Για ύποπτη δραστηριότητα 32 τουρκικών αλιευτικών σκαφών σε Αιγαίο και Ιόνιο επί τουλάχιστον δύο εβδομάδες κάνει λόγο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, σημειώνοντας πως πρόκειται για αδικαιολόγητα μεγάλη παραμονή στα δύο πελάγη.

Το Αρχιπέλαγος παρακολούθησε  και κατέγραψε τη δραστηριότητα των 32 τουρκικών αλιευτικών σκαφών  μέσω παρατήρησης από τα ερευνητικά του σκάφη, μέσω αναφορών από δίκτυο πολιτών και μέσω παρακολούθησης του ηλεκτρονικού ίχνους των αλιευτικών σκαφών.

Όπως επισημαίνει, τα 32 μεγάλα τουρκικά σκάφη είναι αλιευτικά γρι-γρι και ρυμουλκά, τα οποία  ρυμουλκούν κλωβούς με άγνωστες ποσότητες ζωντανού τόνου, ταξιδεύοντας από τη Μάλτα προς την Τουρκία.

χάρτης τουρκικά αλιευτικά

Προφασίζονται συνεχώς βλάβες

Η εκτεταμένη παραμονή στο Αιγαίο των τουρκικών αλιευτικών σκαφών  γίνεται, σύμφωνα με το Αρχιπέλαγος, με την προσχηματική αιτιολογία συνεχόμενων βλαβών για πολλά από τα σκάφη αυτά.

«Παράλληλα, παρατηρούνται επανειλημμένες προσεγγίσεις μεταξύ των σκαφών μεσοπέλαγα, ενώ κάποια από αυτά, έπειτα από παρατεταμένη παραμονή, επιχειρούν να διαπεράσουν το Αιγαίο υπό έντονους βοριάδες που έχουν προβλεφθεί από τα μετεωρολογικά δελτία. Εύλογα προκύπτει λοιπόν πως δεν αφορά μια έκτακτη συνθήκη και συνεπώς μοιάζει σαν να επιδιώκουν σκόπιμη διέλευση υπό συνθήκες που δυσχεραίνουν τους ελέγχους στο ανοιχτό πέλαγος».

Η περιβαλλοντική οργάνωση για να εξηγήσει γιατί χαρακτηρίζει ύποπτη τη δραστηριότητα των 32 τουρκικών αλιευτικών σκαφών θέτει και ένα κρίσιμο ερώτημα. Δηλαδή, «πώς τρέφονται οι τεράστιες ποσότητες τόνων που μεταφέρονται από τα συγκεκριμένα σκάφη, καθώς για όλο αυτό το διάστημα απαιτούνται πολλές χιλιάδες κιλά τροφής ημερησίως».

Κανένα έλεγχος

To Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, καταγγέλλει ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τους επίσημους φορείς και ιδίως από το αποκαλούμενο “Κοινό Σχέδιο Επιθεώρησης” (Joint Inspection Scheme), το οποίο ορίζει επιθεωρήσεις από σκάφη της Frontex και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Αλιείας.

«Αυτοί είναι οι αρμόδιοι για την τήρηση των υποχρεώσεων της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου) στα ευρωπαϊκά ύδατα, για τον έλεγχο των σκαφών, των παραστατικών που αποδεικνύουν από που αλιεύθηκε το κάθε απόθεμα, σε ποιες ποσότητες κλπ. Όμως, καθ’ όλο αυτό το χρονικό διάστημα στα ελληνικά νερά δεν υπάρχει εμφανής παρουσία σκαφών επιθεώρησης στην ευρύτερη περιοχή», σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Σύμφωνα με την ICCAT η ετήσια ποσόστωση αλιείας τόνου για την Τουρκία είναι 2.600 τόνοι σε βάρος. Όσον αφορά την Μάλτα, η ετήσια ποσόστωση της δεν προσδιορίζεται επακριβώς, αλλά της αναλογεί ένα μέρος της ετήσιας ποσόστωσης της Ε.Ε. (21.503 τόνοι ετησίως).

Πέραν όμως του διαμορφωμένου καθεστώτος ποσοστώσεων, διεξάγονται άτυπες διαδικασίες, συναλλαγές και δίκτυα μαύρης αγοράς στα οποία αποδεδειγμένα συμμετέχει επί χρόνια μεταξύ άλλων η Μάλτα, η Ιταλία και η Τουρκία. Ως αποτέλεσμα παραβιάζονται αυτές τις ποσοστώσεις, και εφευρίσκονται τρόποι ώστε να μπορέσουν μετέπειτα να εξαχθούν “νόμιμα” επιπλέον τεράστιες ποσότητες Τόνου προς τις αγορές της Ασίας.

Το Αρχιπέλαγος επισημαίνει ότι το  κενό ελέγχου που παρατηρείται καθ’ όλη αυτή τη χρονική περίοδο αναδεικνύει όχι μόνο την αδυναμία, αλλά και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος της υπεραλίευσης.

«Η εφαρμογή των ευρωπαϊκών και διεθνών κανονισμών φαίνεται, για ακόμη μία φορά, να πραγματοποιείται κατά το δοκούν, τη στιγμή μάλιστα που οι ευρωπαϊκές αρχές και οι διεθνείς φορείς αναγνωρίζουν την κατάρρευση μεγάλου μέρους των αλιευτικών αποθεμάτων της Μεσογείου», σημειώνει.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις