Το βασικό πλαίσιο του πολιτικού αφηγήματος με το οποίο, όπως όλα δείχνουν, θα «επενδυθεί» η διαφαινόμενη νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου, ανέδειξε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες ότι το θέμα βρίσκεται στην αιχμή των συζητήσεων στο κυβερνητικό επιτελείο.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Οικονόμου προέβαλε την ανάγκη της σταθερότητας, η οποία, όπως είπε, «προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και απαιτητική απ ό,τι προηγουμένως». Διερωτήθηκε δε, γιατί η αντιπολίτευση, που ισχυρίζεται ότι «καταρρέει η κυβέρνηση, φοβάται ένα σύστημα, το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας σταθερής, ουσιαστικής και βιώσιμης κυβέρνησης.
«Ακούω δεξιά-αριστερά από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι “τελείωσε ο Μητσοτάκης” και “καταρρέει η κυβέρνηση”, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν 9 μονάδες διαφορά. […] Αφού, λοιπόν, εμείς καταρρέουμε και δεν θα είμαστε πρώτοι, αναρωτιέται γιατί τόσο πολύ φοβούνται ένα σύστημα, το οποίο θα δίνει στο πρώτο κόμμα τη δυνατότητα μιας σταθερής, ουσιαστικής και βιώσιμης κυβέρνησης» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως έγραψε χθες το iEidiseis.gr και ο Βασίλης Σκουρής, το τελευταίο διάστημα, εντείνονται οι εισηγήσεις – πιέσεις – στον πρωθυπουργό, τόσο από τους συνεργάτες του, όσο και από εξωθεσμικούς παράγοντες να αλλάξει τον εκλογικό νόμο τον οποίο ο ίδιος ψήφισε προκειμένου να αντικαταστήσει την απλή αναλογική μετά τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν στη χώρα!
Παρ ότι ο κ. Μητσοτάκης κατ επανάληψη και μέχρι πρόσφατα, απέρριπτε με κατηγορηματικότητα τις σχετικές εισηγήσεις, εκτιμώντας ότι μία τέτοια πρωτοβουλία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την μέχρι τώρα προσωπική του στρατηγική επιδίωξη του θεσμικού κυβερνήτη και ταυτοχρόνως εκπέμπει μήνυμα ηττοπάθειας, φαίνεται ότι οι καταιγιστικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, φαίνεται ότι οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις.
Και αυτό, γιατί με τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων και ο παρεπόμενος «ενταφιασμός» μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά και η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, η πιθανότητα να φτάσει η ΝΔ τον πήχη του 40%, προκειμένου να πάρει το συνολικό μπόνους των 50 εδρών φαντάζει απολύτως ανέφικτος, ενώ εξίσου δύσκολο θεωρείται υπό τις παρούσες να εξασφαλίσει ποσοστό 38,5% με 39% που χρειάζεται για την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Κι επειδή, η πολιτική είναι η τέχνη των μαθηματικών, το κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να επεξεργάζεται δύο σενάρια: Είτε την επαναφορά του νόμου Παυλόπουλου, ο οποίος διασφαλίζει άνετη αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, είτε ένα νέο σύστημα, το οποίο, φαίνεται να προκρίνεται.
Σε αυτό το σχέδιο, το εκλογικό σύστημα εκκινεί από τη βάση του εκλογικού νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση στις αρχές του 2020. Το σχέδιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει ένα κλιμακωτό σύστημα : Μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα που θα συγκεντρώσει ποσοστό 20% και ανά μισή ποσοστιαία μονάδα ( ή και λιγότερο ) πέραν του 25%, μία έδρα. Ανάλογα με το ποσοστό που θα επιλεγεί για την αύξηση των εδρών από το 25% και πάνω, εξαρτάται το ποσοστό που θα απαιτείται για την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος. Ο σχεδιασμός, πάντως, φαίνεται ότι έχει ως «ταβάνι» το 36%.
Με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία νέα αλλαγή, το ζήτημα του εκλογικού νόμου, αναμένεται – αν τελικώς την αποφασίσει ο πρωθυπουργός – να προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις