Αμηχανία επικρατεί στο Μαξίμου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΟΣΑ η οποία τοποθετεί στα… «τάρταρα» την Ελλάδα, μαζί με το Μεξικό και την Κολομβία, στους μισθούς και την ευημερία.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ζήτησε και τα… ρέστα, εξαπολύοντας επίθεση στα ΜΜΕ που δημοσίευσαν την έκθεση, κουνόντας το δάχτυλο στους δημοσιογράφους και κάνοντας λόγο για… «δημιουργική στατιστική» και «κοπτοραπτική».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την έκθεση, το υπουργείο Οικονομικών υποστήριξε πως οι δείκτες βελτιώνονται ωστόσο η χώρα παραμένει ακόμη χαμηλά γιατί «ξεκίνησε από πολύ χαμηλή βάση λόγως της δεκαετούς κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει», ενώ ισχυριζεται πως «η προσπάθεια να εμφανιστεί η Ελλάδα ως η χειρότερη χώρα κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού».

Το ΥΠΟΙΚ επικαλείται, μάλιστα, την «άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» που βίωσε η χώρα, για να δικαιολογήσει τους χαμηλούς μισθούς, ενώ επαναλαμβάνει τα περί αύξησης του βασικού μισθού, ο οποίος το 2019 ήταν στα 650 ευρώ, σήμερα στα 830 και το 2027 θα φτάσει στα 950 ευρώ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Η προσπάθεια ορισμένων μέσων ενημέρωσης να εμφανίζουν την Ελλάδα ως την χειρότερη χώρα του κόσμου κινείται πλέον στη σφαίρα του κωμικού.

Με αφορμή την Έκθεση του ΟΟΣΑ για την ευζωία στις 38 χώρες-μέλη του Οργανισμού, απομόνωσαν τον δείκτη  που συγκρίνει εισοδήματα  μόνο της περιόδου 2019-2022 – δηλαδή μέχρι την περίοδο του covid και την ενεργειακή κρίση – για να στηρίξουν τη μηδενιστική κριτική τους. Όμως, τα νεότερα στοιχεία – διότι πλέον βρισκόμαστε στο 2024 – δείχνουν ότι στο διάστημα μεταξύ 2019 και α’ τριμήνου 2024 η Ελλάδα σημειώνει μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις εισοδημάτων μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ!  

Επιπλέον στην Ελλάδα το 2019 ο βασικός μισθός ήταν 650 ευρώ, σήμερα είναι 830 ευρώ και θα φτάσει στα 950 ευρώ το 2027.

Ασφαλώς το πρόβλημα της χώρας μας είναι ότι ξεκινάει από πολύ χαμηλή βάση λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και έχει πολύ δρόμο να διανύσει.

Δεν πανηγυρίζουμε, λοιπόν, ούτε παραγνωρίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες.

Σε όσους όμως προσπαθούν με «δημιουργική στατιστική» και κοπτοραπτική να μηδενίσουν την προσπάθεια που γίνεται η ίδια η πραγματικότητα θα τους δίνει την απάντηση.

Διότι, όπως αναγνωρίζουν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και τα εγκυρότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης η Ελληνική οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα και οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι εξίσου ή περισσότερο θετικές.

Αποδεικνύεται από την αύξηση των επενδύσεων κατά 53% κατά την περίοδο 2019-2023, το διπλασιασμό περίπου των εξαγωγών ως ποσοστό του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, αλλά και τη δημιουργία μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, και οι συνέπειες  είναι ακόμα εδώ. Ας μην παριστάνουν λοιπόν ότι ορισμένοι ανακαλύπτουν μέσω ΟΟΣΑ αυτό που όλοι τόσα χρόνια γνωρίζουμε. Είναι όμως εξίσου γνωστό ότι η οικονομία μας προχωρεί δυναμικά μπροστά και κάθε μέρα καλύπτει το χαμένο έδαφός.

Για πληρέστερη απάντηση στην σχετική έκθεση παραπέμπουμε στο άρθρο του πρέσβη της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου που δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή στις 5/11.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας το Μαξίμου ότι προπαγανδίζει μέτρα που δεν φτάνουν και πως ακόμη και ο ΟΟΣΑ διαψεύδει το αφήγημα της κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Ο κ. Μαρινάκης για πολλοστή φορά προπαγάνδισε τα «μέτρα στήριξης» που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός για το 2025, επιχειρώντας να δείξει πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται για την κοινωνική πλειοψηφία. Το αφήγημα ωστόσο διαψεύστηκε πανηγυρικά ακόμα κι από τον ΟΟΣΑ, ο οποίος, στην ετήσια έκθεσή του αναφορικά με την κοινωνική ευημερία, καταδεικνύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται, κυριολεκτικά, στα τάρταρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση από το τέλος σε ό,τι αφορά τους μισθούς, ανάμεσα στις 35 χώρες του Οργανισμού, ξεπερνώντας μόνο το Μεξικό και την Κολομβία. Μάλιστα, η έκθεση δείχνει πως το χρονικό διάστημα 2019-2022 υπήρξε επιδείνωση των μισθών στη χώρα.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με την ίδια έκθεση, η Ελλάδα κατέχει τη θλιβερή πρωτιά στο ποσοστό πολιτών που δηλώνουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα, ενώ είναι μακράν πρώτη στην Ευρώπη στο ποσοστό ληξιπρόθεσμων δόσεων, ενοικίων και λογαριασμών.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μαρινάκης πανηγύρισε για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Μάλλον δεν θα έχει λάβει ενημέρωση σχετικά με το ότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Αυτό, λοιπόν, είναι το “success story” της κυβέρνησης Μητσοτάκη: Φτώχεια, αδυναμία επιβίωσης, απογοήτευση.

Τα αποκαρδιωτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ

Υπενθυμίζεται ότι όπως επισήμανε ο ΟΟΣΑ, οι μισθοί στην Ελλάδα παραμένουν χαμηλοί σε σχέση με το υψηλό κόστος ζωής.

Εισικότερα, τα στοιχεία που προκύπτουν με βάση 80 δείκτες ευημερίας, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει αρνητικές επιδόσεις, δηλαδή κάτω από το μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ: Στις εισοδηματικές ανισότητες, τα νοικοκυριά με υπερβολική στενότητα χώρου, τη μισθολογική ψαλίδα ανδρών-γυναικών, τις υπερωρίες, την έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες, τη συμμετοχή στις εκλογές, ενώ αντίθετα ο μόνος τομέας που γλιτώνει από τα αποκαρδιωτικά στοιχεία, είναι οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει από τις χειρότερες επιδόσεις σε θέματα μισθών, καθώς έχει τον τρίτο χειρότερο μεταξύ 35 χωρών, ενώ ξεπερνά μόνο το Μεξικό και την Κολομβία, έχοντας σε κοντινή απόσταση Σλοβακία και Ουγγαρία. Η Ελλάδα έχει επίσης το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, πίσω μόνο από Μεξικό, Σλοβακία και Τουρκία.

Στις 20 από τις 35 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν το 2023, σε σχέση με το 2019, ενώ στην Ελλάδα καταγράφουν την μεγαλύτερη επιδείνωση μεταξύ 2010-2019, αλλά και χειροτέρευση μεταξύ 2019 – 2022.

Σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών από τη ζωή τους, η χώρα εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χαμηλότερων θέσεων. Πάνω από το 65% των πολιτών βιώνει οικονομικές δυσχέρειες, ποσοστό μεγαλύτερο από το 2010, ενώ η χώρα βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στον δείκτη ικανοποίησης μεταξύ 35 χωρών του ΟΟΣΑ.

Η εισοδηματική ανισότητα και οι ανισότητες φύλου εξακολουθούν να υφίστανται, με τις γυναίκες να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και να κερδίζουν χαμηλότερους μισθούς σε σχέση με τους άνδρες στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις