«Much ado about nothing»: ο τίτλος μιας από τις λίγες σεξπηρικές κωμωδίες μοιάζει να «κουμπώνει» μια χαρά με την πολυαναμενόμενη… αναδόμηση των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης που έλαβε χώρα τη Δευτέρα, με την επιστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Αθήνα από το Παρίσι.

Η κυβερνητική ανάγνωση του ανασχηματισμού των στελεχών αυτών είναι – όπως ανέφεραν αρμοδίως πηγές της κυβέρνησης – ότι είχε ως στόχο την περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και έγιναν έπειτα από συνεννόηση του Μεγάρου Μαξίμου με όλους τους υπουργούς, με τις ίδιες πηγές να υπογραμμίζουν ότι υπάρχει απεριόριστη εκτίμηση στους Γενικούς Γραμματείς που αποχωρούν, για το έργο που έχουν επιτελέσει.

Ωστόσο, μια πιο πραγματιστική προσέγγιση λέει ότι τελικά αλλαγές καταγράφηκαν μόλις στο ένα τρίτο των γενικών γραμματειών της κυβέρνησης, όπερ σημαίνει ότι για τα υπόλοιπα δύο τρίτα είτε κρίθηκε ότι τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις θέσεις κάνουν καλά τη δουλειά τους, είτε «τσίνισαν» κάποιοι υπουργοί που ήθελαν να κρατήσουν τους συνεργάτες τους, είτε, εν πάση περιπτώσει, κυριάρχησε και σε αυτή την περίπτωση το… δόγμα των «σημειακών παρεμβάσεων» που προτιμά ο πρωθυπουργός.

Συνολικά άλλαξαν τα πρόσωπα σε 25 θέσεις γενικών γραμματέων, ωστόσο, τα έξι μετακινήθηκαν, οπότε μιλάμε πλέον για μόλις 19 νέα πρόσωπα. Στους… χαμένους – αυτούς που έχασαν τη θέση τους – περιλαμβάνονται οι «ΠΑΣΟΚογενείς» Ζέφη Δημαδάμα και Μαρίνα Στέφου (φεύγουν από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), καθώς και η Άννα Στρατινάκη από το Εργασίας, όπου βρισκόταν από το 2019, αν και κάποιες πληροφορίες τη θέλουν να αναλαμβάνει Συνήγορος του Καταναλωτή.

Επίσης, πλέον στην κυβέρνηση μπαίνουν και στελέχη της ΝΔ που δεν εξελέγησαν στις τελευταίες εθνικές εκλογές, όπως ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος, Τάσος Γαϊτάνης (στο Ανάπτυξης), το πρώην στέλεχος της ΟΝΝΕΔ και πολιτεύτρια στη Μαγνησία, Κατερίνα Πατσογιάννη (στο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας), ο πρώην βουλευτής Πιερίας, Σάββας Χιονίδης (στο Εσωτερικών) και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και υποψήφιος στο Επικρατείας, Γιώργος Παπαϊωάννου (στο Παιδείας).

Θα ικανοποιήσουν αυτές οι αλλαγές την Κ.Ο. της ΝΔ, η οποία στη συνεδρίαση μετά τις ευρωεκλογές κυριολεκτικά «έβραζε» και ζητούσε από τον πρωθυπουργό μεγαλύτερη αξιοποίηση κομματικών στελεχών σε κυβερνητικές θέσεις, έξοδο των «ΠΑΣΟΚογενών» και πιο σαφές δεξιό στίγμα στην πολιτική της κυβέρνησης; Για την ώρα δεν υπάρχουν αντιδράσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ωστόσο, οι πληροφορίες λένε ότι οι βουλευτές της ΝΔ δεν σκοπεύουν να πάψουν να μιλούν για ό,τι τους ενοχλεί.

Υπό αυτή τη έννοια, ιδιαίτερη σημασία έχουν τα όσα θα πει σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κ. Μητσοτάκης, μια συνεδρίαση με σχετικά περιορισμένη ατζέντα ως προς των αριθμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών που θα συζητηθούν, αλλά υψηλού ενδιαφέροντος ως προς το περιεχόμενο (ο Γιώργος Φλωρίδης, π.χ., παρουσιάζει τις παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη).

Οι πληροφορίες λένε ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει μηδενική χαλάρωση ενόψει του Αυγούστου, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη – κάτι, άλλωστε, που τόνισε και κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας επί μακρόν για τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας. Με τους ανασχηματισμούς να… λαμβάνουν τέλος (προς το παρόν), πλέον το βάρος πέφτει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, που και πολλά και δυσεπίλυτα και με κόστος βαρύ είναι.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις