Στα ύψη ο πληθωρισμός, ειδικά σε αγαθά που αφορούν τα λαϊκά στρώματα, όπως το ψωμί. Διπλά αρνητικός για τα νοικοκυριά, καθώς πέρα από το να μειώνει το πραγματικό τους εισόδημα εξαερώνει μισθούς και διαθέσιμα.
Μέσα σ΄ ένα ασφυκτικό κλοιό ακρίβειας καλούνται τα τα βγάλουν πέρα τα νοικοκυριά, με την κυβέρνηση να επιμένει να λέει ότι “λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν”. Σήμερα, δε, αναμένεται η ΕΛΣΤΑΤ να δώσει το στίγμα της πορείας του πληθωρισμού για τον Φεβρουάριο, όπου εκτιμάται ότι θα κινηθεί αρκετά υψηλότερα από το 6,3% που έδωσε πριν λίγες μέρες η Eurostat (εναρμονισμένος δείκτης).
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, η ενέργεια εμφάνισε τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Φεβρουάριο (31,7% σε σύγκριση με 28,8% τον Ιανουάριο) και ακολούθησαν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (4,1% σε σύγκριση με 3,5% τον Ιανουάριο), τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (3,0%, σε σύγκριση με 2,1% τον Ιανουάριο) και υπηρεσίες (2,5% σε σύγκριση με 2,3% τον Ιανουάριο).
Το σιτάρι
Κεντρική θέση στις καταγραφές, μάλιστα, της πορείας των τιμών και άρα του πληθωρισμού που πλήττει ειδικά τα φτωχότερα νοικοκυριά είναι κάποια βασικά αγαθά, όπως το σιτάρι και τα άλευρα. Μάλιστα με βάση διεθνείς αναλυτές, η τιμή έχει αυξηθεί κατά 68% ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα η άνοδος ήταν στο 48%. Είναι το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης που έχει καταγραφεί εδώ και έξι δεκαετίες, και φέρνει την τιμή στο υψηλότερο επίπεδό της από το 2008 στο επίπεδο των 400 ευρώ/ τόνος.
Επιπλέον αναμένεται περαιτέρω άνοδος των τιμών στο ψωμί, λόγω τόσο της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους όσο και των τιμών των αλεύρων, με το ποσοστό ανόδου να εκτιμάται ακόμη και στο 10%, που θα προστεθεί, βέβαια, σε μια συντελεσμένη αύξηση των προηγούμενων μηνών, άνω του 10%.
Ανατιμήσεις
Ήδη, δε, με βάση πληροφορίες από την αγορά, αναμένονται μέχρι το τέλος Απριλίου σειρά ανατιμήσεων, σε μια σειρά από άλλα βασικά αγαθά, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 30%. Ειδικότερα στη λίστα με τις επικείμενες αυξήσεις είναι προϊόντα όπως ο ελληνικός καφές με αύξηση έως 30%, τα χαρτικά με αύξηση έως 26%, τα απορρυπαντικά με αύξηση έως 11% και τα δημητριακά με αύξηση έως 8%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Bloomberg, η αύξηση της τιμής του σιταριού θα αυξήσει την πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς, ενώ θα επιτείνει το πρόβλημα της πείνας παγκοσμίως καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εγκατάλειψη της ανοιξιάτικης σποράς και παραγωγής, αλλά και σε έκρηξη τιμών. Κι αυτό την ώρα που η μια χώρα μετά την άλλη (Ουκρανία, Ουγγαρία κτλ βάζουν όρια και δικλείδες στις εξαγωγές)..
“Χαμηλά ο πήχης”
Δεν υπάρχει, πάντως, προς ώρας μια πρόθεση για γενναία παρέμβαση στο μέτωπο της ακρίβειας, λόγω της υφιστάμενης δημοσιονομικής κατάστασης αλλά και της εκτίναξης του κόστους δανεισμού. Έτσι αναπόφευκτα η κυβέρνηση αναμένει τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. “Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα” τόνισε για άλλη μια φορά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χτες βράδυ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Πάντως, νέο «πακέτο» μέτρων στήριξης για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και αγρότες, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χτες, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα το ανακοινώσει εντός των επόμενων 10 ημέρων. «Η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση. Το επόμενο δεκαήμερο, μάλιστα, πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση, με τους συναρμόδιους Υπουργούς, να ανακοινώσουμε και να δρομολογήσουμε ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους», είπε ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, επεσήμανε πως ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα απαιτεί και πανευρωπαϊκή απάντηση.
Από την πλευρά του, δε, ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε χτεςε ότι “χρειάζονται μέτρα άμεσα και ουσιαστικά για να ανακόψουν την ακρίβεια: πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, άμεση μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, άμεση μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ”.
Καμπανάκι των πολιτών
Στο μεταξύ η ακρίβεια αποτελεί πιο σημαντικό πρόβλημα από τον κορονοϊό για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της εταιρείας Abacus για λογαριασμό του Alpha. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 2 και 8 Μαρτίου σε 1.026 άτομα. Σε ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα, το 48% θεωρεί πως είναι η ακρίβεια, το 17% ο κορονοϊός, το 33% θεωρεί το ίδιο σημαντικά και τα δύο, ενώ 1% λέει ότι κανένα δεν είναι σημαντικό.
Σε ερώτηση για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ακρίβεια, το 44% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και το 32% υποστηρίζει την αύξηση κατώτατου μισθού. Όσο για το πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες, το 59% υποστηρίζει ότι θα είναι χειρότερη, το 25% ίδια και το 13% καλύτερη.
Παράλληλα, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης ζητούν στην πλειοψηφία τους οι πολίτες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια των τελευταίων μηνών που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της με τον πόλεμο στην Ουκρανία με βάση άλλη δημοσκόπηση της ABACUS για το aftodioikisi.gr ( (δείγμα 1031 άτομα, από 2 έως 4/3/22).
Συγκεκριμένα, αναφορικά με την αντιμετώπιση της ακρίβειας σχεδόν οι μισοί (46%) πολίτες ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ενώ το 38% ζητούν μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, μέτρα τα οποία η κυβέρνηση αρνείται
Η αγορά
Την ίδια ώρα με αφορμή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος έκανε λόγο για ανεξέλεγκτο κύμα των ανατιμήσεων στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και τα είδη διατροφής. “Ο πληθωρισμός ροκανίζει το εισόδημα των πολιτών, περιορίζει το ρυθμό ανάπτυξης και διαμορφώνει ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και επιχειρήσεις.
Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οφείλει να λάβει άμεσα τολμηρές αποφάσεις. Σε πρώτη φάση και για όσο διαρκεί η αβεβαιότητα, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα πρέπει να διευρυνθούν τα δημοσιονομικά περιθώρια των χωρών – μελών, ώστε να μπορέσουν να παρέχουν επιδοτήσεις και να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, απέναντι στην έκρηξη των τιμών.
Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και την επόμενη μέρα, μέσα από αποτελεσματικές εναλλακτικές πολιτικές για φθηνότερη ενέργεια, για όλους τους πολίτες και όλες τις χώρες της Ε.Ε. Η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία, για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει επιτέλους γεωπολιτικό εκτόπισμα και δύναμη, αντίστοιχα της οικονομικής της δύναμης” τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
news247.gr
INTIME
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις