Χωρίς φρένα κινείται η ακρίβεια στη χώρα, αδειάζοντας τα πορτοφόλια των καταναλωτών και τα νοικοκυριά από προϊόντα, με αντίθετη άποψη να έχει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος βλέπει την Ελλάδα στις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας, καταλήγει στα συμπεράσματα ότι η Ελλάδα είναι «η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ», ενώ «παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ», αγνοώντας επιδεικτικά την πραγματικότητα.

Με τίτλο της ανάρτησης, «περνάει τελικά στις τιμές καταναλωτή ο μειωμένος ΦΠΑ ή όχι; Το αρνητικό παράδειγμα της Ισπανίας με τον χαμηλότερο ΦΠΑ και τον υψηλότερο πληθωρισμό», ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει αναλυτικά: «Η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και την δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν».

Ωστόσο, συνεχίζει, «δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την αντιπολίτευση που επιμένει να εισηγείται τη λάθος συνταγή – δηλαδή την εύκολη αλλά κοστοβόρα και κυρίως αποτυχημένη λύση της μείωσης ΦΠΑ – αλλά και το λάθος παράδειγμα, αυτό της Ισπανίας που δοκίμασε τη μείωση ή και τον μηδενισμό του ΦΠΑ χωρίς να πετύχει αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα τρόφιμα. Αντιθέτως εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερο πληθωρισμό από την Ελλάδα που έχει υψηλότερο ΦΠΑ».

Ενώ στη συνέχεια της ανάρτησής του παραθέτει τρία στοιχεία που, όπως αναφέρει, «δεν χωρούν αμφισβήτηση διότι προέρχονται από επίσημες πηγές της Eurostat και της ισπανικής κεντρικής τράπεζας». Συγκεκριμένα:

«Σύμφωνα με την Eurostat, σε 9 κατηγορίες τροφίμων η Ισπανία εφαρμόζει χαμηλότερο ή μηδενικό ΦΠΑ από την Ελλάδα. Κι όμως στις 8 από αυτές ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον ελληνικό».

«Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, στη σελ. 17 διαπιστώνεται σε γράφημα ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ από την ισπανική κυβέρνηση έχουν μόνο ένα προσωρινό αποτέλεσμα της τάξης των 1-2 μηνών (με σχήμα U κυκλωμένο στα γραφήματα) ενώ στη συνέχεια οι τιμές του πληθωρισμού ανακάμπτουν στα ίδια και υψηλότερα επίπεδα και τη μείωση καρπώνονται οι μεσάζοντες.»

«Σε αντίθεση με όσα διαβάζουμε τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Eurostat το κόστος αγαθών και υπηρεσιών στην Ελλάδα είναι μικρότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προφανώς τα εισοδήματα παραμένουν ακόμη χαμηλά και σημειώθηκε υψηλός πληθωρισμός τα 2 προηγούμενα χρόνια που κινήθηκε όμως στον μέσο όρο της ευρωζώνης».

Επίσης, αναφέρει, «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με την μέσο όρο της Ευρωζώνης. Το 2020 είμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ο,τι στην μέση ευρωπαϊκή χώρα.»

«Με άλλα λόγια, η Ελλάδα παραμένει μια σχετικά φθηνή χώρα σε σχέση με τα άλλα μέλη της ΕΕ – οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών βρίσκονται στο 87% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Βεβαίως, είμαστε ακριβότεροι από 7 χώρες (Βουλγαρία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ρουμανία), αλλά είμαστε φθηνότεροι από τα υπόλοιπα 19 κράτη μέλη (με άλλα λόγια, είμαστε η 8η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ).»

Παρά ταύτα, προσθέτει, «είναι όλα αυτά λόγος για να πανηγυρίζουμε; Σε καμία περίπτωση. Η Ελλάδα έχασε το 30% των εισοδημάτων της την προηγούμενη δεκαετία και πρέπει να αναπτύσσεται για πολλά χρόνια με υψηλότερους ρυθμούς από την ΕΕ για να καλύψει τη χαμένη απόσταση. Όπως συμβαίνει δηλαδή τα τελευταία χρόνια.»

Οι τιμές καταβροχθίζουν τα εισοδήματα παρά τη μείωση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την Eurostat ο πληθωρισμός υποχώρησε από 3,2% τον Απρίλιο στο 2,4% τον Μάιο και είναι ο όγδοος χαμηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο πληθωρισμός τροφίμων από το 5,4% τον Απρίλιο μειώθηκε στο 2,6% τον επόμενο μήνα, ωστόσο οι καταναλωτές δεν βλέπουν μειώσεις στα ράφια και τα ταμεία.

«Τον τελευταίο χρόνο, βλέποντας τα στοιχεία, είμαστε πρώτη ή δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ε.Ε.» υπογράμμισε καταναλωτής στην κάμερα του OPEN.

Σοκ προκαλεί η τιμή του ελαιόλαδου, η οποία συνεχίζει να βρίσκεται στα ύψη. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα, τον Μάιο του 2024 είναι αυξημένη κατά 56,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2023 έναντι 50% που είναι η αύξηση στην Ευρωζώνη. Γεγονός που προκαλεί την οργή των καταναλωτών. «Απαράδεκτες οι αυξήσεις στην Ελλάδα για το λάδι, τη στιγμή που είμαστε μια χώρα που παράγει λάδι» τόνισε καταναλώτρια στο OPEN.

Απλησίαστο επίσης έγινε το κρέας και το φρέσκο ψάρι όπου τον Μάιο στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 12,5% την ώρα που στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Με βάση την αγοραστική δύναμη, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας το 2023 παρέμεινε στο 67% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι το δεύτερο πιο χαμηλό, με χαμηλότερο μόνο αυτό της Βουλγαρίας.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις