"Ehm" is the new term for "that’s not how EU-Turkey relationship should be". #GiveHerASeat #EU #Turkey #womensrights pic.twitter.com/vGVFutDu0S
— Sergey Lagodinsky (@SLagodinsky) April 6, 2021
Να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από την επίσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν στην Τουρκία, επιχείρησε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων των ΜΜΕ.
Κατά την διάρκεια του briefing, δέχθηκε βροχή ερωτήσεων για την επίσκεψη του Σάρλ Μισέλ και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν στην Τουρκία τόσο για το περιστατικό όπου η πρόεδρος της Κομισιόν κάθισε στον καναπέ και όχι σε πολυθρόνα όπως ο Ερντογάν και το Μισέλ, αφού παρέμεινε για αρκετή ώρα όρθια και αμήχανη, όσο και για το αντικείμενο των επαφών με τον Τούρκο πρόεδρο.
Ως γνωστόν, η απαράδεκτη εικόνα να κάθονται οι πρόεδροι της Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Τ.Ερντογάν και Σ.Μισέλ, ο ένας δίπλα στον άλλον, στις πολυθρόνες, και η Ο.Λάϊεν να στέκεται όρθια και να «βήχει» αμήχανα για να την προσέξουν, προκάλεσε θύελλα επικριτικών σχολίων από πλειάδα Ευρωπαίων πολιτικών, αλλά και σχεδόν το σύνολο των Δυτικών και Ανατολικών ΜΜΕ.
Άπαντες, δε, έσπευσαν να συνδέσουν αυτή τη συμπεριφορά Ερντογάν, ειδικά απέναντι στην Ο.Λάιεν, με την πρόσφατη απόφασή του για αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για τα δικαιώματα των γυναικών. Κάτι που έχει προκαλέσει τις μαζικές διαμαρτυρίες τόσο εντός της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσο και στην Τουρκία.
Να σημειωθεί, μάλιστα, πως η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Λάιεν, ουδόλως φημίζεται για αρνητική στάση έναντι της Τουρκίας. Τουναντίον, η ίδια φέρεται να στηρίζει πολλαπλώς την «επαναπροσέγγιση» με την Αγκυρα και την τακτική των «ηπίων τόνων» έναντι της Τουρκίας.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σήμερα, λοιπόν, εμφανίστηκε αμήχανος, αδυνατώντας να δώσει πειστικές απαντήσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ, όχι μόνο για τη στάση του Τ.Ερντογάν, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος αντιμετώπισε παντελώς αδιάφορα το γεγονός της «υποβάθμισης» της Ο.Λάϊεν.
Ενδιαφέρον είναι ότι, η πρόεδρος της Κομισιόν κάθισε σε πολυθρόνα, έχοντας στην απέναντί της πολυθρόνα τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Δηλαδή, την έβαλαν να καθίσει στην ίδια θέση με έναν που, βάσει του διπλωματικού πρωτοκόλλου, είναι «κατώτερός» της. Πράγμα που σημαίνει ότι, εάν δεν έγινε από αμέλεια, τότε πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια δημόσιας υποβάθμισής της.
Για το περιστατικό με την Ο.Λάϊεν, λοιπόν, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι η πρόεδρός της εξεπλάγη από την κατάσταση που δημιουργήθηκε και ζήτησε από την ομάδα της να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός στο μέλλον.
Ωστόσο, όπως είπε, προτίμησε να εστιάσει περισσότερο στην ουσία της επίσκεψης και όχι στο πρωτόκολο και να θέσει τα διάφορα ζητήματα στον Τούρκο πρόεδρο, ανάμεσα στα οποία ήταν και το θέμα των δικαιωμάτων των γυναικών στην Τουρκία και η αποχώρηση της Τουρκίας από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.
Όσον αφορά στα θέματα που συζητήθηκαν, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι η επίσκεψη στην Τουρκία αποτελεί μέρος της διαδικασίας, η οποία οδηγεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνιο, οπότε θα αξιολογηθεί η πορεία των σχέσεων ΕΕ- Τουρκίας.
Ανέφερε, ακόμα, ότι οι δύο πρόεδροι της ΕΕ εξέφρασαν την βούληση τους για ενίσχυση της συνεργασίας της ΕΕ με την Τουρκία, υπό τον όρο ότι η Αγκυρα θα επιλύσει τις διαφορές της μέσω του διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο. Επίσης, τόνισαν ότι στο πλαίσιο αυτό θα ληφθεί υπόψη το κατά πόσον σέβεται ή όχι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου.
Όσον αφορά το Μεταναστευτικό, είπε ότι η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει για την επέκταση της χρηματοδότησης για τους Σύρους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τα κράτη – μέλη για το ύψος του ποσού που θα δοθεί.
Για με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, το 2016, τόνισε ότι παραμένει σε ισχύ και αυτό που αναμένει η ΕΕ είναι να συνεχίζει να εφαρμόζεται πλήρως.
Για τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβύης, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν Αγκυρα και Τρίπολη για την οριοθέτησης της τουρκο-λιβυκής ΑΟΖ είναι μεν μια διεθνής συμφωνία που θα πρέπει να επικυρωθεί από την Λιβύη πριν τεθεί σε ισχύ, αλλά παρατήρησε πως, αν και έχει πρωτοκολληθεί στον ΟΗΕ, από την άποψη του Διεθνούς Δικαίου είναι άκυρο.
Τέλος, αναφερόμενος το θέμα της παρουσίας της ΕΕ στις συζητήσεις της Γενεύης για το Κυπριακό, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χθεσινή συνάντηση δεν είχε σκοπό να επιλύσει τα θέματα που θα συζητούνταν και ότι στόχος των Ευρωπαίων παραγόντων ήταν ο Τούρκος πρόεδρος να ακούσει ευθέως στο υψηλότερο ευρωπαϊκό επίπεδο ποιές είναι οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες της ΕΕ σε μια σειρά θεμάτων.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία εμφανίζεται αρνητική ακόμα και στο ενδεχόμενο να μετέχει η ΕΕ ως παρατηρητής στη νέα διεθνή Διάσκεψη για το Κυπριακό, στην Ελβετία, στο τέλος του μηνός. Ως γνωστόν, η ΕΕ είχε το στάτους του παρατηρητή στην τελευταία Διάσκεψη, το καλοκαίρι του 2017, στο ελβετικό θέρετρο, Κραν Μοντανά.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις