Οι εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού έγιναν στη φυλακή Ουάντι αλ Νατρούν – Οι εκτελεσθέντες ανήκαν σε ομάδα περίπου 20 προσώπων τα οποία είχαν καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών το 2018 για τον φόνο 13 αστυνομικών στα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει τη 14η Αυγούστου 2013 στο Κάιρο
Οι αιγυπτιακές αρχές εκτέλεσαν χθες Δευτέρα εννέα ανθρώπους οι οποίοι είχαν κριθεί ένοχοι στη δίκη τους με την κατηγορία πως ενέχονταν στην επίθεση εναντίον αστυνομικού τμήματος το 2013 σε νότιο προάστιο του Καΐρου, ενημέρωσε δικαστική πηγή.
Οι εκτελέσεις δι’ απαγχονισμού έγιναν στη φυλακή Ουάντι αλ Νατρούν, στο βορειοδυτικό τμήμα της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Οι εκτελεσθέντες ανήκαν σε ομάδα περίπου 20 προσώπων τα οποία είχαν καταδικαστεί –ορισμένα ερήμην– στην εσχάτη των ποινών το 2018 για τον φόνο 13 αστυνομικών στα βίαια επεισόδια που είχαν ξεσπάσει τη 14η Αυγούστου 2013 στο Κάιρο, μετά τη διάλυση από τις δυνάμεις ασφαλείας δύο καθιστικών διαμαρτυριών υποστηρικτών του ισλαμιστή πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι. Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί τότε.
Εξοργισμένο πλήθος έκανε κατόπιν έφοδο σε αστυνομικό τμήμα στην Κερντάσα, νότιο προάστιο του Καΐρου θεωρούμενο ως ισλαμιστικό οχυρό.
Η δικαστική πηγή δεν διευκρίνισε την τύχη των υπολοίπων 11 καταδικασθέντων το 2018.
Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα εκτεταμένα επεισόδια της 14ης Αυγούστου 2013 είχε διαπραχθεί «μια από τις μεγαλύτερες μαζικές σφαγές διαδηλωτών μέσα σε μόνο μία ημέρα στη σύγχρονη ιστορία».
«Οι εκτελέσεις αποτελούν τρομακτική επίδειξη της περιφρόνησης των αιγυπτιακών αρχών έναντι του δικαιώματος στη ζωή και έναντι των υποχρεώσεών τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου», στηλίτευσε η Διεθνής Αμνηστία σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες.
Οι εκτελέσεις στην Αίγυπτο γίνονται συχνά αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων από πλευράς μη κυβερνητικών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι αιγυπτιακές αρχές προχώρησαν στις εκτελέσεις τουλάχιστον 107 ανθρώπων το 2020· επρόκειτο για αριθμό τριπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), επί των ημερών του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στην προεδρία, αφότου εξελέγη το 2014, η Αίγυπτος έχει γίνει μια από τις 10 χώρες του κόσμου όπου εφαρμόζεται περισσότερο η θανατική ποινή.
Τον περασμένο μήνα, 11 κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου εκτελέστηκαν μετά την καταδίκη τους για φόνο.
Η σαρία είναι η κύρια πηγή της αιγυπτιακής νομοθεσίας, δυνάμει του Συντάγματος του 2014. Δικαιολογεί την εφαρμογή της θανατικής ποινής.
Αφότου ο στρατός της Αιγύπτου ανέτρεψε το 2013 τον Μοχάμεντ Μούρσι και την εξουσία ανέλαβε την επόμενη χρονιά ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, στη χώρα εξαπολύθηκε κύμα ανελέητης καταστολής σε βάρος όλων των διαφωνούντων – ισλαμιστών, φιλελεύθερων, αριστερών – χωρίς διάκριση.
Οι άνθρωποι που εκτελούνται στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα είναι τόσο φυλακισμένοι του κοινού ποινικού δικαίου, όσο και αντιφρονούντες που οι αρχές στο Κάιρο κατηγορούν συνήθως για «τρομοκρατικές» ενέργειες.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις