Σε δυσθεώρητα ύψη κινούνται οι τιμές σε βασικά αγαθά οδηγώντας πολλά νοικοκυριά σε απόγνωση, καθώς παράλληλα καλούνται να διαχειριστούν και τους φουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Ανακοίνωση σχετικά με την ακρίβεια με παραδείγματα με την αύξηση των τιμών σε βασικά είδη διατροφής και με αιχμές κατά του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδης, εξέδωσε το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).
«Εάν οι τιμές των προϊόντων ανεβαίνουν ένα ευρώ κάθε μήνα όπως τα φασόλια γίγαντες Καστοριάς τότε σίγουρα δεν έχουμε ακρίβεια !!!!!» σημειώνει το ΙΝΚΑ, προσθέτοντας:
«Και λέμε φασόλια γίγαντες Καστοριάς χύμα ξεκίνησαν με 3,60 χονδρική τιμή το 2020 και λιανική 5 ευρώ Και τον Οκτώβριο 4,80 χονδρική το κιλό και 6,80 λιανική Τέλος Νοεμβρίου 2021 6 ευρώ χονδρική και 7,90 λιανική σήμερα. Τελικά έχουμε ακρίβεια ναι ή όχι κύριε υπουργέ ανάπτυξης και επενδύσεων;» διερωτάται η ανακοίνωση του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).
Τιμές προϊόντων
Να σημειωθεί ότι συνολικά στα όσπρια με βάση πρόσφατες αναφορές μεγάλης εταιρίας του κλάδου αναμένονται μεγάλες ανατιμήσεις από την αρχή του 2022 καθώς υπάρχουν τεράστιες αυξήσεις τόσο στα μεταφορικά όσο και στην πρώτη ύλη με την τιμή στις φακές να κάνει «πρωταθλητισμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι η ψιλή φακή εσοδείας του 2021 εμφανίζει αυξημένη τιμή έως και κατά 80%.
Στο καφέ παράλληλα παρά την πτώση της ποικιλίας Arabica στα περίπου 224 δολάρια, αυτή παραμένει 80% υψηλότερη από την αρχή του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι το ΙΝΚΑ πριν λίγες εβδομάδες και πάλι με ανακοίνωσή του είχε κάνει λόγο για μεγάλες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση καταγράφονται οι εξής αυξήσεις τιμών:
Είδη διατροφής
- Φασόλια αγορά χονδρική από 1,10 το 2020 σε 1,30 το 2021 και λιανική πώληση 2,50 ευρώ.
- Φακές αγορά χονδρική από 0,90 ευρώ το 2020 σε 1,10 ευρώ το 2021 και λιανική πώληση 2,50 ευρώ.
- Ρεβίθια αγορά χονδρική 1,70 το 2020 σε 1,95 ευρώ το 2021 και λιανική πώληση 3,20 ευρώ.
- Φασόλια γίγαντες αγορά χονδρική από 3,60 ευρώ το 2020 σε 4,80 ευρώ το 2021 και λιανική πώληση 6,90 ευρώ.
- Ρύζι από 0,90 ευρώ το 2020 σε 1,10 ευρώ το 2021 και λιανική πώληση 2,60 ευρώ.
- Ελληνική φέτα από 8,10 ευρώ το 2020 σε 9,80 ευρώ το 2021
- Λάδι 22% αύξηση
- Κρέας αύξηση 20% – 25 %.
- Ηλεκτρονικά ηλεκτρικά είδη έως 100 %
- Οικοδομικά υλικά αύξηση έως 50%.
Ενεργειακό ράλι
Παράλληλα το ΙΝΚΑ θέτει και τα ζητήματα με την ενεργειακή ακρίβεια. «Μετά από εκατοντάδες καταγγελίες και παράπονα Καταναλωτών σχετικά με τις απαράδεκτες χρεώσεις στο ηλεκτρονικό ρεύμα από όλες τις εταιρίες ενέργειας ,καταθέτουμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση» αναφέρει άλλη χτεσινή ανακοίνωσή του που σημειώνει:
“Ως κυβέρνηση επιδοτείται μέχρι ενός ποσού το ρεύμα γενικά για όλους τους λογαριασμούς.
Το χρέος για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις όπως
ΑΔΜΗΕ Σύστημα Μεταφοράς Η/Ε
ΔΕΔΔΗΕ Δίκτυο Διανομής Η/Ε
ΥΚΩ Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας
ΕΤΜΕΑΡ Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων
Λοιπές χρεώσεις
Όλα λοιπόν αυτά που δεν επιδοτείται ποίος θα τα πληρώσει και γιατί ;
Κύριοι πρέπει να λάβει ένα τέλος αυτός ο εμπαιγμός εις βάρος των πολιτών Καταναλωτών.
Το κόστος της ενέργειας από 0,06 τελικά ανεβαίνει στο 0,19 και άνω 0,25 – 0,30.
Λογαριασμοί 100 ευρώ το δίμηνο έφτασαν στα 300 ευρώ το δίμηνο.
Εκκαθάριση λογαριασμών 4 μηνών αύξηση 300 % και 500 %.
Επιδοτείται έως 300 κιλοβατωρες τον μήνα δηλαδή 1200 το τετράμηνο , μετά ; το πληρώνουν 100 %.
Εάν λάβουμε υπόψη πως μια τετραμελής οικογένεια καταναλώνει 1600 με 1800 κιλοβατωρες το τετράμηνο , αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το υψηλό κόστος που καλείται να πληρώσει το κάθε νοικοκυριό;
Πέραν όμως όλων αυτών υπάρχει και η περίπτωση των επιχειρήσεων που πληρώνουν αναδρομικά το ΟΤΣ Οριακή Τιμή Συστήματος που εφαρμόζουν στα παλαιότερα οικιακά τιμολόγια και στα επαγγελματικά τιμολόγια της χαμηλής τάσης.
Από 15000 που πλήρωσε κάποιος στο ρεύμα του ήρθε να πληρώσει 45000 ευρώ. Όλη λοιπόν αυτήν την αύξηση θα την μεταφέρει στον καταναλωτή άρα πάλι εμείς θα πληρώσουμε την όποια αύξηση.
Τελικά λέμε αλήθεια ή ψέματα ;
Έχουμε δίκιο ή άδικο ;
Βέβαια το ίδιο συμβαίνει και με το φυσικό αέριο 200 % σχεδόν αύξηση και εσείς επιδοτείται το 40 % το υπόλοιπο; εμείς οι καταναλωτές.!!!!!
Περιμένουμε ως ΙΝΚΑ Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας και καταναλωτές μια απάντηση» τονίζει η ανακοίνωση που αναδεικνύει το θέμα του ενεργειακού ράλι”.
Χωρίς τέλος η άνοδος
Την ίδια ώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω καιρού, κατακόρυφης ανόδου της ζήτησης για ενέργεια και συνέχισης του γεωπολιτικού πόκερ με τη Ρωσία οι τιμές εκτοξεύτηκαν.
Χτες η τιμή του φυσικού αερίου έσπασε το φράγμα των 146 ευρώ, ενώ οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων βρίσκονται στην περιοχή των 80 ευρώ.
Οι τιμές, δε, ρεύματος στη Γαλλία έφτασαν στη χονδρεμπορική αγορά στα 442 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στην Ελλάδα βρέθηκαν στα 342 ευρώ. Να σημειωθεί ότι πέρυσι ήταν στα επίπεδα των 45-50 ευρώ. Ουσιαστικά με βάση όσα ανέφερε χτες με αφορμή το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ο «λογαριασμός» για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά τα 350 δις ευρώ. Μόνο στην Ελλάδα το κόστος του ράλι τιμών το 2021 ξεπερνά το 1 δισεκ. ευρώ.
Πάντως σε μια προσπάθεια για έλεγχο των τιμών και διερεύνηση περιπτώσεων αισχροκέρδειας στην αγορά ρεύματος η Επιτροπή Ανταγωνισμού ξεκίνησε αυτεπαγγέλτως έρευνα. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο της αρχής μπαίνουν όλες οι εταιρίες προμήθειας και βέβαια οι ρήτρες που εφαρμόζουν στα τιμολόγια όπως και συνολικά οι πρακτικές τους στα τιμολόγια λιανικής για τη χαμηλή τάση. Ανάλογα παρακολουθούν την αγορά και η ΡΑΕ και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές αλλά και κατάχρηση θέσης από καθετοποιημένους «παίκτες» της αγοράς.
news247.gr
INTIME NEWS
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις