Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι παραμένει πάντα ενεργός πολιτικά, ακόμα και αν δεν βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή – και μάλιστα άμεσα. Ο ίδιος, δεν φαίνεται να το συζητάει, για την ώρα.

Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες στο εσωτερικό της «πληθυντικής Αριστεράς» έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας – και κυρίως προς την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι εδώ, παρών στα μεγάλα ζητήματα της χώρας και προφανώς στη συζήτηση για το μέλλον της προοδευτικής παράταξης.

Στην παρούσα φάση, η αντιμετώπιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο. Και ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από όλους τους παράγοντες του χώρου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προειδοποιώντας εκείνους που «φλερτάρουν» με την ιδέα της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία, ότι θα υπάρξουν συνέπειες στις πράξεις τους.

Η αντιπολίτευση αγνοείται

Το καλοκαίρι του 2023, μετά τη διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας παραμέρισε για «να περάσει το νέο κύμα». Η αλήθεια είναι ότι από εκείνη την ημέρα και ύστερα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά. Ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε για την προοδευτική παράταξη, συνολικά.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπέστη μεγάλη «καθίζηση» στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου και δημοσκοπικά δείχνει να μην μπορεί να φτάσει, πλέον, καν σε αυτό το ποσοστό. Παρά ταύτα, δεν αισθάνεται να απειλείται ιδιαίτερα, αφού η διαφορά της από το δεύτερο κόμμα -εν προκειμένω το ΠΑΣΟΚ- παραμένει χαώδης.

Δυστυχώς για τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, συνολικά, η αντικειμενική κυβερνητική φθορά επήλθε με έναν χρόνο καθυστέρηση. Το «δυστύχημα», έγκειται στο ότι δεν εκφράστηκε στις ευρωκάλπες, έτσι ώστε να δοθεί ώθηση στην αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ήδη «ξεχαρβαλωμένος» και πλήρως απαξιωμένος στα μάτια των δημοκρατικών πολιτών, γνωρίζοντας νέα πτώση στα ποσοστά του, χωρίς να πιάσει καν 15%. Το ΠΑΣΟΚ, δεν είχε προλάβει να κεφαλαιοποιήσει το εσωκομματικό «μπάχαλο» της Κουμουνδούρου και δεν έφτασε ούτε στο 13%.

Αντί, λοιπόν, τα κόμματα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς -συμπεριλαμβανομένης της Νέας Αριστεράς, η οποία δεν εξέλεξε καν ευρωβουλευτή, αλλά διατηρεί ένα αξιοζήλευτο στελεχιακό δυναμικό- να αναζητήσουν έναν τρόπο συνεννόησης, περιχαρακώθηκαν ακόμα περισσότερο.

Έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε επανειλημμένα να «χτυπάει καμπανάκια», υπενθυμίζοντας προς όλους ότι έχουν την υποχρέωση να ξεκινήσουν -έστω και με αργά βήματα- έναν διάλογο που θα μπορέσει να φέρει την προοδευτική παράταξη σε ρόλο πρωταγωνίστριας, με κυβερνητική προοπτική.

Μήνυμα σε Ανδρουλάκη

Ο πρώην πρωθυπουργός, δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του. Είπε δημόσια αυτό που σκέφτηκαν πολλοί προοδευτικοί πολίτες βλέποντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη να «παζαρεύουν» τα όρια της συναίνεσης.

Ότι, δηλαδή, σήμερα αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι αντιπολίτευση και όχι συνεννόηση με την κυβέρνηση. Ωστόσο, εκείνο που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι τα τρία σενάρια για το αύριο που έβαλε στο τραπέζι, τα οποία και θα πρέπει να «ταρακουνήσουν» όλους τους παράγοντες του χώρου.

Από τη στιγμή που αυτοδυναμία δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αναζητήσει συνεργασίες. Είτε στα κόμματα της άκρας δεξιάς, είτε στο ΠΑΣΟΚ. Άλλος πιθανός σύμμαχος δεν υπάρχει. Για να αποτραπούν τα δύο πρώτα σενάρια και να υπάρξει τρίτο, εκείνο της προοδευτικής διακυβέρνησης, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσει μια συζήτηση.

Και αυτό που άφησε να εννοηθεί με τη μορφή ερωτήματος ο Αλέξης Τσίπρας, είναι το αν ο Νίκος Ανδρουλάκης επιθυμεί το τρίτο σενάριο ή αν βολεύεται με το δεύτερο, του κυβερνητικού εταίρου της Νέας Δημοκρατίας – γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι εδώ

Ο πρώην πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι παραμένει πάντα ενεργός πολιτικά, ακόμα και αν δεν βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή. Δεν είναι, πάντως, λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι θα πρέπει να επιστρέψει σε ρόλο πρωταγωνιστή – και μάλιστα άμεσα. Ο ίδιος, δεν φαίνεται να το συζητάει, για την ώρα.

Όμως, η πολιτική μοιάζει έντονα με τη φύση, λένε τα ίδια πρόσωπα. Τα κενά καλύπτονται. Αν, λοιπόν, οι νυν ηγεσίες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συμβάλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας του πολιτικού συστήματος, τότε αντικειμενικά, κάποιος θα πρέπει να το κάνει…

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις