Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται το “ξεπάγωμα” του ακατάσχετου λογαριασμού.

Όπως αναφέρει η “Εφημερίδα των Συντακτών”, για να αντιμετωπίσει το  οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το τσουνάμι των ληξιπρόθεσμων οφειλών ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το Φθινόπωρο τη διάταξη που επιτρέπει  την αύξηση  του ακατάσχετου λογαριασμού πάνω από το όριο των 1.250 ευρώ για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Το νέο καθεστώς  

Με το νέο καθεστώς, το σημερινό ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά το  άθροισμα των ποσών των δύο τελευταίων μηναίων δόσεων που εξοφλήθηκαν, αφού πολλαπλασιαστεί με συγκεκριμένους συντελεστές.

Για να κερδίσουν ακατάσχετο όριο πάνω από τα 1.250 ευρώ οι οφειλέτες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους και να έχει προηγηθεί η πληρωμή δύο δόσεων.
  • Να δηλώσουν τον λογαριασμό για τον οποίο ζητείται περιορισμός  της κατάσχεσης.
  • Να πληρώνουν με συνέπεια τις δόσεις της ρύθμισης.

  Έτσι θα “χτίζεται” βήμα- βήμα

Με βάση τα παραπάνω ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός  θα “χτίζεται “ως εξής:

  • Ο φορολογούμενος με δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό αφού υπαχθεί σε ρύθμιση θα πρέπει να πληρώσει δύο δόσεις των ρυθμισμένων οφειλών του για να  μπορεί τον τρίτο  μήνα να ζητήσει αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα των δόσεων ρυθμίσεων του μήνα. Στο ποσό αυτό εφαρμόζεται ο πρώτος συντελεστής 3 ο οποίος δίνει το νέο ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού. Για παράδειγμα  εάν η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 500 ευρώ με την έναρξη της νέας διαδικασίας ο οφειλέτης θα “κερδίζει” ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ (500χ 3) από 1.250 ευρώ που ισχύει για όλους.
  • Αν η δόση ή οι δόσεις στον βαθμό που εξυπηρετούνται  παράλληλα περισσότερες από μια ρυθμίσεις που μετρά ως βάση αναφοράς είναι για παράδειγμα 50 ευρώ, με την εφαρμογή συντελεστή 3, οδηγεί σε αποτέλεσμα 150 ευρώ. Επειδή το ποσό υπολείπεται των 1.250 ευρώ του ακατάσχετου, δεν προστίθεται αλλά παραμένει αμετάβλητο το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ. Επισημαίνεται ότι για να αυξήσει κάποιος το όριο του ακατάσχετου, θα πρέπει η μηνιαία  δόση της ρύθμισης που εξυπηρετεί να είναι μεγαλύτερη των 400 ευρώ.
  • Με την πάροδο των μηνών όσο η ρύθμιση συνεχίζει να τηρείται, ο συντελεστής αυξάνεται. Για παράδειγμα, φορολογούμενος ο οποίος έχει ρυθμίσει τις οφειλές του με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων, εξοφλώντας 5 δόσεις των 500 ευρώ μπορεί να “κερδίσει” συντελεστή 3,8 αυξάνοντας τον ακατάσχετο λογαριασμό στα 1.900 ευρώ ( 500Χ3,8). Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που επιλέγονται για τη ρύθμιση της οφειλής τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αύξηση του ακατάσχετου ορίου.
  • Όσο μικραίνει το ποσό της οφειλής και πλησιάζει η πλήρης εξόφληση, το ακατάσχετο όριο θα φτάνει στο ανώτατο ύψος με την εφαρμογή του μέγιστου συντελεστή 4,5  πράγμα που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα ξεμπλοκάρεται πλήρως.
  • Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων (πάγια ρύθμιση, ρύθμιση 120 δόσεων) το  “βήμα” για την αύξηση του πολλαπλασιαστή ο οποίος θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.
  • Τα όρια  του ακατάσχετου  καθορίζονται  κάθε μήνα και ισχύουν για 1 μήνα.
  • Αν ο φορολογούμενος χάσει τη ρύθμιση οφειλών εξαιτίας μη καταβολής δύο συνεχόμενων δόσεων, χάνει το αυξημένο ακατάσχετο αλλά και το δικαίωμα να το διεκδικήσει εκ νέου.

Τι ισχύει για τους οφειλέτες του δημοσίου

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο,  για κάθε οφειλέτη του Δημοσίου ισχύει το ακατάσχετο όριο  1.250 ευρώ όσον αφορά τα ποσά των καταθέσεων του σε έναν λογαριασμό που έχει ανοίξει σε ένα μόνο τραπεζικό  ίδρυμα. Ωστόσο για να ισχύσει το ακατάσχετο αυτό  όριο, ο οφειλέτης  θα πρέπει να γνωστοποιήσει στο υπουργείο Οικονομικών τον συγκεκριμένο τραπεζικό λογαριασμό του, υποβάλλοντας ηλεκτρονικά σχετική δήλωση στο Taxisnet .Σημειώνεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης κοινού λογαριασμού, το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ ισχύει για τον καθένα από τους συνδικαιούχους μόνο αν και οι δύο έχουν δηλώσει τον ίδιο λογαριασμό ως ακατάσχετο.

Πηγή enikonomia.gr 

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις