Ουδεμία διευκρίνιση εκ μέρους των Βρυξελλών υπάρχει ούτε για το τι θα περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία, ούτε πολύ περισσότερο εάν θα βάζει θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας

Ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που εγκυμωνεί κινδύνους για «ατυχήματα», υπάρχει στο Αιγαίο τις δύο τελευταίες ημέρες, με τάσεις κλιμάκωσης, εξαιτίας και της μεγάλης τουρκικής αεροναυτικής άσκησης που ξεκίνησε χτες, «Γαλάζια πατρίδα».

Δεν είναι μόνο το σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, «Τσεσμέ», που ξαναβγήκε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σκύρου, Λήμνου, Λέσβου, υποτίθεται, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, για «έρευνες».

Παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα τόσο από πολεμικά πλοία και αεροσκάφη, μαχητικά και κατασκοπευτικά, ειδικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Επίσης, σημειώνονται αρκετές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, εικονικές αερομαχίες (εμπλοκές) με ελληνικά μαχητικά, τα οποία σπεύδουν να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, αλλά και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, τα οποία η Αγκυρα προσπαθεί να «γκριζάρει», ζητάει την αποστρατιωτικοποίησή τους, και αμφισβητεί την ελληνικά κυριαρχία επί αυτών.

Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου κινείται το «Τσεσμέ» φαίνεται πως υπάρχει σημαντική στρατιωτική κινητικότητα, με την παρουσία τουρκικών ιπτάμενων μέσων επιτήρησης (κατασκοπευτικών αεροσκαφών και ενδεχομένως UAV), όπως προκύπτει από ιστοσελίδες ειδικευμένες στα αεροπορικά θέματα.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με τη μεγάλη, προγραμματισμένη άσκηση «Γαλάζια πατρίδα», το τελευταίο διήμερο τουρκικά αεροσκάφη επιτήρησης εκτελούν πτήσεις ακόμα και εντός του ελληνικού FIR, ενώ διασχίζουν κάθετα στη μέση το Αιγαίο. Καταγράφοντας, έτσι, μπαράζ παραβιάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει το ειδικευμένο σε αεροπορικά θέματα, Itamilradar, ότι κατασκοπευτικό, ATR, από αυτά που ενέταξε σχετικά πρόσφατα στον στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας της η Τουρκία (ιταλικής κατασκευής με γαλλικά ραντάρ), χτες επί τρεις ώρες πετούσε εντός του FIR Αθηνών, από το Βόρειο προς το Νότιο Αιγαίο.

 

Ολα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η Αθήνα έχει απευθύνει πρόσκληση στην Αγκυρα για τον επαναληπτικό γύρο των διερευνητικών επαφών, αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Είναι απορίας άξιον πως, σε τέτοιες συνθήκες πίεσης της ελληνικής πλευράς, μπορεί να υπάρξει διάλογος. Η Αθήνα προτείνει ημερομηνία επανάληψης των επαφών την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, αλλά η Αγκυρα ακόμα αποφεύγει να απαντήσει.

Στις 25 Μαρτίου, επίσης, είναι προγραμματισμένη η νέα Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπου, υποτίθεται, ότι στην ημερήσια διάταξή της θα έχει το θέμα της Τουρκίας. Εως τώρα, όμως, ουδεμία διευκρίνιση εκ μέρους των Βρυξελλών υπάρχει ούτε για το τι θα περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουρκία, ούτε πολύ περισσότερο εάν θα βάζει θέμα ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις