Αλλάζει «ρότα» το Λονδίνο: «Θα κάνουμε προσεκτικούς χειρισμούς με Ουκρανία και Κίνα» – Λίγο πριν την κατάρρευση «ξυπνάνε»
22
Οι αγορές στην «πρώτη γραμμή» – Η 8η Νοεμβρίου καθοριστική ημερομηνία
Αλλάζει «ρότα» το Λονδίνο στο ουκρανικό ή τουλάχιστον διαφοροποιεί την μέχρι στιγμής γραμμή του για «να σώσει ο Ρ.Σούνακ ότι σώζεται»: «Θα προβούμε σε προσεκτικούς χειρισμούς όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία και στην Κίνα» αναφέρουν συνεργάτες του Ρ.Σούνακ
Όλοι ήξεραν ότι ο ινδικής καταγωγής Βρετανός πρωθυπουργός δεν θα ακολουθούσε την πολιτική Λιζ Τρας και Μπόρις Τζόνσον στο ουκρανικό.
Ως άνθρωπος των αγορών, αλλά και ως »κουλτούρα» απέχει πολύ από τον αποικιοκρατικών αντιλήψεων Μ.Τζόνσον και ειδικά την Λιζ Τρας.
Γενικά οι δυτικές χώρες έχουν μια πολιτική αναταραχή λόγω των επιπτώσεων του ουκρανικού: Η Γερμανία «έχει τραβήξει το χαλί» και δεν ενδιαφέρεται για την επιβίωση των άλλων χωρών της ΕΕ επιδοτώντας την δική της οικονομία (αν το έκανε π.χ. η Ελλάδα, ακόμα και στην «καλή εποχή» προ Μνημονίων, θα την είχαν σύρει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για «παράνομε επιδοτήσεις»), στην Ιταλία η Τ.Μελόνι που την κατηγορούσαν ως «ακροδεξιά» κι «οπαδό του Μουσολίνι» είναι πρωθυπουργός, στην Γαλλία η κυβέρνηση μπορεί να επιβίωσε από την νυν πρόταση μομφής, αλλά δεν σημαίνει ότι θα επιβιώσει και στις επόμενες, στην Βουλγαρία έπεσε η φιλοαμερικανική κυβέρνηση και ήρθε η κυβέρνηση Μπορίσοφ και στις ΗΠΑ… οι Δημοκρατικοί βουλευτές λένε «ως εδώ» στον Τ.Μπάιντεν.
Άλλωστε η 8η Νοεμβρίου είναι κοντά: Η ήττα των Δημοκρατικών λόγω πολιτικής τους στην Ουκρανία και των οικονομικών επιπτώσεων που αυτή προκάλεσε στον μέσο Αμερικανό θα είναι μνημειώδης, αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.
Η επιστολή, που εστάλη στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα από 30 βουλευτές των Δημοκρατικών, έρχεται καθώς ορισμένοι υψηλόβαθμοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι πρόκληση για το Κογκρέσο να διατηρήσει την πλήρη υποστήριξη της Ουκρανίας σε περίπτωση που το GOP αναλάβει τον έλεγχο της Βουλής, όπως προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις.
Σε έξι μήνες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, πέφτει και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα και ακολουθούν Ρουμανία, Ισπανία κλπ.
Ο πρώτος Ινδός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, μόνο χαζός δεν είναι: Μπορεί το υπουργείο Άμυνας να το διατηρεί ο «σκληρός» Μπεν Γουάλας παρά το γεγονός ότι στην τελευταία αναμέτρηση για την αρχηγία των Τόρις είχε υποστηρίξει τον Τζόνσον, μπορεί να μην άλλαξε τον υπουργό Οικονομικών και τον Εξωτερικών ο Τζέιμς Κλέβερλι, αλλά ξέρει ότι με άλλους έξι μήνες πολέμου στην Ουκρανία και μετωπικής με Ρωσία στην ενέργεια, τον περιμένει μια καθαρή ήττα από τους Εργατικούς σε δύο χρόνια.
Ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας μέσα σε μόλις τρεις μήνες διατήρησε υπουργό Οικονομικών τον 55χρονο Τζέρεμι Χαντ κάτι που λίγο έως πολύ ανέμεναν τα περισσότερα αγγλικά ΜΜΕ για να επικρατήσει ένα κλίμα σταθερότητας στις αγορές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Χαντ ανέλαβε το πιο νευραλγικό χαρτοφυλάκιο επί της σύντομης θητείας της Τρας μετά την καρατόμηση του Κουάζι Κουάρτενγκ, λόγω του ανεπιτυχούς σχεδίου περικοπών στη φορολογία.
Καλείται να διαχειριστεί τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις που ταλανίζουν τη βρετανική οικονομία, τη μεγάλη υποτίμηση της λίρας καθώς και το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τη Γηραιά Αλβιώνα.
Ωστόσο ως κόκκινη γραμμή έχει θέσει να δαπανηθεί το 3% του βρετανικού ΑΕΠ στην Άμυνα μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο δεν έχει δεσμευτεί ο νέος πρωθυπουργός Σούνακ. Ο Ρ.Σούνακ θέλει πλήρη αποκλιμάκωση της βρετανικής εμπλοκής στην Ουκρανία, Μετά τις 8 Νοεμβρίου και την ήττα των Δημοκρατικών σε Βουλή και Γερουσία θα έχει «τα χέρια του λυμένα»
Καίριας σημασίας ο ρόλος του Ντόμινικ Ράαμπ στο νέο κυβερνητικό σχήμα καθώς ο ΥΠΕΞ επί κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον χρίζεται αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο 48χρονος στενός σύμμαχος του Σούνακ ήταν υπουργός Εξωτερικών (2019-21) και στη συνέχεια υπουργός Δικαιοσύνης μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα, ήταν και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τζόνσον και ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του πρωθυπουργού, την άνοιξη του 2020, όταν ο τελευταίος ασθένησε με Covid-19 και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για λίγες ημέρες.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναλαμβάνει εκ νέου η Σουέλα Μπρέιβερμαν, λιγότερο από μια βδομάδα αφότου παραιτήθηκε από την κυβέρνηση της Τρας.
Στην επιστολή παραίτησής της η Μπρέιβερμαν ήταν αιχμηρή προς τη διακυβέρνηση Τρας αφήνοντας να εννοηθεί ότι άφησε το πόστο της λόγω κακών χειρισμών.
Ιδεολογικά ανήκει στην πιο δεξιά πτέρυγα των Τόρις, όμως τελευταία στιγμή εξέφρασε τη στήριξή της στον Σούνακ.
Το υπουργείο Επιχειρήσεων αναλαμβάνει ο Γκραντ Σαπς, αντικαθιστώντας τον Τζέικομπ Ρις-Μογκ που παραιτήθηκε νωρίτερα.
Στο κυβερνητικό σχήμα παραμένει και ο ιρακινής καταγωγής Ναντίμ Ζαχάουι, ο οποίος αναλαμβάνει πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος.
Ο Σάιμον Χαρτ διορίστηκε νέος αρχηγός στο υπουργικό συμβούλιο, αντικαθιστώντας τη Γουέντι Μόρτον.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε ότι μόνο σημειακά κενά υπάρχουν σε ορισμένα περιφερειακά νοσοκομεία.
Νέα επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή την επίκαιρη...