Δένδιας για Ουκρανία: Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών

Χωρίς πρόοδο, όπως αναμενόταν, πραγματοποιήθηκε χθες, σε χώρο του υπουργείου Εξωτερικών, ο 64ος γύρος των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, η ελληνική πλευρά επέλεξε να συνεχίσει τον διάλογο με τους γείτονες, παρόλο που η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η συνάντηση έγινε με φόντο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας ήταν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος συμμετέχει στις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του ήταν ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος και η διπλωμάτης Ευαγγελία Γραμματίκα. Από την άλλη, την τουρκική αντιπροσωπία απάρτιζαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ως επικεφαλής της, ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο Τσαγαπτάι Ερτζιγες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο έκτακτο, άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Παρίσι. Αυτό συγκλήθηκε εκτάκτως, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. «Εμείς έχουμε πολύ βασικές και σαφείς προτεραιότητές» δήλωσε ο κ. Δένδιας και εξήγησε: «Πρώτον, είναι θέμα αρχής. Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αρχές και αξίες. Εμείς, ωστόσο, έχουμε και ένα ειδικό θέμα: την προστασία της ελληνικής μειονότητας από δεξιά και αριστερά από τη γραμμή επαφής, μιας πολυάριθμης μειονότητας 150.000 ανθρώπων. Πρόκειται και πάλι, λοιπόν, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων στην περιοχή».

Για τις σχέσεις με την Ινδία, που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πάντα οι συναντήσεις μου με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Dr. Jaishankar είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, είναι μια χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις