«Τερατογένεση» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός μια κυβέρνηση που δεν θα συμμετέχει το κόμμα του • Ρεσιτάλ τρομολαγνείας για πολλά θέματα της ατζέντας • «Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος, εκτός εάν το κάνουμε από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ» • «Κρύφτηκε» για το σκάνδαλο υποκλοπών και επιτέθηκε στον Ανδρουλάκη • Σπέκουλα περί ρωσικής παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές και τσουβάλιασμα της αντιπολίτευσης ως παράγοντα αποσταθεροποίησης • Ντροπιαστικοί ισχυρισμοί για Υγεία και Παιδεία

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου από το «Βελλίδειο» Συνεδριακό Κέντρο ολοκληρώνει ο πρωθυπουργός τη φετινή του επίσκεψη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στον απόηχο της χθεσινής προεκλογικού τύπου ομιλίας του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συνέντευξη τριών ωρών «κατόρθωσε» να μην δώσει καίριες απαντήσεις σε καυτά ζητήματα, επιτέθηκε και προσέβαλε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ, στο κομβικό σκάνδαλο των υποκλοπών, αποφάσισε μόνος του ότι δεν τίθεται ζήτημα άρσης του απορρήτου.

«Δεν αλλάζει ο εκλογικός νόμος αλλά…»

Με το «καλημέρα» της συνέντευξης Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε για το ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου, για το οποίο πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο καιρό.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, αρχικά, ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο εκλογικός νόμος γιατί «δεν είμαι κωλοτούμπας», για να πετάξει στη συνέχεια το μπαλάκι προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Αλήθεια έχω δεχθεί τέτοιες εισηγήσεις, δεν είμαι κωλοτούμπας, έχω πει πολλές φορές ότι οι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν τις εκλογές. Θα πορευθούμε με τον ψηφισμένο νόμο» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, όμως, έκανε πρόσθετη τοποθέτηση σημειώνοντας «Δεν τίθεται ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εκτός εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεχθεί ότι η κάλπη με απλά αναλογική είναι μια βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας και συμφωνήσουμε από κοινού να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο» για να εκτιμήσει, ωστόσο, ότι δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Κρύφτηκε για τις υποκλοπές, επιτέθηκε σε Ανδρουλάκη

Σε δύο ερωτήσεις για το ζήτημα των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να τοποθετηθεί καθαρά και να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις.

Προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τα όσα έχουν γίνει επισημαίνοντας ότι… ανέλαβε την πολιτική ευθύνη με θάρρος επειδή δέχθηκε τις παραιτήσεις. Συμπλήρωσε ότι κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και σε επίπεδο Δικαιοσύνης.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξει σε συμπεράσματα εντός των μηνών» είπε για την εξεταστική, ενώ προανήγγειλε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για νέες αλλαγές στις νόμιμες, όπως τις αποκάλεσε αρκετές φορές, επισυνδέσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, αφού καταδίκασε την παρακολούθηση πολιτικών αρχηγών, άσκησε σφοδρή κριτική προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας ότι εργαλειοποιεί ένα σοβαρό ζήτημα και δεν σπεύδει να ενημερωθεί αρμοδίως.

Τόνισε, επίσης, ότι  ο κ. Ανδρουλάκης, από την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν έχει δεχθεί να τον συναντήσει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων είναι αυτή τη στιγμή μεγάλη.

«Η υπόθεση αυτή είναι βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη» είπε χαρακτηριστικά για να διερωτηθεί πως δεν καταλαβαίνει τη στάση αυτή από τη στιγμή που τα δύο κόμματα έχουν συγκυβερνήσει και αφού «πολλοί από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. βλέπουν θετικά κάποιες από τις κινήσεις μας».

Η ερώτηση της «Εφ.Συν.»

Ο απεσταλμένος της εφημερίδας μας, Γιάννης Μπασκάκης, ρώτησε τον πρωθυπουργό για το ζήτημα των υποκλοπών σημειώνοντας «Η αντιπολίτευση, συγκεκριμένοι συνταγματολόγοι, αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, η Ε.Ε., αλλά και προβεβλημένα στελέχη της Ν.Δ. όπως ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος, ότι το απόρρητο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για τη συγκάλυψη των δεδομένων για τις υποκλοπές και σας καλούν να πείτε ποιος και με ποια δικαιολογία πρότεινε αυτές τις ενέργειες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: Διαφωνώ με τις απόψεις αυτές. Έχουμε επιχειρηματολογήσει επαρκώς για την προστασία του απορρήτου. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι η προστασία του απορρήτου πρέπει να αρθεί σε αυτή την περίπτωση. Κατανοώ την ανάγκη της αντιπολίτευσης να εργαλειοποιήσει ένα σφάλμα, που εγώ ο ίδιος έχω αναγνωρίσει και που ερευνάται. Αλλά υπάρχει μεγάλη απόσταση από ένα σφάλμα, που διερευνάται, μέχρι να καλλιεργείται η εντύπωση ότι όλη η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας κινείται γύρω από αυτό το θέμα. Το θέμα είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Σπέκουλα για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές και… εσωτερικοί εχθροί

Εκφράζοντας την ξεκάθαρη αντίθεσή του στο σύστημα της απλής αναλογικής ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πολιτική τερατογένεση το ενδεχόμενο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ και ΜέΡΑ25, όμως ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα όσα ανέφερε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τα όσα έχει πει στο παρελθόν και έχει διαρρεύσει το Μαξίμου περί ξένων δυνάμεων που υπονομεύουν την σταθερότητα ο πρωθυπουργός, εμμέσως πλην σαφώς, έπαιξε το χαρτί της ρωσικής παρέμβασης στις επικείμενες εκλογές.

Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι «η εργαλειοποίηση του φυσική αερίου είναι δεδομένη στρατηγική από τον Πούτιν, είναι απόπειρα υπονόμευσης και πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ενδεχομένως η Ρωσία να περίμενε διαφορετική στάση, αλλά η Ελλάδα τάχθηκε με τον αμυνόμενο, με το διεθνές δίκαιο και είχε και έναν παραπάνω λόγο να το κάνει».

«Το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο εθνικό» είπε για να προσθέσει με νόημα «η Σουηδία έχει σήμερα εκλογές και κινητοποιείται σε θεσμικό επίπεδο ώστε να μην υπάρξουν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές». Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχουν στην Ευρώπη κόμματα που βλέπουν φιλικά τη Ρωσία και η Μόσχα επιχειρεί να το εκμεταλλευτεί αυτό για να ισχυριστεί ότι «είμαστε σε εγρήγορση ώστε να διασφαλίσουμε ότι τέτοιες παρεμβάσεις δεν θα τις επιτρέουμε στην πατρίδα μας».

Έσπευσε, μάλιστα, να επαναλάβει τις «γαλάζιες» αιτιάσεις για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «έχουμε ήδη στοιχεία, αναφέρομαι σε αποφάσεις της αμερικανικής δικαιοσύνης για διοχέτευση μεγάλων ρωσικών κεφαλαίων με Έλληνες εκπροσώπους και Έλληνες δημοσιογράφους με σκοπό να στηθεί δίκτυο φιλορωσικών μέσων στη χώρα από το 2016. Μην πέφτουμε από τα σύννεφα όταν συζητάμε για αυτά».

Στην προσπάθειά του να απαντήσει στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν εσωτερικές δυνάμεις που θέλουν αποσταθεροποίηση, ο πρωθυπουργός έβαλε στο στόχαστρο σύσσωμη την αντιπολίτευση σημειώνοντας «εάν υπάρχουν δυνάμεις εντός της χώρας το θεωρώ περίπου δεδομένο. Με την έννοια ότι όλη η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε προσπάθεια να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με την απλή αναλογική» και προσθέτοντας ότι «θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε με υπηρεσιακή κυβέρνηση σε μια πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, όπου πρέπει να εξειδικεύουμε μέτρα στήριξης κάθε μέρα. Μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι και με μια νέα κρίση στον Έβρο».

Πλαφόν στο φυσικό αέριο, στήριξη στους πολίτες, αλλά με μέτρο

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε με ευκολία την κριτική της αντιπολίτευσης και επέμεινε ότι η μεγάλη κυβερνητική κοροϊδία με τη φορολόγηση των υπερκερδών θα δώσει λύσεις.

«Θα χρειαστεί και στήριξη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όσο χαμηλότερες οι τιμές φυσικού αερίου τόσο χαμηλότερη η στήριξη από τον προϋπολογισμό» είπε για να στηρίξει το ελληνικό αίτημα περί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν ευρωπαϊκές λύσεις στα ενεργειακά και έσπευσε να αποθεώσει ξανά την κυβέρνησή του υποστηρίζοντας ότι η οικονομία αναπτύσσεται και ο πλούτος αυτός γίνεται αιμοδότης των κρατικών ταμείων για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

«Χρειάζεται περισσότερη στήριξη» παραδέχθηκε, αλλά ξεκαθάρισε ότι οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης θα είναι πάντα με το σταγονόμετρο, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τον φόβο εκτροχίασης της ελληνικής οικονομίας.

Επίσης, διαβεβαίωσε «τους πολίτες ότι έχουμε κάνει ό,τι χρειαστεί για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται τόσο σε ό,τι αφορά στην προμήθεια του φυσικού αερίου, όσο και σε αυτή του LNG».

Κάλεσε πάντως όσους μπορούν να επιστρέψουν στο πετρέλαιο, τους  «λίγους δηλαδή που έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Θα είναι πιο φτηνό να θερμανθούν με φυσικό αέριο, το οποίο θα ενισχυθεί». Πρόσθεσε
ότι η καταφυγή στον λιγνίτη είναι προσωρινό μέτρο για ένα με δυο χρόνια, λόγω της έκρηξης των τιμών στο αέριο.

Και επέλεξε να ισχυριστεί προκλητικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που επιδίδεται σε παραπληροφόρηση για τη λιανική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. «Δεν μπορούμε να ζούμε στον κόσμο των fake news, να μην αναπαράγονται τέτοια ψέματα» υποστήριξε.

Απορρίπτει τα νέα μέτρα και την κριτική

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, δεν υπάρχει προγραμματισμός για νέα μέτρα στήριξης πέραν των ανακοινωθέντων. Εξέφρασε δε την εντύπωσή του για την κριτική αναφορικά με την κατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης και ειδικά για την πριμοδότηση μεγάλων κι όχι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, αντέκρουσε λέγοντας ότι τα κονδύλια διαχέονται σε όλη την οικονομία και ωφελούν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά έφερε ως παράδειγμα απλώς τις δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης για να υποστηρίξει πως από αυτή τη δράση ωφελούνται και οι μικροί.

Απέρριψε και τις αναφορές περί μοιράσματος σε εκλεκτούς ημέτερους, όπως τις αιτιάσεις για τον επιδοματικό εθισμό της κυβέρνησης, χωρίς να σχολιάσει την αντίθεση της στρατηγικής παροχών με το νεοφιλελεύθερο προφίλ της Ν.Δ. Σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη, πρόκειται για μια ενεργή κοινωνική πολιτική.

«Εμπρός» για το κυβερνητικό σχέδιο του ΕΣΥ

Σε άλλο σημείο παραδέχτηκε την ύπαρξη διακρίσεων στην ποιότητα της περίθαλψης για να εκφράσει όμως τον προβληματισμό του σχετικά με την διαφορετική επίδοση, όπως την χαρακτήρισε, των νοσοκομείων και την πρόθεσή του να προχωρήσει «επιτέλους» το απαραίτητο σχέδιο της κυβέρνησής του για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ με έμφαση στην ποιότητα με οριζόντια χαρακτηριστικά

Χωρίς φυσικά να αναφερθεί στο επιχειρούμενο ξήλωμα του ΕΣΥ και τους σχεδιασμούς ιδιωτικοποίησης, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για εξορθολογισμό του υγειονομικού χάρτη της χώρας.

Αγνοώντας επιδεικτικά τις κραυγές των υγειονομικών για προσλήψεις και ενίσχυση, είπε  μεταξύ άλλων πως υπάρχουν δομές που δεν είναι σωστά στελεχωμένες με γιατρούς, γιατί δεν υπάρχει τόσο ζήτηση για χειρουργεία σε κάποιες περιφερειακές δομές.

Δεν απάντησε θετικά σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πιο ευέλικτων προϋποθέσεων αντί των αυστηρών για το στεγαστικό πρόγραμμα 1,8 δισ. με επίκεντρο τους νέους.

«Η αστυνομία θα βάλει τάξη στα πανεπιστήμια!» – ΣΔΙΤ στις φοιτητικές εστίες

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση υποστήριξε ότι έχει γίνει πρόοδος στα μέτωπο της ασφάλειας και της εγκληματικότητας εμμένοντας στην κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησής του. «Η αστυνομία έχει ενισχυθεί, δεν υπάρχει πια άβατο των Εξαρχείων, καταλήψεις έχουν αδειάσει και στο ζήτημα των πανεπιστημίων προχωράμε με δυσκολίες στην εφαρμογή της πανεπιστημιακής αστυνομίας» είπε.

Παρά την κάθετη αντίθεση σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας, ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως οι μονάδες ΟΠΠΙ μαζί με την αστυνομία θέλουν να βάλουν «στοιχειώδη τάξη στα πανεπιστήμια».

«Το προσωπικό έχει εκπαιδευτεί» και ζήτησε να κερδίσει η πανεπιστημιακή αστυνομία την… εκτίμηση όλων όσοι επιδιώκουν τα ΑΕΙ να είναι χώρος δημιουργικός χώρος ανταλλαγής απόψεων κι έρευνας και όχι χώρος που πλακωνόμαστε! «Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε η θεσμοθετημένη παρουσία των ΟΠΠΙ να είναι αφορμή για νέες εντάσεις βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια» είπε νωρίτερα.

Παραβλέποντας δε τα πραγματικά στοιχεία, επανάλαβε την ανάγκη να εξαλειφθούν τα μεγάλα προβλήματα σε πέντε, όπως είπε ιδρύματα, και τα φαινόμενα βίας, τα οποία δεν θέλει κανείς εκτός από ελάχιστοι ταραχοποιοί.

Τέλος, τάχθηκε αναφανδόν υπέρ των συμβάσεων ΣΔΙΤ και στις φοιτητικές εστίες κάνοντας λόγο για “project” σύμπραξης ιδιωτικού και δημοσίου, το οποίο βγαίνει κατά τον ίδιο οικονομικά, και υπέρ της αύξησης συγκατοίκησης των νέων, που είναι πολύ διαδεδομένο στο εξωτερικό.

«Οχι» στην νομική κατοχύρωση της γυναικοκτονίας

Τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θεσμοθέτησης του όρου γυναικοκτονία, τον οποίο δέχεται μόνο για το δημόσιο διάλογο και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, όπως είπε. «Δεν πρέπει να αποκτήσει ιδιαίτερη και ξεχωριστή νομική κατοχύρωση» ξεκαθάρισε με το επιχείρημα ότι δεν γίνεται να υπάρχει διάκριση των φόνων με βάσει το φύλο.

«Μια δολοφονία γυναίκας πιο απεχθής από αυτή ενός παιδιού ή ενός ηλικιωμένου» αναρωτήθηκε και σημείωσε την αυστηρότητα του νομικού πλαισίου για τις ανθρωποκτονίες. «Θα χρειαστεί χρόνος για να εκπαιδεύσουμε τους αστυνομικούς μας για ξεχωριστή αντιμετώπιση» (σ.σ. των εγκλημάτων έμφυλης βίας) πρόσθεσε.

Αποκαρδιωτική μεν αναμενόμενη δε η απάντησή του και στην πρόταση νόμου για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών. «Κάθε πράγμα στον καιρό του» είπε ο πρωθυπουργός.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις