Πυροσβεστικό ελικόπτερο επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο Κοντοδεσπότι στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας, κοντά στα Ψαχνά σε πυκνή δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, την Κυριακή 12 Αυγούστου 2018. Εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Έκλεισε προληπτικά για λόγους ασφαλείας η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Χαλκίδα προς τη Βόρεια Εύβοια, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας η φωτιά πλησιάζει προς τον επαρχιακό δρόμο ο οποίος έχει καλυφθεί με πολλούς καπνούς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, για την κατάσβεση επιχειρούν 62 πυροσβέστες με 28 οχήματα, 4 αεροσκάφη, 4 ελικόπτερα και 2 Πετζετέλ (Pezetel). ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Αναγκαιότητα διατήρησης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Κρήτη ζητάει Δήμαρχος της Κρήτης

17

“Η Κρήτη έχει ανάγκη από ουσιαστική προστασία. Η διατήρηση του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου είναι μια κρίσιμη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση». υποστηρίζει ο δήμαρχος Αποκορώνου.

Επιστολή προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη απέστειλε ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, όπου ζητεί τη διατήρηση του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου στην Κρήτη, επισημαίνοντας τον καθοριστικό του ρόλο στην προστασία του νησιού από τις πυρκαγιές.

Η επιστολή του Δημάρχου αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,

Ως Δήμαρχος Αποκορώνου, εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως νέος Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η επιλογή σας, ενός ανθρώπου με γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων και καταγωγή από την Κρήτη αποτελεί εχέγγυο για μια πολιτική προστασία που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες του νησιού μας.

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον Αποκόρωνα, θέλω να επισημάνω τη ζωτική σημασία που είχε η άμεση επέμβαση του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου, το οποίο σταθμεύει στην Κρήτη. Η παρουσία του απέτρεψε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πυρκαγιών, προστάτευσε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και το φυσικό περιβάλλον.

Η Κρήτη είναι μια περιοχή με ιδιαίτερες γεωγραφικές και κλιματολογικές συνθήκες που καθιστούν απαραίτητη την ενισχυμένη παρουσία εναέριων μέσων πυρόσβεσης:

Μεγάλο μέρος του νησιού καλύπτεται από ορεινούς όγκους, φαράγγια και δασικές εκτάσεις, γεγονός που δυσκολεύει την πρόσβαση επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Οι θυελλώδεις άνεμοι, που πνέουν κυρίως το καλοκαίρι, μπορούν να επιταχύνουν τη διάδοση μιας πυρκαγιάς μέσα σε λίγα λεπτά.

Το κλίμα της Κρήτης χαρακτηρίζεται από παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, δημιουργώντας εύφλεκτες συνθήκες για εκδήλωση πυρκαγιών.

Η παρουσία πολλών διάσπαρτων οικισμών, τουριστικών μονάδων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων απαιτεί γρήγορη επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση ,της παρουσίας του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου στην Κρήτη δεν είναι απλώς επιθυμητή, αλλά επιτακτική ανάγκη.

Απευθύνω λοιπόν θερμή έκκληση προς εσάς, να διασφαλίσετε ότι το νησί μας θα συνεχίσει να διαθέτει αυτό το κρίσιμο μέσο πυρόσβεσης, το οποίο αποδεδειγμένα σώζει ζωές και αποτρέπει μεγάλες καταστροφές. Η Πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην πρόληψη και στην άμεση επέμβαση, θωρακίζοντας τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στους κινδύνους που διαρκώς εντείνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η Κρήτη έχει ανάγκη από ουσιαστική προστασία. Η διατήρηση του Πυροσβεστικού Ελικοπτέρου είναι μια κρίσιμη απόφαση προς αυτήν την κατεύθυνση».

in.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like

14:39