αχτσιόγλου απάντησε «μέχρι στιγμής υπάρχουν συγχρονισμοί στη λειτουργία της ΕΥΠ, μετά τον κ. Μητσοτάκη, που επαναλαμβάνω ο ίδιος επέλεξε να τη θέσει υπό τον προσωπικό του έλεγχο, ο ίδιος άλλαξε το νόμο για να θέσει επικεφαλής ένα πρόσωπο το οποίο δεν είχε τα τυπικά προσόντα. Ο ίδιος άλλαξε το νόμο ώστε να μη μπορούν όσοι παρακολουθούνται να ενημερωθούν εκ των υστέρων ότι παρακολουθούνταν. Άρα ο ίδιος έκανε πολύ συγκεκριμένες κομβικές επιλογές, θεσμικές για να είναι ο ίδιος αυτός, ο οποίος φαίνεται απολύτως υπεύθυνος. Η ΕΥΠ λοιπόν, έδειξε ότι έχει συγχρονισμένη δράση με το κακόβουλο λογισμικό Predator. Και στην υπόθεση του κ. Ανδρουλάκη συνέπεσαν χρονικά οι παρακολουθήσεις και στην υπόθεση του κ. Κουκάκη συνέπεσαν χρονικά και στην υπόθεση του κ. Σπίρτζη, η οποία ακόμη δεν έχει συζητηθεί στο Κοινοβούλιο».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου ότι τα παραπάνω δεν συνιστούν αποδείξεις, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε «δεν διαφωνώ ότι θα πρέπει να τεκμηριωθούν με στοιχεία, γι’ αυτό και πήγε και στον εισαγγελέα, κ. Ντογιάκο, ο κ. Βαξεβάνης για να καταθέσει τα στοιχεία του και ο εισαγγελέας θα κρίνει, όμως νομίζω ότι η συζήτησή μας είναι για ένα πολιτικό πρόβλημα».
«Όλα όσα παραθέτω δείχνουν μια τεράστια πολιτική ευθύνη του κ. Μητσοτάκη. Δεν μπορεί κανείς βέβαια νομίζω να πιστέψει ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης κατέδειξε τον ανιψιό του ως πολιτικώς υπεύθυνο ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στο κακόβουλο λογισμικό Predator, επισήμανε πως «λειτουργεί στη χώρα μας τόσο καιρό ένα παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, είναι γνωστή η εταιρεία η οποία το εμπορεύεται, η εταιρεία Intellexa και δεν κάνει τίποτα η κυβέρνηση όλο αυτό τον καιρό».
«Γιατί η κυβέρνηση δεν έχει θεσμοθετήσει τη μη λειτουργία αυτού του λογισμικού; Γιατί δεν είχε κάνει ελέγχους; Πού λειτουργεί αυτή η επιχείρηση, για ποιους, πού το εμπορεύεται, σε ποιους το δίνει, γιατί δεν απαγορεύει τη χρήση του; Τι κάνει όλον αυτό τον καιρό; Όλα αυτά αποτελούν ενδείξεις μιας δυσώδους εμπλοκής του Μαξίμου, γιατί θα ήταν άδικο να το χρεώσει κανείς σε όλη την κυβέρνηση, της καρδιάς του Μαξίμου σε αυτή την υπόθεση, η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί πρόβλημα δημοκρατίας, πρόβλημα λειτουργίας του πολιτεύματος και όχι ιδεολογική σύγκρουση» συμπλήρωσε η κ. Αχτσιόγλου.
Κληθείσα να σχολιάσει το κομμάτι της συνέντευξης του Πρωθυπουγού, όπου προκάλεσε ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή ο κ. Μητσοτάκης κατά πάσα πιθανότητα ψάχνει έναν τρόπο για να εκβιάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, την κυβερνητική πλειοψηφία, τους υπουργούς του να τον υποστηρίξουν». «Εμείς δεν θα μπούμε σε αυτή τη διαδικασία αν ο κ. Μητσοτάκης έχει ο ίδιος ανησυχίες για το κατά πόσο τον στηρίζουν, ας ζητήσει ο ίδιος πρόταση εμπιστοσύνης» προσέθεσε.
«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου κύκλου αποκαλύψεων» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου. «Εμείς χρησιμοποιούμε όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία. Αυτός ο οποίος δεν ανταποκρίνεται σε αυτά, είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ούτε την περασμένη Παρασκευή ήρθε να απαντήσει στον κ. Τσίπρα για το ζήτημα και έχει καταθέσει εκ νέου επίκαιρη ερώτηση ο κ. Τσίπρας για αυτή την Παρασκευή. Πρέπει να καταλάβει ότι είναι πρωθυπουργός σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και οφείλει να απαντά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Επομένως αυτά τα τρικ ας τα αφήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αμφισβητεί την ακεραιότητα των εκλογών, η κ. Αχτσιόγλου διευκρίνισε πως ο κ. Τσίπρας έθεσε συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας για την ομαλή πορεία προς τις εκλογές. «Δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές, λέει ο πρόεδρός μας και ο ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που επικρατεί αυτό το κλίμα και χωρίς να γνωρίζουμε τι γίνεται ακριβώς στη χώρα με ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα. Δεν γίνεται να πάμε σε εκλογές χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι παρακολουθούνται, πώς παρακολουθούνται, τι γίνεται με το κακόβουλο λογισμικό. Δεν μπορεί να συνεχίσει αυτό το κακόβουλο λογισμικό να λειτουργεί στη χώρα. Άρα ζητήσαμε αυτό που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει γίνει, να θεσμοθετηθεί η μη χρήση του, να θεσμοθετηθεί το παράνομο της χρήσης αυτού του λογισμικού. Νομίζω πως είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να μιλάμε για μία σοβαρή λειτουργία δημοκρατικού πολιτεύματος μετά από όλα αυτά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και πολλά από αυτά έχουν ήδη επιβεβαιωθεί. Και από κει και πέρα άλλες θεσμικές δικλίδες ασφαλείας, να υπάρχει στην ΕΥΠ ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής επικεφαλής και να αναλάβει τις αρμοδιότητες που του αντιστοιχούν, να μην βρίσκονται αυτές ΟΙ αρμοδιότητες στον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τέτοια εικόνα σήψης και παρακμής στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος. Να υπάρχει ένας υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όταν πια θα προκηρυχθούν και επισήμως οι εκλογές, που επίσης να είναι ένας υπηρεσιακός υπουργός. Νομίζω είναι οι ελάχιστες εγγυήσεις για να έχουμε μια ομαλή πορεία προς τις εκλογές» είπε καταλήγοντας η κ. Αχτσιόγλου.
thestival.gr
Φωτογραφία: Intime
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις