Καθημερινή αγωνία στην κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Γάζα και τους πιθανούς «μετασεισμούς» στη χώρα μας.

Όλα τα πιθανά σενάρια για την έκβαση της πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου και των συναρμόδιων υπουργών, που είναι πιθανό να κληθούν να διαχειριστούν τις πολυεπίπεδες συνέπειες μιας παρατεταμένης και ευρείας σύγκρουσης.

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι σε περίπτωση που ο πόλεμος διαρκέσει καιρό και οι εστίες έντασης διευρυνθούν, τότε ο όλος σχεδιασμός που έχει γίνει, θα ανατραπεί. Και αυτό, διότι ο προϋπολογισμός του 2024, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί έως τα τέλη του χρόνου, στηρίζεται σε μία σειρά από αισιόδοξες προβλέψεις, οι οποίες, ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να διαψευστούν από τις εξελίξεις.

Κατά τις ίδιες πηγές, το πλέον κομβικό στον όλον σχεδιασμό είναι το που θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Ο δημοσιονομικός προγραμματισμός της κυβέρνησης προσδιορίζει την τιμή του πετρελαίου στα 80 με 82 δολάρια το βαρέλι και την τιμή του φυσικού αερίου στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ.

Ήδη, ωστόσο, η τιμή του πετρελαίου έχει ξεπεράσει τα 92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το φυσικό αέριο έσπασε και το όριο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα παρουσιάζοντας μεγάλα σκαμπανεβάσματα.

«Αν η τιμή του πετρελαίου ξεπεράσει το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι, σενάριο όχι απίθανο πλέον, τότε οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές» παραδέχονται υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης άφησε ήδη ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών ( σσ. όπως έγραψε προ διημέρου και το iEidiseis.gr) σε περίπτωση που το ενεργειακό κόστος εκτοξευθεί. Αυτή, ωστόσο, δεν θα είναι η μοναδική επιβάρυνση του προϋπολογισμού, αφού αν οι τιμές των καυσίμων αυξηθούν κι άλλο, τότε θα συμπαρασύρουν και τις δαπάνες του δημοσίου.

Ενεργειακό κόστος και πληθωρισμός

Ο μεγαλύτερος φόβος της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι η αναθέρμανση του πληθωρισμού λόγω των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος. Οι τιμές στο ράφι έχουν χτυπήσει «ταβάνι» και πιθανή νέα αύξηση στα καύσιμα, θα επιβαρύνει δραματικά το κόστος διαβίωσης των νοικοκυριών.

Μία ακόμα συνέπεια στην οικονομία, μπορεί να προέλθει από τον τουρισμό, αφού σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αφενός θα υπάρξει κλίμα ανασφάλειας πανευρωπαϊκά και αφετέρου θα υπάρξει ύφεση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και κατ επέκταση στους πολίτες της.

Αγωνία για τις προσφυγικές ροές

Εμφανής είναι η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου και για ενδεχόμενες μεγάλες προσφυγικές ροές, αν υπάρξει μαζική φυγή Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας. Η κυβέρνηση επιχειρεί να αυξήσει τη φύλαξη των συνόρων, ωστόσο, αν αναγκαστούν να αφήσουν τα εδάφη τους οι πολίτες μιας από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, σημειωτέον, με κύρια πύλη εξόδου την Αίγυπτο, πολύ δύσκολα θα αναχαιτιστούν.

-Ανησυχία υπάρχει και για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων, με την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών να βρίσκονται για το λόγο αυτό, σε συνεχή επαφή και στενή συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ έχουν ήδη ενισχύσει τα μέτρα φύλαξης όλων των πιθανών στόχων στη χώρα.

Και φυσικά, η πολεμική κρίση στη Μέση Ανατολή και η άμεση εμπλοκή του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε αυτή, θολώνει το τοπίο στα ελληνοτουρκικά, σε μία στιγμή, που υποτίθεται ότι θα εξελίσσονταν τα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

ieidiseis.gr

INTIME | Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις