Η σύγxρονη στρατιωτική τεχνολογία περνά σταδιακά «επί του πεδίου»

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (USN) ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing πραγματοποιήθηκε με επιτυχώς ο πρώτος ανεφοδιασμός μαχητικού αεροσκάφους F-35 εν πτήσει από μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανεφοδιασμού (drone).

Αυτό πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Unmanned Carrier Aviation (PMA-268) του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και χρησιμοποιήθηκε το δοκιμαστικό σκάφος T1της Boeing, τύπου MQ-25.

Το εν λόγω πρόγραμμα είναι μέρος μίας ευρύτερης πρωτοβουλίας του USN για υιοθέτηση περισσότερων μη επανδρωμένων μέσων που θα βελτιώσουν τις μαχητικές ικανότητες του στόλου.

Η εκτέλεση του εναέριου ανεφοδιασμού έγινε στην τρίτη κατά σειρά παρόμοια δοκιμαστική πτήση του T1. Κατά τη διάρκεια της τρίωρης πτήσης ένα F-35C (η έκδοση του μαχητικού που επιχειρεί από αεροπλανοφόρα) της Πτέρυγας Αεροπορικών Δοκιμών και Αξιολόγησης προσέγγισε το T1, εκτελώντας αξιολογήσεις σχηματισμού και συνδέθηκε με τον σωλήνα παροχής καυσίμου του MQ-25 με ταχύτητα 225 κόμβων και σε ύψος 10.000 ποδιών (περίπου 3.000 μέτρα). Στη συνέχεια, από τον επίγειο σταθμό ελέγχου του drone ενεργοποιήθηκε η μεταφορά καυσίμου από το T1 στις δεξαμενές του F-35C.

Εφόσον τα σκάφη ανεφοδιασμού MQ-25 καταστούν επιχειρησιακά θα αναλάβουν ρόλο υποστήριξης για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό θα πραγματοποιηθούν ανάλογες δοκιμές σε συνδυασμό και με τους υπόλοιπους τύπους αεροσκαφών που επιχειρεί το αμερικανικό Ναυτικό.