Γιατί ο Κ.Μητσοτάκης έσπευσε να καθησυχάσει τον Ε. Μακρόν, μετά το come back των ΗΠΑ που κάνουν νέα πρόταση στο ελληνικό ΠΝ; Γιατί αντιδρά η Γαλλία; Γιατί η Ελλάδα δίνει εικόνα μη σοβαρού κράτους;
Εικόνα μη σοβαρού κράτους δίδει η Ελλάδα. Χρειάστηκε η -εκ νέου- κόντρα της Γαλλίας με τις ΗΠΑ για να φανεί ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα – μαμούθ του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού έχει πολλές γκρίζες ζώνες και γίνεται -κι αυτό, όπως και πολλά άλλα εξοπλιστικά- μέσα σε πλήρη αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κινδυνεύει να εκτεθεί διεθνώς. Προς πάσα κατεύθυνση. Στην προκειμένη προς τους «συμμάχους» της, τόσο προς τις ΗΠΑ, όσο και τη Γαλλία.
Αίφνης, το περασμένο τριήμερο ξεσηκώθηκε θύελλα φημολογιών σχετικά με το νέο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.
Ενώ άπαντες, εδώ και τρεις μήνες, γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αγοράζει τη γαλλική φρεγάτα, Belh@rra, το come back των ΗΠΑ με νέα πρότασή τους προς το ελληνικό ΠΝ και η άμεση αντίδραση της Γαλλίας να «καταγγείλει» τις ΗΠΑ, προκάλεσε νέα σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με το τι επιτέλους συμβαίνει με αυτό το εξοπλιστικό πρόγραμμα.
Να σημειωθεί πως, συνολικά τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΠΝ εκτιμάται ότι θα κυμανθούν στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσόν των 5,5 με 6 δισ. ευρώ, ενώ γενικότερα «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» εξοπλισμοί ύψους περί τα 15 δισ.
Μεταμεσονύκτιο SMS
Βεβαίως, το να μπει το Παρίσι εκ νέου σε τροχιά ρήξης με την Ουάσιγκτον, όπως προ μηνών, με αφορμή τη συμμαχία AUKUS στον Ειρηνικό κατά της Κίνας, και την ακύρωση εκ μέρους της Αυστραλίας του συμβολαίου 50-60 δισ. για αγορά υποβρυχίων από τη Γαλλία, ήταν αναμενόμενο.
Πόσο μάλλον, από τη στιγμή που, αφού το Παρίσι κάηκε από τον χυλό, φυσάει τώρα και το γιαούρτι, φοβούμενο ότι θα μπορούσε να χάσει τη μεγάλη «ελληνική δουλειά».
Το εντυπωσιακό, ωστόσο, ήταν ότι η Αθήνα ένοιωσε την υποχρέωση να προβεί σε διευκρινίσεις. Κι’ αυτό, ενώ εδώ και ένα τρίμηνο οι Μητσοτάκης – Μακρόν είχαν δώσει τα χέρια για τις φρεγάτες Belh@rra.
Έτσι, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, η οποία, ως γνωστόν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με πανίσχυρους κύκλους της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, και ειδικότερα την Dassault, η οποία πούλησε τα αεροσκάφη, Rafale, στην Ελλάδα, και αποτελεί κράτος εν κράτει στη Γαλλία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έσπευσε αμέσως να καθησυχάσει τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.
Έτσι, κατά την εφημερίδα, έστειλε καθησυχαστικό SMS στον Γάλλο πρόεδρο τη νύχτα, μάλιστα, του Σαββάτου προς Κυριακή.
Η «πρεμούρα» της Αθήνας
Προηγουμένως, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τα σενάρια που έδιναν και έπαιρναν σχετικά με το αβέβαιο «γαλλικό μέλλον» του εξοπλιστικού προγράμματος, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, το Σάββατο το απόγευμα, έσπευσε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση.
«Η απόφαση της κυβερνήσεως να προχωρήσει στην προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra είναι ειλημμένη», ανάφερε.Και συμπλήρωνε: «Όλες οι διαδικασίες έχουν δρομολογηθεί ώστε σύντομα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, οι συμβάσεις θα τεθούν ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της Βουλής προς ψήφιση».
Υπάρχουν συμβάσεις ή όχι;
Από την ανακοίνωση – «διευκρίνιση» του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, προκύπτει ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την απόκτηση των Belh@rra, και ότι οι σχετικές διαδικασίες θα ολοκληρωθούν οσονούπω. Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το υπουργείο.
Από τη μεριά του, το γαλλικό υπουργείο Άμυνας, όπως αναφέρει η εφημερίδα, Le Figaro, υποστηρίζει ότι υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας για τις Belh@rra και ότι αυτή έχει μονογραφεί προ ημερών.
«Από τη στιγμή που αρχίσαμε τις διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες,η αμερικανική προσφορά δεν βρίσκεται πλέον πάνω στο τραπέζι», αναφέρει το γαλλικό υπουργείο, στην προσπάθειά του να υπογραμμίσει ότι η αμερικανική πρόταση είναι πλέον ανεπίκαιρη. Και προσθέτει:«Εκτός αυτού, υπογράψαμε το συμβόλαιο με τους Έλληνες. Έχει μονογραφεί (paraphé)εδώ και λίγες μέρες».
Κατά την Le Figaro, επίσης, πηγή του ελληνικού υπουργείου Άμυνας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η ελληνογαλλική συμφωνία είναι σε ισχύ και θα συνεχιστεί. Έγινε στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Έλληνας πρωθυπουργός».
Αν και το ελληνικό υπουργείο Άμυνας προβαίνει σε «διευκρινίσεις», με δηλώσεις ανωνύμων πηγών του προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποφεύγει, έως τώρα, να πληροφορήσει τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, έχει να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες στο υπουργείο Άμυνας, εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο.
Σαφείς εξηγήσεις, όμως, αποφεύγει να δώσει η κυβέρνηση και στη Βουλή. Βέβαια, η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα ελάχιστα την «πιέζουν» προς αυτή την κατεύθυνση.
Κατά πληροφορίες, πάντως, υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στις ηγεσίες του ελληνικού και του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, εξαιρετικά γενική και αόριστη, ωστόσο, επί των λεπτομερειών του προγράμματος των φρεγατών.
Και, όπως είναι γνωστό, ειδικά στα εξοπλιστικά, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Τόσο για τα οικονομικά δεδομένα, όσο και για τους οπλισμούς και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.
Όπως επίσης και για την εμπλοκή των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών που, ως γνωστόν, είναι ολότελα αποκλεισμένες τόσο από τις φρεγάτες, όσο και από τα Rafale. Ολόκληρο το μερίδιο της πίτας το παίρνουν αποκλειστικά οι γαλλικές βιομηχανίες.
Μη σοβαρό κράτος
Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιέται κανείς:Ήταν, άραγε, τόσο σοβαρά τα πράγματα, ώστε έπρεπε ο πρωθυπουργός, άγρια μεσάνυχτα, να στείλει SMS στον Ε.Μακρόν και να εκδώσει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας διευκρινιστική ανακοίνωση; Πόσο μάλλον, αφού, σύμφωνα με την Le Figaro, αυτή τη φορά η Ουάσιγκτον είχε ενημερώσει το Παρίσι για τη νέα αμερικανική πρόταση προς τους Έλληνες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λίγο προτού δώσουν τα χέρια οι Μητσοτάκης – Μακρόν για τις Belh@rra, η Ελλάδα είχε η ίδια ζητήσει από τις ΗΠΑ να καταθέσει νέα πρόταση σχετικά τόσο με το νέο πλοίο που προτείνουν όσο και σε σειρά ακόμα άλλων σημείων. Όπως ο εκσυγχρονισμός των παλαιών πλοίων ΜΕΚΟ του ελληνικού ΠΝ, η συμμετοχή της χώρας μας στο νέο πλοίο του αμερικανικού ΠΝ που ήδη δρομολογείται στις ΗΠΑ, η ονομαζόμενη «ενδιάμεση λύση», κ.ο.κ.
Εκείνη την περίοδο, όμως, εν μέσω θύελλας στις γαλλο-αμερικανικές σχέσεις, έκλεισε το «ελληνικό ντηλ» των Belh@rra. Οι Αμερικανοί, όμως, συνέχισαν να δουλεύουν τη νέα πρότασή τους. Πόσο μάλλον, αφού η Αθήνα ουδέποτε τους είπε ότι δεν θέλει τη νέα πρότασή τους.
Έτσι, τώρα, η πρόταση είναι σχεδόν έτοιμη (κατά πληροφορίες λείπει μια υπογραφή), και οσονούπω πρέπει να περάσει από τα αρμόδια κοινοβουλευτικά σώματα στις ΗΠΑ, ούτως ώστε να πάρει και το τυπικό πράσινο φως.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να δοθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση αμέσως μετά τις εορτές, στις αρχή του νέου έτους. Ωστόσο, είναι πιθανόν ανεπίσημα το κείμενο (draft) να έχει ήδη δοθεί στους αρμοδίους. Φημολογείται ότι η «νέα πρόταση» των ΗΠΑ έχει σημαντικές διαφορές από τις έως τώρα.
Εύλογα ερωτήματα
Εύλογα, λοιπόν, προκύπτει το ερώτημα: Με δεδομένο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός και το υπουργείο Άμυνας καθησυχάζουν τη Γαλλία ότι το ντηλ με τις Belh@rra είναι δεδομένο, γιατί δεν έχουν, έως τώρα, ξεκαθαρίσει στους Αμερικανούς ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται πλέον για νέα αμερικανική πρόταση;
Διστάζουν να πουν «όχι» στους Αμερικανούς για να μην δυσαρεστήσουν την υπερδύναμη; Συμβαίνει, άραγε, κάτι με τη Γαλλία; Πάει κάτι στραβά με τις Belh@rra και τις διαπραγματεύσεις που, όπως αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, συνεχίζονται; Θέλει η ελληνική πλευρά να ασκήσει κάποιες πιέσεις προς το Παρίσι και, στο πλαίσιο αυτού του «παιχνιδιού», χρησιμοποιεί το αμερικανικό χαρτί;
Όλα αυτά και πολλά άλλα, είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να τα ξεκαθαρίσει, και όχι να κινείται, ειδικά σε τόσο ακριβοπληρωμένα προγράμματα, σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας. Πόσο μάλλον, όταν αυτή την περίοδο μεθοδεύεται και ένα ακόμα πανάκριβο εξοπλιστικό. Αυτό των αμερικανικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς, F-35.
Αμερικανική σφήνα
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε την Παρασκευή, όταν το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε το«πράσινο φως» στην πιθανή πώλησηφρεγατώνστην Ελλάδα.
Μεδεδομένο ότι η Ελλάδα θα πληρώσει 3,05 δισ. ευρώ στη Γαλλία για τις Belh@rra, από το συνολικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του ελληνικού ΠΝ, ύψους 5,5 δισ., μένουν περί τα 2,5 δισ.
Να σημειωθεί πως αρχικά είχε γίνει λόγος για 2,5, αλλά το κόστος αίφνης ανέβηκε, παρά τις γαλλικές «υποσχέσεις» για καλύτερη πρόταση για τις Belh@rra και μείωση του κόστους. Η, δε, ελληνική κυβέρνηση, μάλιστα, είχε παρουσιάσει τότε την τιμή εκείνη ως «ευκαιρία», αφού οι Γάλλοι «αναγκάστηκαν» να ρίξουν τις τιμές. Μένει να φανεί, πάντως, εάν το κόστος θα μείνει ως έχει σήμερα ή θα ανέβει κι άλλο.
Φημολογείται ότι,με τα 2,5 δισ.που περισσεύουν, οιΗΠΑ προτείνουν τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρωνΜΕΚΟ καιτην παράδοσηεπιπλέοντεσσάρων πλοίων(2 καινούργια και2παλιά, ή 4 παλιά πλήρως αναβαθμισμένα και οπλισμένα και με τα προβλήματά τους λυμένα).
Ωςγνωστόν, όμως, στο κυνήγι για την εξοπλιστική πίτα βρίσκονται -για παράδειγμα για την κορβέτα ή τη μίνι φρεγάτα- οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και οι Ιταλοί.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις