Μια πρωτοποριακή μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (VUMC) υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη βελτίωση της πρόληψης αυτοκτονιών.

Οι ερευνητές παρουσίασαν το μοντέλο VSAIL (Vanderbilt Suicide Attempt and Ideation Likelihood), το οποίο μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς υψηλού κινδύνου, παρέχοντας νέες δυνατότητες για πιο στοχευμένη και έγκαιρη παρέμβαση.

Το πρόβλημα και η αναγκαιότητα μιας καινοτόμου προσέγγισης

Η αυτοκτονία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ποσοστό θανάτου 14,2 ανά 100.000 άτομα ετησίως, γεγονός που την κατατάσσει στην 11η αιτία θανάτου. Παρά τις ανησυχητικές στατιστικές, η πρόληψη παραμένει ανεπαρκής.

Σημαντικό είναι ότι το 77% των ανθρώπων που αυτοκτονούν έχουν επισκεφθεί πάροχο υγειονομικής περίθαλψης τον προηγούμενο χρόνο, συχνά για μη σχετικές με την ψυχική υγεία αιτίες.

Ο Colin Walsh, MD, MA, αναπληρωτής καθηγητής Βιοϊατρικής Πληροφορικής και επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί: «Ο καθολικός έλεγχος δεν είναι πρακτικός σε όλα τα περιβάλλοντα. Το VSAIL σχεδιάστηκε για να εντοπίζει τους ασθενείς που κινδυνεύουν περισσότερο και να προτρέπει στοχευμένες συνομιλίες προσυμπτωματικού ελέγχου».

Πώς λειτουργεί το VSAIL

Το VSAIL αναλύει δεδομένα ρουτίνας από ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για να υπολογίσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας εντός 30 ημερών. Σε προηγούμενες δοκιμές, το σύστημα κατέδειξε τη δυνατότητά του να εντοπίζει ασθενείς υψηλού κινδύνου, καθώς ένα στα 23 άτομα που επισημάνθηκαν, αργότερα ανέφεραν σκέψεις αυτοκτονίας.

Η νέα μελέτη δοκίμασε δύο είδη ειδοποιήσεων:

  • Διακοπτόμενες Ειδοποιήσεις: Αυτοματοποιημένα μηνύματα που διακόπτουν τη ροή εργασίας του γιατρού.
  • Παθητικές Ειδοποιήσεις: Πληροφορίες κινδύνου εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό διάγραμμα του ασθενούς χωρίς διακοπή.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Οι διακοπτόμενες ειδοποιήσεις αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές, οδηγώντας σε αξιολογήσεις κινδύνου αυτοκτονίας στο 42% των περιπτώσεων, σε σύγκριση με μόλις 4% με τις παθητικές ειδοποιήσεις.

Διεπιστημονική προσέγγιση

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε νευρολογικές κλινικές, δεδομένου ότι ορισμένες νευρολογικές παθήσεις σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας. Συνολικά, εξετάστηκαν 7.732 επισκέψεις ασθενών σε διάστημα έξι μηνών, προκαλώντας 596 προειδοποιήσεις προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο Dr. Walsh επισήμανε: «Η αυτοματοποιημένη ανίχνευση κινδύνου που εφαρμόστηκε στο 8% των επισκέψεων καθιστά αυτή την προσέγγιση εφαρμόσιμη ακόμα και σε πολυάσχολες κλινικές».

Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καμία από τις ομάδες συναγερμού δεν ανέφερε επεισόδια αυτοκτονικού ιδεασμού ή απόπειρας.

Τα oφέλη και οι προκλήσεις

Παρότι οι διακοπτόμενες ειδοποιήσεις ήταν πιο αποτελεσματικές, ελλοχεύει ο κίνδυνος «κόπωσης συναγερμών», δηλαδή, οι γιατροί να αρχίσουν να αγνοούν συχνές αυτοματοποιημένες ειδοποιήσεις. Ο Dr. Walsh τονίζει την ανάγκη ισορροπίας: «Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των ειδοποιήσεων με τις πιθανές δυσάρεστες ενέργειες. Παρ’ όλα αυτά, τα ευρήματα δείχνουν ότι η τεχνολογία AI μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στην πρόληψη αυτοκτονιών».

Οι ερευνητές προτείνουν τη δοκιμή παρόμοιων συστημάτων σε άλλα ιατρικά περιβάλλοντα προκειμένου να επεκταθεί η χρήση τους.

Μελλοντικές κατευθύνσεις

Η έρευνα αναδεικνύει την αξία της τεχνητής νοημοσύνης στη βελτίωση της δημόσιας υγείας. Παρ’ όλο που η αυτοκτονία παραμένει μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις, συστήματα όπως το VSAIL δείχνουν ότι η καινοτομία μπορεί να οδηγήσει σε σωτήριες αλλαγές.

 

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις