Ο ντόρος από τους ισχυρισμούς του Αλεξέι Ναβάλνι ότι ένα παλάτι χτίστηκε για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα δεν λέει να κοπάσει.
Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς αυτούς, ενώ ο Ρώσος ολιγάρχης και πρώην συναθλητής του Πούτιν στο τζούντο, Αρκάντι Ρότενμπεργκ υποστήριξε ότι είναι δικό του το παλάτι κοντά στο θέρετρο Γκελεντζικ και ότι σκοπεύει να το λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.
Ανεξάρτητα, όμως, με το ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης του μεγαλόπρεπου αυτού παλατιού, το σίγουρο είναι εντοπίζονται αρκετά συχνά παρεμβολές ή και αλλοιώσεις στα σήματα από τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης (GNSS) στην περιοχή με πολλούς παρατηρητές να υποστηρίζουν ότι είναι σε εξέλιξη μια επιχείρηση “spoofing” για τον αποπροσανατολισμό των περίεργων βλεμμάτων.
Τι είναι το spoofing και πώς φέρεται να το χρησιμοποιεί η Ρωσία για να καλύπτει τον Πούτιν
Στη συγκεκριμένη περίπτωση το spoofing είναι μια απόπειρα εκπομπής πλαστών σημάτων, ώστε ο δέκτης να τα εκλάβει ως γνήσια. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει όλα τα παγκόσμια δορυφορικά συστήματα πλοήγησης, περιλαμβανομένων του αμερικανικού GPS, του Ρωσικού GLONASS ή του ευρωπαϊκού Galileo, που συνήθως εκμπέμπουν σήματα για χρήση από το κοινό, π.χ. στα κινητά τηλέφωνα. Τέτοια σήματα μπορούν να αναπαραχθούν τεχνηέντως για τη δοκιμή τηλεφώνων, αλλά οι συσκευές spoofing μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν «για να εκπέμψουν ψευδή σήματα» κι εφόσον αυτό γίνει σε υψηλότερη συχνότηα, από εκείνη που χρησιμοποιούν οι δορυφόροι πλοήγησης στο διάστημα, μπορούν να αντικαταστήσουν δεδομένα σε συσκευές πλοήγησης στη Γη. Έτσι, όπως εξηγεί ο Κρίστοφ Γκύντερ του Γερμανικού ΑεροΔιαστημικού Κέντρου στη DW, ο χρήστης μιας συσκευής πλαστογράφησης spoofing μπορεί να καθορίσει «τη θέση που εμφανίζεται από έναν δέκτη». Τέτοιες τεχνικές απαγορεύονται ρητά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνον σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου, αλλά υπάρχουν περιοχές του πλανήτη, όπως στη Μαύρη Θάλασσα, όπου η δραστηριότητα αυτή εντοπίζεται συχνότερα απ’ ό,τι αλλού.
Την άνοιξη του 2019 η δεξαμενή σκέψης «Κέντρο Προηγμένων Αμυντικών Μελετών» (C4ADS) δημοσίευσε μια έκθεση για τέτοιες δραστηριότητες spoofing στη Ρωσία, την Κριμαία και τη Συρία μετά την αξιολόγηση δεδομένων από συστήματα αυτόματου εντοπισμού γεωγραφικών θέσεων πλοίων (AIS) και ενός δέκτη GPS στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η έκθεση συμπέρανε ότι η Ρωσία είναι «πρωτοπόρος» σε τέτοιες τεχνικές, που χρησιμοποιούνταν για την προστασία πολύ σημαντικών προσώπων – προκειμένου να αποκρύπτονται οι κινήσεις τους – και στρατηγικής σημασίας εγκαταστάσεων. Πάνω από 4.600 τέτοια περιστατικά καταγράφηκαν στην περιοχή τη διετία 2016 – 2018 κι η εξήγηση που έδωσε η έκθεση είναι ότι «στο Γκελέντζικ συχνάζουν αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας, πράγμα που συνάδει με τις δημοφιλείς, πλην ανεπιβεβαίωτες αναφορές, ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διαθέτει ιδιωτική κατοικία στα περίχωρα της πόλης». Η έκθεση δεν ανέφερε κατά πόσον η έντονη δραστηριότητα spoofing στην περιοχή συνδέεται με κάποιο παλάτι, αν και αντίστοιχη παρατηρείται και στο Σότσι, όπου ο Πούτιν έχει την επίσημη θερινή του κατοικία. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το Γκελεντζικ «βρίσκεται κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσιίσκ, ένα από τα βαθύτερα λιμάνια στη Ρωσία, όπου εδράζει σημαντικό τμήμα του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας».
Μια άλλη πιθανή εξήγηση ειδικών, όπως ο Γκύντερ, είναι ότι η Ρωσία ενδεχομένως χρησιμοποιεί την τεχνολογία spoofing για να αποτρέψει τυχόν επιθέσεις με drones και η σύγχυση που προκαλείται σε καπετάνιους πλοίων με τα λάθος σήματα καθώς και σε άλλους χρήστες δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης είναι απλώς «παράπλευρη απώλεια».
Πηγή: iefimerida.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις