«Μήπως τα έχασε ο Πρωθυπουργός κάτω από την ένταση της κρίσης;», αναρωτιέται για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο θέμα των καταστροφικών πυρκαγιών ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην πρώτη εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
«Όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν ευθύνες τότε θα πρέπει να υποδείξει εκείνους που έσφαλαν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε αυτομάτως καθίσταται ο ίδιος υπόλογος, δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ δείχνει να κρατά αποστάσεις από το αίτημα της Φώφης Γεννηματά για παραιτήσεις των Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Ν. Χαρδαλιά.
«Στις παρεμβάσεις που έκανα όταν μαίνονταν οι πυρκαγιές δήλωνα σαφώς πως μια φυσική καταστροφή όταν εξελίσσεται δεν αφήνει περιθώρια για κομματικές συγκρούσεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις», δηλώνει με νόημα, ενώ για τον διεμβολισμό που επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης με τον Σταύρο Μπένο, μεταξύ άλλων σημειώνει πως «το ζήτημα δεν είναι τί κάνει ο Μητσοτάκης, αλλά τί κάνουμε εμείς γι΄ αυτόν τον διεμβολισμό».
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αποστέλλει μήνυμα στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ για τον οδικό χάρτη εκλογής προέδρου του κόμματος: «Εντός του Σεπτεμβρίου θα ορισθεί η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών με τελικό ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο. Η πανδημία είναι ένας παράγοντας σοβαρός που όμως δεν μπορεί προκαταβολικά να δικαιολογεί αναβολές», διαμηνύει και αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Γι΄ αυτό και εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε στις διαδικασίες. Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που εύχεται να υπάρξει αναβολή λόγω της πανδημίας. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι εύχεται στους Έλληνες αρρώστια και όχι μόνο. Τέτοιου είδους αναλγησία είναι αδιανόητη. Και αν θέλετε να το προχωρήσουμε το «μια πανδημία σώζει ορισμένους» είναι τουλάχιστον μακάβριο».
Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος υπόσχεται «ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα», δεσμευόμενος μάλιστα πως «τα οικονομικά ζητήματα της παράταξης θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την επομένη της εκλογής μου», ενώ θέτει όρο προς την ηγεσία πως στην πορεία προς τις εσωκομματικές εκλογές «κανείς να μην καπηλευτεί τα κομματικά κεκτημένα».
Στο δε ερώτημα με ποιον θα συνεργαστεί το ΚΙΝΑΛ αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, απαντά: «Προσωπικά φιλοδοξώ στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει δύναμη εξουσίας τότε άλλοι θα καλούνται να απαντήσουν σε τέτοια διλήμματα και όχι εμείς».
- Τι ευθύνη επιρρίπτετε στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές;
Η έννοια της πολιτικής ευθύνης δεν είναι αφηρημένη, ούτε ως πολιτικός την αντιμετωπίζω φιλολογικά. Από το 1991 έχω τοποθετηθεί για το ζήτημα αυτό με το βιβλίο μου «Κυβέρνηση, συλλογική λειτουργία και πολιτική ευθύνη», όπου verbatim εξηγώ ότι «η πολιτική ευθύνη συνοδεύει τα μέλη της κυβέρνησης από τη στιγμή που η Βουλή τους παρέχει την εμπιστοσύνη της· καθίστανται δηλαδή, αφενός αρμόδια να ασκούν κυβερνητική εξουσία και αφετέρου αναλαμβάνουν τον κίνδυνο της, σε μόνιμη βάση, απειλούμενης παραίτησής τους, αν η Βουλή κρίνει, ή τα ίδια μέλη της κυβέρνησης ομολογήσουν ότι έσφαλαν κατά τη διαχείριση της εξουσίας».
Στο κοινοβουλευτικό πολίτευμα η φράση «αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη» πρέπει να συνοδεύεται από σχετική πράξη αλλιώς είναι κενολογία και απόπειρα εξαπάτησης του λαού. Αυτή ήταν η θέση μου διαχρονικά για όλους τους πρωθυπουργούς, αυτή παραμένει και σήμερα. Όταν ένας πρωθυπουργός δηλώνει ότι υπάρχουν ευθύνες τότε θα πρέπει να υποδείξει εκείνους που έσφαλαν. Εάν δεν γίνει αυτό, τότε αυτομάτως καθίσταται ο ίδιος υπόλογος, δηλαδή ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα.
- Δηλαδή τί έπρεπε να κάνει;
Μίλησε για λάθη, ούτε καν για λάθος. Ποια είναι αυτά τα λάθη; Δεν μας είπε. Μίλησε για ευθύνες. Πολιτικών; Υπηρεσιακών παραγόντων; Ποιοι ήταν, όμως, οι υπεύθυνοι δεν μας είπε. Ζήτησε συγγνώμη. Για ποιο πράγμα; Ούτε αυτό μας είπε. Πολλά τα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα. Μήπως τα έχασε ο Πρωθυπουργός κάτω από την ένταση της κρίσης;
- Σωστά ζητήσατε την παραίτηση Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά ως έμπρακτη αναγνώριση της συγγνώμης του πρωθυπουργού;
Στις παρεμβάσεις που έκανα όταν μαίνονταν οι πυρκαγιές δήλωνα σαφώς πως μια φυσική καταστροφή όταν εξελίσσεται δεν αφήνει περιθώρια για κομματικές συγκρούσεις. Προφανώς το ίδιο ισχύει και για τις εσωκομματικές
αντιπαραθέσεις. Σε ό,τι αφορά την ουσία της οφειλόμενης πολιτικής απέναντι στο μείζον θέμα της δασοπροστασίας παρακαλώ να προσεχθούν οι θέσεις μου: Η επόμενη μέρα απαιτεί κατ΄ αρχάς παρακολούθηση σε εβδομαδιαία βάση της εφαρμογής όσων η κυβέρνηση υποσχέθηκε στους κατεστραμμένους πολίτες. Το έκανα μετά την Μήδεια, θα το κάνω και τώρα. Ήδη η ΔΕΗ άφησε πολλούς ανθρώπους χωρίς ρεύμα στις πληγείσες περιοχές. Δεύτερος γύρος του δράματος. Προσέξτε, όμως: η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα θεωρούν βασική πρόταση αντιμετώπισης των πυρκαγιών την αγορά κι άλλων μέσων πυρόσβεσης και την κεντρική πρόσληψη προσωπικού. Αυτό, όμως, είναι το τελευταίο από πλευράς σημασίας μέτρο. Προέχουν η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε κάθε δασική περιοχή, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση στα μέσα κατάσβεσης. Αυτό το μέτρο βέβαια προϋποθέτει γρήγορες άδειες υλοτομίας, δηλαδή τσάκισμα της γραφειοκρατίας των δασαρχείων. Και ταυτοχρόνως, προέχει ο συνεχής καθαρισμός των ζωνών αυτών. Αυτόματα συστήματα ανίχνευσης πυρκαγιών. Επιτέλους! Συνεχής ανανέωση των μέσων πυρόσβεσης. Προσωπικό, συντήρηση κρουνών μέσω δήμων, έλεγχος ετοιμότητας κάθε άνοιξη, έλεγχος από τους συχνά κοιμώμενους περιφερειάρχες και τελικά από τα αρμόδια υπουργεία. Εκσυγχρονισμός των μέσων διαρκούς εκπαίδευσης των ηρωικών πυροσβεστών μας. Απαιτείται εθνικό περιβαλλοντικό σχέδιο, τμήμα του οποίου είναι αυτό που σήμερα με τρόπο λακωνικό εδώ αναφέρω. Δείτε τί έχει γίνει από όλα αυτά. Σχεδόν τίποτε. Και τί ανακοινώθηκε από τον Κ. Μητσοτάκη πως θα γίνει: 1.7 δις για αγορά περισσότερων μέσων πυρόσβεσης. Η ευκολία στη δημαγωγία δηλαδή.
- Μα αυτό δεν είναι μέρος της ευρύτερη κλιματικής αλλαγής;
Για την κλιματική αλλαγή μιλώ με πάθος και αφοσίωση από την εποχή που ο Γιώργος Παπανδρέου με είχε ορίσει υπεύθυνο τομεάρχη, τότε που ο Τόνυ Μπλερ είχε πάρει παγκόσμια πρωτοβουλία με βάση την έκθεση Στερν, η οποία δυστυχώς επαληθεύεται, σε ό,τι αφορά τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στον 21ο αιώνα. Η κλιματική αλλαγή, που θα φέρει μεταξύ άλλων και δεκάδες εκατομμύρια μετανάστες προς την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, απαιτεί εθνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πολιτικές. Προφανώς και δεν είναι θέμα ενός νόμου, αλλά πληθώρας νόμων, που θα αφορούν την ενέργεια και ειδικά την παρασκευή και τη χρήση του υδρογόνου, το συνολικό χωροταξικό, την οικιακή ενέργεια, την παραγωγή κάθε μορφής, τα μεταβατικά στάδια, το δομημένο περιβάλλον, το συνολικό αποχετευτικό, τη συλλογή και τη διαχείριση των απορριμμάτων, όπου η Ελλάδα βρίσκεται σε πρωτόγονη κατάσταση και γνωρίζω ακριβώς τί πρέπει να γίνει και πού ακριβώς αυτό σήμερα κολλάει, την προστασία των υδάτων κλπ. Λυπάμαι, αλλά σε αυτά τα θέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι θεατής. Οι αδυναμίες της κρύβονται πίσω από την πανδημία. Δείτε ας πούμε πόσοι μήνες πέρασαν για να μαζευτούν τα σπασμένα κλαδιά της Μήδειας, που τελικώς δεν μαζεύτηκαν παντού και αποτέλεσαν και αυτά καλό αγωγό για τις πυρκαγιές σε τμήματα της Αττικής. Δείτε τί ακριβώς έκαναν, δηλαδή τί δεν έκαναν, για την εκτός πόλεων δόμηση, δείτε πόσο αμήχανοι είναι στη διαχείριση των απορριμμάτων, που αποτελεί πέραν από περιβαλλοντικό και ένα τεράστιο αναπτυξιακό εργαλείο και θα πειστείτε πως έχω δίκιο για την ευθύνη του Κ. Μητσοτάκη.
- Εκτιμάτε ότι με την επιλογή Μπένου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τον διεμβολισμό του Κινήματος αλλαγής;
Ανακαλώ στη μνήμη σας ένα tweet μου στις 13 Οκτωβρίου 2020 οπότε έλεγα «Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε». Είναι σαφές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα όχι όμως και τις ικανότητες. Κάθε λίγο και λιγάκι ο Κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί κυβερνητικά ένα δικό μας στέλεχος. Και έτσι και τη λειψανδρία της παράταξής του καλύπτει γιατί «εμείς στο ΠΑΣΟΚ και ξέρουμε και μπορούμε καλύτερα» και συνεχίζει να πριονίζει τον κεντρώο πολιτικό χώρο. Το ζήτημα όμως δεν είναι τί κάνει ο Μητσοτάκης, αλλά τί κάνουμε εμείς γι΄ αυτόν τον διεμβολισμό.
- Την αντιπολιτευτική τακτική του Αλέξη Τσίπρα πώς την κρίνετε;
Μου ζητάτε να κρίνω αντιπολιτευτικά τον άνθρωπο που όταν κυβέρνησε έκλεισε τις τράπεζες και έφτασε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου. Εκείνον τον πολιτικό που υποσχόταν ότι θα χορεύουν οι παγκόσμιες αγορές επειδή ο ίδιος θα παίζει το νταούλι. Τον πολιτικό που υποσχέθηκε πως εάν επανεκλεγεί Πρωθυπουργός θα φροντίσει να ελέγξει όλους τους κρίσιμους αρμούς της εξουσίας. Κυρίως, όμως, μου ζητάτε να κρίνω έναν πρώην Πρωθυπουργό που ενώ εγνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι έπαιζε επικοινωνιακό θέατρο ενώπιον ολόκληρης της χώρας και ρωτούσε τί καιρό θα κάνει την επόμενη μέρα. Κοντολογίς, η αντιπολίτευση που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη Τσίπρα είναι ευθέως ανάλογη με τα έργα και τις ημέρες του όταν δυστυχώς για τη χώρα μας άσκησε κυβερνητική εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η «δέσμευσή» του για τους μαθητές που συμμετείχαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις και την αναδρομική ισχύ της βαθμολογίας τους. Κοινώς αδιόρθωτος, δεν μυαλώνεται. Και σταματώ εδώ γιατί οι περαιτέρω χαρακτηρισμοί είναι περιττοί. Τον συγκεκριμένο άνδρα έχουν χαρακτηρίσει οι πράξεις του στο παρελθόν και τον χαρακτηρίζουν σήμερα τα όσα λέει.
- Πιστεύετε πως ένας ανασχηματισμός μπορεί να αποτελέσει επανεκκίνηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή ο πρωθυπουργός έχει μπει σε τροχιά φθοράς χωρίς επιστροφή;
Είμαι πεπεισμένος ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η πανδημία είναι εκτός από τα προφανή και ένα χαλί που σκεπάζει όλα τα λάθη και τις παραλείψεις της. Μόλις με το καλό υποχωρήσει η πανδημία, θα αποκαλυφθούν τα προβλήματα. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση έχει διανύσει περισσότερη πλέον από τη μισή θητεία της αναλισκόμενη σε βαρύγδουπους μεταρρυθμιστικούς τίτλους νομοσχεδίων με σχεδόν μηδενικό αποτύπωμα στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Πείτε μου μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, στην οποία προχώρησε. Δεν θα βρείτε. Οι τίτλοι και οι προθέσεις, εάν υπάρχουν, δεν αρκούν όταν καλείσαι να κυβερνήσεις. Συνεπώς ένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να αποτελεί ούτε πανάκεια ούτε σανίδα σωτηρίας για μία κυβέρνηση που πάσχει δομικά. Πάντως ο πρόσφατος ανασχηματισμός δεν αφορούσε τη χώρα αλλά περισσότερο εσωκομματικά και ενδοκυβερνητικά θέματα.
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος πιστεύει στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις ή στις κυβερνήσεις συνεργασίας; Με τις σημερινές συνθήκες τι θα είναι προοπτικά ωφελιμότερο για τη χώρα;
Πιστεύω στις πατριωτικές κυβερνήσεις. Και στα εικοσιένα χρόνια που έχω την τιμή να είμαι εκλεγμένος Βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου είχα επίσης τη μεγάλη τιμή να είμαι μέλος τέτοιων κυβερνήσεων. Υφυπουργός Εξωτερικών του Κώστα Σημίτη, Υπουργός Εργασίας και Υπουργός Υγείας του Γιώργου Παπανδρέου, Υπουργός Παιδείας της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Είμαι υπερήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ και για την προσφορά του στην πατρίδα όλα αυτά τα χρόνια. Και λυπάμαι και εξοργίζομαι με όλους όσοι κατά καιρούς αποκηρύσσουν τους προηγούμενους. Το ωφελιμότερο για τη χώρα το αποφασίζουν πάντοτε με την ψήφο τους οι συμπολίτες μας και μετά εμείς οφείλουμε ως πατριώτες πολιτικοί να κάνουμε αυτό που πρέπει. Η παράταξή μας έκανε πάντοτε πατριωτικές επιλογές. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
- Οι επιστήμονες προειδοποιούν για έξαρση της πανδημίας. Μπορεί τυχόν δυσχερή εξέλιξη να αναστείλει την εκλογή ηγεσίας στο κόμμα σας; Και πότε θα είναι για εσάς το ύστατο χρονικό όριο για να λάβει τις αποφάσεις η ΚΠΕ και για το στήσιμο της κάλπης;
Το ζήτημα αυτό έχει διευθετηθεί από καιρό με απόφαση του πολιτικού συμβουλίου. Εντός του Σεπτεμβρίου θα ορισθεί η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών με τελικό ορίζοντα τον προσεχή Νοέμβριο. Η πανδημία είναι ένας παράγοντας σοβαρός που όμως δεν μπορεί προκαταβολικά να δικαιολογεί αναβολές. Γι΄ αυτό και εμείς οφείλουμε να προχωρήσουμε στις διαδικασίες. Ειλικρινά αδυνατώ να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που εύχεται να υπάρξει αναβολή λόγω της πανδημίας. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι εύχεται στους Έλληνες αρρώστια και όχι μόνο. Τέτοιου είδους αναλγησία είναι αδιανόητη. Και αν θέλετε να το προχωρήσουμε το «μια πανδημία σώζει ορισμένους» είναι τουλάχιστον μακάβριο.
- Θέτετε ως όρο κατά την «προεκλογική περίοδο» για την ανάδειξη ηγεσίας να αλλάξουν πρόσωπα σε θεσμικές θέσεις, όπως πχ ο εκπρόσωπος Τύπου ή ο Γραμματέας του κόμματος;
Ο όρος που θέτω είναι αυτονόητος: κανείς να μην καπηλευτεί τα κομματικά κεκτημένα.
- Ένας εκ των συνυποψηφίων σας, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν είναι βουλευτής. Πιστεύετε ότι κατά τη διάρκεια της «προεκλογικής περιόδου» θα πρέπει να ανακοινώσει ποιον θα ορίσει επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή;
Αυτό το ερώτημα πρέπει να το απευθύνετε στον ίδιο για να το απαντήσει. Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για λογαριασμό μου. Και λέω ότι εάν οι συμπολίτες μου επιλέξουν εμένα για αρχηγό της παράταξης, επικεφαλής της ΚΟ θα είμαι ο ίδιος.
- Επιμένετε για επιστροφή του κόμματός σας στο όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ. Και το θέμα των οικονομικών πώς θα το λύσετε;
Μένω και επιμένω με ΠΑΣΟΚ. Και όταν λέω με ΠΑΣΟΚ εννοώ ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Μην έχετε πάντως καμία αμφιβολία ότι τα οικονομικά ζητήματα της παράταξης θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την επομένη της εκλογής μου.
- Και τελευταίο ερώτημα, δεν θα το αποφύγετε. Στις πρώτες εκλογές, με απλή αναλογική, εάν είστε αρχηγός, θα συμβάλλετε σε κυβερνητική λύση. Και με ποιον; Ή να το θέσω αλλιώς, καθώς –το ξέρετε- πολλοί διαχέουν πως έχετε εκλεκτικές συμπάθειες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να συνεργαστείτε;
Βάζετε πολλά ζητήματα και θέλω να τα ξεκαθαρίσουμε όλα. Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πάγια η στάση μου. Ποτέ δεν προκαταλαμβάνω την έκφραση της λαϊκής βούλησης. Το θεωρώ πολιτική ύβρη. Σε ό,τι αφορά το ουσιαστικά απαξιωτικό ερώτημα, «με ποιον θα πάτε», τα χαμηλά ποσοστά μας σας δίνουν το δικαίωμα να το θέτετε. Προσωπικά φιλοδοξώ στον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεών μας. Εάν το ΠΑΣΟΚ γίνει δύναμη εξουσίας τότε άλλοι θα καλούνται να απαντήσουν σε τέτοια διλήμματα και όχι εμείς. Και τέλος ο μόνος που έχει διανοηθεί επωνύμως να πει κάτι τέτοιο για μένα είναι ο Α. Τσίπρας. Δεν τον κατηγορώ γιατί συμμερίζομαι την ταραχή του. Εάν το ΠΑΣΟΚ σηκώσει κεφάλι, πράγμα για το οποίο προσωπικά θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα που θα επιστρέψει.
Ευχαριστώ για τη συζήτηση κ. Λοβέρδο. Θα έχουμε ασφαλώς πολλές ευκαιρίες να τα ξαναπούμε έως την εκλογή ηγεσίας, καθώς ως iEidiseis θα καλύψουμε λεπτομερειακά και με ίσες ευκαιρίες στον καθένα από τους υποψηφίους, την ανάδειξη προέδρου στο κόμμα σας…
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις