H διαπραγμάτευση εσωτερικού για τα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε πριν γίνει η συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν που θα μπορούσε να αγγίξει την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Ενώ ακόμη δεν έχει φανεί αν υπάρχει πραγματικά δυνατότητα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ή του Αμβούργου) για τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών, εξελίσσεται μια άτυπη διαπραγμάτευση στο εσωτερικό της ΝΔ με πρωταγωνιστή τον Αντ. Σαμαρά που από την Λευκωσία έστειλε μήνυμα αντίστασης σε ενδεχόμενες εθνικές υποχωρήσεις.

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα ενημερώσει την επόμενη εβδομάδα τους βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας και σύντομα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου (με συνεδρίαση του ΕΣΕΠ) για τη συνάντηση που θα έχει στις 8/11 με τον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φιντάν στην οποία θα διαπιστωθεί τι περιθώρια υπάρχουν για να κάνουν ένα βήμα μπροστά Μητσοτάκης και Ερντογάν στη συνάντηση που θα έχουν στις αρχές του 2025 στην Άγκυρα.

Μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ και αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων καθορισμό χωρικών υδάτων. Οι «σκληροί» της ΝΔ φωνάζουν προκαταβολικά ότι το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια (που δεν έχει ασκηθεί ποτέ) είναι αδιαπραγμάτευτο και αυτό σημαίνει ότι δεν αποδέχονται μια ορθολογική συζήτηση που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να προβλέπει 12 νμ για τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Στην πραγματικότητα, το πολιτικό παιχνίδι εξελίσσεται σε ένα φόντο άγνοιας, αναχρονιστικών στερεοτύπων, υπερπατριωτικής ρητορείας και συμβολισμών πυγμής. Τα κόμματα δεξιά της ΝΔ επενδύουν στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, οι πρώην πρωθυπουργοί Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής εμφανίζονται ως προστάτες του εθνικού δικαίου και η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ ανησυχούν και είναι έτοιμοι να πειστούν από όποιον φωνάζει πιο δυνατά. Εξάλλου, ο ΥΠΑΜ Νίκος Δένδιας υιοθετεί πιο υψηλούς τόνους από τον ΥΠΕΞ Γ.Γεραπετρίτη στα ελληνοτουρκικά και είναι στοχοποιημένος από την Αγκυρα ως «προβοκάτορας».

Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βρει εύκολα συμμάχους ούτε στα αριστερά της. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι σταθερά αυστηρός, ρητορικά τουλάχιστον, απέναντι στην Τουρκία και όταν στο debate μεταξύ των υποψήφιων για την ηγεσία αναφέρθηκε το Καστελόριζο και το εύρος των χωρικών υδάτων υπήρξε μεγάλη εγρήγορση για να μη φανεί διάθεση υποχωρητικότητας. Εξάλλου, η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευνοεί ψύχραιμη στάση στα ελληνοτουρκικά, πόσο μάλλον όταν ο υποψήφιος για την ηγεσία Π. Πολάκης αγριεύει όταν μιλά για την Τουρκία.

Με αυτά τα δεδομένα, είτε πρόκειται για blame game (σε ποια πλευρά θα καταλογιστεί η ευθύνη του αδιεξόδου) είτε για ειλικρινή αναζήτηση διεξόδου από τη διπλωματική ακινησία, η διαχείριση θα είναι δύσκολη για το Μέγαρο Μαξίμου γιατί συνθήκες συναίνεσης δεν υπάρχουν, ούτε στο εσωτερικό της ΝΔ ούτε στη Βουλή.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις