Μπορεί τα πρόσωπα που απομακρύνθηκαν από τα υπουργεία τους να αφορούσαν τα μεγάλα προβλήματα και «κρίσεις» της διετίας, όπως τον κορονοϊό, τις πυρκαγιές, το δόγμα «νόμος και τάξη» και τον Τουρισμό, ωστόσο αυτό που έμεινε από τον ανασχηματισμό είναι οι αναταράξεις που προκάλεσε η περίπτωση του πρώην αρχηγού ΓΕΕΘΑ και μετέπειτα υπουργού Αμυνας, για επτά μήνες, ναυάρχου, Βαγγέλη Αποστολάκη.
Επίσης, αν και δεν έγινε ιδιαίτερος «θόρυβος» από την απομάκρυνσή του, στα πρόσωπα -πρώην στρατιωτικούς του ανασχηματισμού προστίθεται και ο υφυπουργός Αμυνας, στρατηγός, Αλκιβιάδης Στεφανής.
Μάλιστα, ενδιαφέρον είχε η χτεσινή τελετή της παράδοσης – παραλαβής στον «αναδομημένο» υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στο υπουργείο Αμυνας, η οποία συνοδεύτηκε από αιχμές, υπονοούμενα και λεκτικά «συντροφικά μαχαιρώματα».
Το «ορφανό» υπουργείο
Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία για το «ορφανό» υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μετά την άρνηση του Β.Αποστολάκη να το αναλάβει.
Ως γνωστόν, μετά τις επεισοδιακές εξελίξεις του ανασχηματισμού, η κυβέρνηση φαίνεται να «πάγωσε» τη μετατροπη του υφυπουργείου που βρισκόταν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε ξεχωριστό υπουργείο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών και της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Τώρα, φημολογείται ότι αναζητείται νέο πρόσωπο που θα το αναλάβει. Κατά τις ίδιες φήμες, οσονούπω πρόκειται να καταλήξει σε απόφαση, ενώ για το πόστο φέρεται να βολιδοσκοπείται ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μιχάλης Κωσταράκος, με μετέπειτα θητεία στις Βρυξέλλες, για την οποία, ωστόσο, δέχτηκε αρκετά βέλη από τους επικριτές του, άλλοτε «συναδέλφους» του στο Πεντάγωνο.
Οι φημολογίες που έφεραν εν ενεργεία παράγοντα των Ενόπλων Δυνάμεων να αναλαμβάνει αυτό το πόστο χαρακτηρίζονται, δια των διαρροών, ως ευφάνταστο σενάριο, το οποίο όμως συζητήθηκε, και διαψεύδονται. Οπως και να’ χει, κοντός ψαλμός αλληλούϊα!
Στρατιωτικοί με πολιτικές φιλοδοξίες
Πάντως, οι στρατιωτικοί, εν αποστρατεία και εν ενεργεία, που έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και αποζητούν μια θέση στη Βουλή, και πολύ περισσότερο έναν υπουργικό θώκο, και αρκετοί είναι, και ενίοτε, όπως απεδείχθη και στον τελευταίο ανασχηματισμό, είναι εις θέσιν να προκαλέσουν σοβαρές αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Αρκετοί, βέβαια, διαχρονικά στην ιστορία της χώρας και του κοινοβουλευτισμού στα χρόνια της Δημοκρατίας πέρασαν το κατώφλι της Βουλής. Ωστόσο, κοινή πεποίθηση είναι ότι λίγοι εξ’ αυτών προσαρμόστηκαν στους κανόνες του πολιτικού «παιχνιδιού».
Οι περισσότεροι, ακόμα και όταν μεταπηδούν από τις Ενοπλες Δυνάμεις στην Πολιτική, εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση στρατιωτικές «λογικές» και λιγότερο σαν πολιτικοί, ή, εν πάση περιπτώσει δυσκολεύονται να «παντρέψουν» αυτές τις δύο ιδιότητες.
Ετσι, εξαιτίας και των προσωπικών φιλοδοξιών τους, κινδυνεύουν να άγονται και να φέρονται από εξελίξεις και διαδικασίες που τους είναι ξένες.
Βέβαια, δεν λείπουν και εκείνοι που, με περισσή ευκολία, είναι διατεθειμένοι να πετάξουν τη στολή του στρατιωτικού και να ενεδυθούν το κοστούμι του πολιτικού. Γι’ αυτό, άλλωστε, στήνουν την καριέρα τους πάνω στις δημόσιες σχέσεις, τα σαλόνια της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, καθώς και των πρεσβειών ισχυρών χωρών που ενδιαφέρονται σφόδρα για τα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Κάτι, πάντως, που δεν είναι χαρακτηριστικό μόνον της συγκεκριμένης κατηγορίας στρατιωτικών, αλλά και πολλών άλλων προερχομένων από άλλους επαγγελματικούς κλάδους.
«Κάηκε»
Ανεξαρτήτως των παραπάνω, ο πρώην υπουργός Αμυνας, με τον τρόπο που αντιμετώπισε τα γεγονότα, φαίνεται πως πλέον «κάηκε» τόσο για την κυβέρνηση της ΝΔ όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αρνούμενος, στο και πέντε, τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, και έχοντας προηγουμένως «αδειάσει» την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα μεταφέρουν τα επιτελεία των δύο κομμάτων, ότι η πολιτική αξιοπιστία του, πλέον, βρίσκεται στο ναδίρ.
Και είναι απορίας άξιον πως, ενώ ο ίδιος δήλωνε πρόθυμος να αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, κάτι που αντικειμενικά θα σήμαινε ένα σοβαρό πλήγμα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι ο ναύαρχος ε.α. ήταν ο κύριος σύμβουλός του σε θέματα Αμυνας και εξοπλισμών, ο Β.Αποστολάκης κατέληξε να βρίσκεται ανάμεσα στις μυλόπετρες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτός από σύμβουλος του Α.Τσίπρα, είναι και μέλος του ΔΣ μεγάλης ενεργειακής εταιρείας.
Εύλογα, βέβαια, προκύπτουν ερωτηματικά, τα οποία έως τώρα δεν έχουν απαντήσει ούτε ο ίδιος ούτε και η κυβέρνηση. Οπως ποιος ή ποιοί πρότειναν τον Ε.Αποστολάκη στο μέγαρο Μαξίμου, εάν λειτούργησαν ως γέφυρα θεσμικά ή -και- εξωθεσμικά κέντρα, και κυρίως τι μεσολάβησε από την ανακοίνωση της υπουργοποίησής του μέχρι την άρνησή του. Πόσο μάλλον, αφού βέβαιον είναι ότι συνεννοείτο με την Προεδρία της Δημοκρατίας για το πρωτόκολλο της ορκωμοσίας και με ποιο ένδυμα θα παραστεί ο ίδιος και η σύζυγός του.
Τυπικώς, στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι καθοριστικό ρόλο στην άρνησή του έπαιξε η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγορούσε για «αποστασία». Εως τώρα, πάντως, ο ίδιος δεν έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις γι’ αυτό.
Οπως και να’ χει, η περίπτωση Αποστολάκη, αν είχε προσωπικά κίνητρα και δεν υπήρχαν συνεννοήσεις σε επίπεδο κομμάτων, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται τα ίδια, έχει πολλές «γκρίζες ζώνες», οι οποίες παραμένουν αναπάντητες.
Εκτός των άλλων, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, απαξιώθηκε και ο θεσμός του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, στη βάση της διακομματικής συναίνεσης, προτού καν δημιουργηθεί. Ηδη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που … χαριτολογούν, κάνοντας λόγο για «υπουργείο συγκυβέρνησης» που «κάηκε».
«Αποστρατεία»;
Ο Βαγγέλης Αποστολάκης, όμως, δεν είναι ο μόνος πρωτοκλασάτος στρατιωτικός με πολιτικές φιλοδοξίες.
Αντίστοιχους στόχους να γίνουν υπουργοί, ή τουλάχιστον βουλευτές, έχουν αρκετοί εν αποστρατεία και εν ενεργεία στρατιωτικοί που βρίσκονται σήμερα στη Μεσογείων.
Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, μέχρι χτες υφυπουργός Αμυνας, δεν έκρυβε εδώ και πολύ καιρό τις φιλοδοξίες του για να κάνει «σταδιοδρομία» ως πολιτικός. Πάντως, τώρα, με την απομάκρυνσή του, είναι άγνωστο ποια πορεία θα ακολουθήσει.
Ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, πάντως, κατά την τελετή της παράδοσης – παραλαβής, είπε ότι η … αποστρατεία Στεφανή από το υπουργικό πόστο που κατείχε δεν είναι παρά ένας «σταθμός» στον κύκλο της πολιτικής πορείας του που παραμένει ανοικτός (!).
Τόσο ο Α.Στεφανής όσο και ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, επί υπουργίας Πάνου Καμμένου, βρίσκονταν υπό τον Β.Αποστολάκη όταν αυτός ήταν επικεφαλής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο πρώτος ως αρχηγός ΓΕΣ που ανέλαβε το 2017, για να κριθεί στην αρχή του 2019 ως ευδοκίμως τερματίσας, και ο δεύτερος ως επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, το 2017, και υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ.
Ο Κ.Φλώρος, μάλιστα, ήταν εκείνος που, εκ μέρους της στρατιωτικής ηγεσίας, τον Αύγουστο του 2018, συνόδευσε στην Ελλάδα τους δύο απελευθερωθέντες Ελληνες αξιωματικούς που είχε συλλάβει η τουρκική πλευρά στον Εβρο.
Ο Β.Αποστολάκης είχε αναλάβει την ηγεσία των ΕΔ το 2015. Προηγούμενος επικεφαλής ήταν ο Μιχάλης Κωσταράκος. Τον Ιανουάριο του 2019, ο πρώτος τοποθετήθηκε στη θέση του υπουργού Άμυνας, δεχόμενος τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα βέλη της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις