Αυθαίρετα είναι τα κτίρια των φυλακών Βόλου και Κασσαβέτειας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, που αναλαμβάνει πρωτοβουλία νομιμοποίησής τους.

Συνέπεια του γεγονότος ότι τα κτίρια αυτά είναι αυθαίρετα, είναι να μην είναι δυνατή η αναβάθμισή τους, καθώς δεν μπορούν να εκδοθούν άδειες για οικοδομικές εργασίες. Τόσο το κτίριο των φυλακών κράτησης νέων Βόλου στην οδό Μεταμορφώσεως, όσο και το κτίριο των αγροτικών φυλακών Κασσαβέτειας στο Αϊδίνιο, φέρονται να είναι αυθαίρετα… Η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου αποφάσισε να δώσει λύση στο πρόβλημα και έτσι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας» νομιμοποιούνται τα 26 σωφρονιστικά καταστήματα, μεταξύ των οποίων και τα δύο του Βόλου, καθώς και το Ίδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρρένων στη Ν. Ιωνία. Αρμόδια υπηρεσία για την ανακατασκευή των φυλακών θα είναι η νέα Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, που θα αναλάβει όλες τις μελέτες για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σωφρονιστικών καταστημάτων. Η σχετική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2021, ενώ κατόπιν θα αρχίσουν μελέτες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης-συντήρησης των εν λόγω καταστημάτων.

Ζήτησαν αποφυλάκιση με «βραχιολάκι»
Τριάντα εννέα αιτήσεις για απόλυση από τις φυλακές που κατέθεσαν πέρσι κρατούμενοι των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων του Βόλου στην αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών, απορρίφθηκαν. Από τις εν λόγω αιτήσεις, τρεις αφορούσαν απόλυση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Παράλληλα τροποποιήθηκαν 22 υφ’ όρον απολύσεις αναφορικά με τους όρους, με τους οποίους αυτές είχαν εγκριθεί (τόπος διαμονής λόγω αλλαγής κατοικίας κ.άλ.). Ειδικότερα πέρσι απορρίφθηκαν συνολικά 39 αιτήσεις για απόλυση κρατούμενων των δύο σωφρονιστικών καταστημάτων, εκ των οποίων οι 9 με βούλευμα, ενώ τρεις εξ αυτών αφορούσαν απόλυση υπό ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Το 2019 αντίστοιχα οι απορριπτικές για απόλυση κρατούμενων (9 με βούλευμα και τρεις με εισαγγελική διάταξη) ήταν συνολικά 12, εκ των οποίων η μία με βραχιολάκι. Επίσης ανακλήθηκαν 40 υφ’ όρον απολύσεις κρατούμενων, εκ των οποίων τρεις με βούλευμα και 37 με εισαγγελική διάταξη και διατάχθηκε η σύλληψη και έκτιση του υπόλοιπου της ποινής. Αντίστοιχα το 2019 είχαν ανακληθεί 70 υφ’ όρον απολύσεις κρατούμενων και συγκεκριμένα μία με βούλευμα και 69 με εισαγγελική διάταξη. Πέρσι εγκρίθηκαν συνολικά 102 υφ’ όρον απολύσεις κρατούμενων με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών και με επιβολή περιοριστικών μέτρων ή χωρίς την επιβολή μέτρων λόγω μικρής προς έκτιση ποινής. Αντίστοιχα το 2019 οι συγκεκριμένες απολύσεις ήταν συνολικά 131 και ειδικότερα 16 με βούλευμα και 115 με εισαγγελική διάταξη.

Φυγόποινοι
Κατά το προηγούμενο έτος συνελήφθησαν με αποφάσεις δικαστηρίων του Βόλου 21 φυγόποινοι και με αποφάσεις δικαστηρίων άλλων πόλεων άλλοι τόσοι στη Μαγνησία, συνολικά 42. Αντίστοιχα το 2019 είχαν συλληφθεί 92. Επίσης εκτός Μαγνησίας συνελήφθησαν με αποφάσεις δικαστηρίων του Βόλου 37 φυγόποινοι, ενώ το 2019 είχαν συλληφθεί 45. Παράλληλα καταχωρήθηκαν 41 φυγόποινοι, για τους οποίους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης, λόγω μη εξόφλησης της ποινής τους ή μη άσκησης εμπρόθεσμων ένδικων μέσων, ενώ το 2019 είχαν καταχωρηθεί για τους ίδιους λόγους 1.284 φυγόποινοι… Και σ’ αυτό έπαιξε ρόλο η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, αλλά και λόγω της επιβολής πλέον ποινών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο και όχι μετατροπής σε χρήμα ποινών φυλάκισης, οι οποίες εισπράττονται μέσω Δ.Ο.Υ. Άλλη αιτία της μείωσης των φυγόποινων είναι και οι νόμοι που εκδίδονται συχνά από την Πολιτεία με ποινές φυλάκισης μέχρι 6 μήνες, που δεν έχουν καταστεί αμετάκλητες, δεν εκτελούνται και τίθενται στο αρχείο (νόμος Παρασκευόπουλου, νόμος Τσιάρα 4689/20, Ν. 3346/12 κ.ά.).

Φυλακίσεις
Πέρσι οδηγήθηκαν στη φυλακή μετά την καταδίκη τους στα Πλημμελειοδικεία του Βόλου (αυτόφωρη ή τακτική διαδικασία), είτε γιατί δεν εξαγόρασαν την ποινή τους, είτε γιατί αυτή δεν ήταν εφέσιμη, είτε γιατί δεν ήθελαν να ασκήσουν έφεση, είτε δεν τους χορηγήθηκε αναστολή εκτέλεσης ποινής, 26 καταδικασθέντες. Αντίστοιχα το 2019 οδηγήθηκαν στη φυλακή 48 καταδικασθέντες. Η μείωση οφείλεται στην αναστολή λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων στη διάρκεια των δύο κυμάτων κορωνοϊού και της καραντίνας που εφαρμόστηκε.

e-thessalia

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις