Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το Σάββατο θέσεις στην Υεμένη που συνδέονται με την υποστηριζόμενη από το Ιράν πολιτοφυλακή των Χούθι, ως αντίποινα για την επίθεση με μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (UAV) στο Τελ Αβίβ την προηγούμενη μέρα που στοίχισε την ζωή σε έναν ισραηλινό πολίτη και τον τραυματισμό άλλων τεσσάρων, οι δύο σοβαρά. Ήταν η πρώτη φορά που το Ισραήλ επιτέθηκε στην οργάνωση των Χούθι και μάλιστα σε μια απόσταση 2.000 χιλιομέτρων!
Οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν αποθήκες αερίου και πετρελαίου και έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που – σύμφωνα με το Ισραήλ – χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς στην περιοχή του λιμανιού Χουντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το λιμάνι όντως ελέγχεται από τους Χούθι και περιέχει εγκαταστάσεις εξαγωγής πετρελαίου.
Ωστόσο, το λιμάνι Χουντέιντα είναι επίσης μια ζωτική δίοδος για ανθρωπιστική βοήθεια προς την φτωχή Υεμένη και ο αντιναύαρχος Χαγκάρι δήλωσε ότι το Ισραήλ έπληξε και ορισμένους «διπλής χρήσης» στόχους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολιτικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, επιβεβαιώνοντας πως χτυπήθηκαν και εγκαταστάσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Νασρουντίν Άμερ, εκπρόσωπος των Χούθι, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό, ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει να επιτίθεται στο Ισραήλ ως μέρος μιας στρατιωτικής εκστρατείας που, σύμφωνα με την οργάνωση, αποτελεί έκφραση αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
«Οι επιχειρήσεις της Υεμένης σε υποστήριξη της Γάζας δεν θα σταματήσουν», υποσχέθηκε. «Η απάντηση σε αυτήν την επιθετικότητα είναι αναπόφευκτη».
Το Ισραήλ ήδη διεξάγει πόλεμο κατά της Χαμάς στο νότιο μέτωπο στη Γάζα και ανταλλάσσει συνεχώς πυρά με τη Χεζμπολάχ στο βόρειο Λίβανο — δύο ομάδες επίσης υποστηριζόμενες από το Ιράν. Η αντίδρασή του το Σάββατο φαινόταν υπολογισμένη ώστε να μην ξεσπάσει ολομέτωπη σύγκρουση σε τρίτο μέτωπο, αν και η σύγκρουση μεταξύ Δύσης και Χούθι υπάρχει – υπό τη μορφή χαμηλής έντασης – μιας και η σιϊτική οργάνωση με τις συνεχείς επιθέσεις της σε πλοία αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών συμφερόντων, από τις ακτές της Υεμένης στον Κόλπο του Αντεν, έχει αναγκάσει χιλιάδες εμπορικά πλοία να αποφεύγουν το Σουέζ και να κάνουν τον κύκλο της Αφρικής για να βρεθούν είτε στην Ευρώπη είτε στις ΗΠΑ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και οι σύμμαχοί τους έχουν πλήξει εκατοντάδες στόχους των Χούθι στην Υεμένη από τον Νοέμβριο και μοιράζονται πληροφορίες με το Ισραήλ εδώ και μήνες. Αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τόσο ενθαρρυντικό. Οι Χούθι συνεχίζουν.
Η επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή φαινόταν να έχει ανατρέψει τις ισορροπίες υπέρ της άμεσης ισραηλινής δράσης κατά των Χούθι. Η θανατηφόρα επίθεση με drone των Χούθι στο Τελ Αβίβ — που έπληξε κοντά σε ένα αμερικανικό διπλωματικό συγκρότημα — ήταν μια πρωτόγνωρη για το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ κατάσταση. Οι περισσότεροι από τους πυραύλους και τα UAV που εκτοξεύουν οι Χούθι προς το Ισραήλ έχουν καταρριφθεί από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.
Το ισραηλινό Γενικό Επιτελείο προσπαθώντας να κατευνάσουν την ανησυχία της κοινής γνώμης για την ικανότητα εντοπισμού τέτοιων απειλών, δήλωσε ότι τα ραντάρ και οι ανιχνευτές φαινόταν να είχαν εντοπίσει το UAV, αλλά οι αξιωματικοί δεν το αναγνώρισαν ως απειλή και δεν το κατέρριψαν.
Μέχρι το Σάββατο, το Ισραήλ είχε αποφύγει μια πλήρη επίθεση κατά των Χούθι στην Υεμένη, η οποία απέχει περισσότερα από 1.000 μίλια. Αλλά η επίθεση με drone στο Τελ Αβίβ φαινόταν να ανατρέπει τις ισορροπίες, και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εθεάθησαν να πετούν στο φως της ημέρας προς την Υεμένη.
Η επίθεση προκάλεσε τεράστια φωτιά στην περιοχή του λιμανιού, πιθανώς από καύσιμο που καιγόταν. «Οι καπνοί από τη φωτιά που Χουντέιντα φαίνοται σε όλη τη Μέση Ανατολή και η σημασία είναι σαφής», είπε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ μετά την επίθεση. «Οι Χούθι μας επιτέθηκαν πάνω από 200 φορές. Την πρώτη φορά που έβλαψαν έναν Ισραηλινό πολίτη, τους χτυπήσαμε – και θα το επαναλάβουμε αν χρειαστεί, οπουδήποτε», πρόσθεσε.
«Ενώ η επίθεση στο Τελ Αβίβ εξανάγκασε το Ισραήλ να αντιδράσει, το να χτυπήσει τους Χούθι στην Υεμένη πιθανότατα δεν θα αποτελέσει σημείο καμπής στον πόλεμο που σαρώνει την περιοχή», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο πόλεμος θα ήταν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα, είπε και δεν ξέρουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να γίνει αυτό».
«Μπορούμε να επιτεθούμε σε οργανώσεις που υποστηρίζει το Ιράν όσο θέλουμε, αλλά χωρίς την κατάπαυση του πυρός με την Χαμάς, δεν μπορούμε να δώσουμε τέλος στις συγκρούσεις», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «ακόμη και αυτή η επίθεση – όσο ισχυρή κι αν ήταν- δεν θα κόψει τον δεσμό με τον οποίο οι Χούθι είναι συνδεδεμένοι ιδεολογικά και συναισθηματικά με τη Χαμάς».
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις