Γ.Π.: Διάβασα και άκουσα το Σάββατο ότι δηλώσατε υποψηφιότητα για την αρχηγία του Κινήματος Αλλαγής. Σας συγχαίρω και εύχομαι καλή επιτυχία!
Α.Λ.: Σας ευχαριστώ παρά πολύ.
Γ.Π.: Τί είναι αυτό που πιστεύετε ότι φταίει στο Κίνημα Αλλαγής και η δική σας αρχηγία ενδεχομένως θα μπορέσει να θεραπεύσει;
Α.Λ.: Κατά αρχάς εγώ αισθάνομαι απολύτως έτοιμος και δεν χρειάζομαι χρόνο προσαρμογής για να αντιμετωπίσω τα θέματα που έχει το Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το Κίνημα Αλλαγής, κ.Πρετεντέρη, για να μην κοροϊδευόμαστε, το βασικό πρόβλημα αυτού του κόμματος, του κόμματός μας είναι να απαγκιστρωθεί από τη στασιμότητα. Να μην την αναπαράγει άλλο. Δηλαδή 5.9, 6.4, 6.5 άντε 7% στην καλύτερη περίπτωση, αυτό το ποσοστό είναι ποσοστό όπου δεν επιτρέπει σε ένα κόμμα να συνεργαστεί γιατί θα το καταπιούν οι άλλοι. Και από την άλλη δείχνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα μεγάλο, το οποίο δεν το αφήνει να μεγαλώσει.
Γ.Π.: Με το «άλλοι» εννοείτε και δεξιά και αριστερά και Σύριζα και Νέα Δημοκρατία;
Α.Λ.: Μα, προφανώς.
Γ.Π.: Μάλιστα.
Α.Λ.: Συνεργασίες μ’ αυτά τα εκλογικά ποσοστά με αυτή την επιρροή στο εκλογικό σώμα, σημαίνει ότι είσαι πάρα πολύ ευάλωτος πολιτικός χώρος στις ορέξεις του καθενός, με τον όποιον ενδεχομένως θα συνεργαστείς. Είτε συνεργαστείς για να κυβερνήσεις, είτε συνεργαστείς για να αντιπολιτεύεσαι τις κυβερνήσεις και ούτω καθεξής. Συνεπώς, αυτό που πιστεύω ότι μπορώ να πετύχω είναι ότι μπορώ να συμβάλλω, για να μη λέω υπερβολές , ώστε να πετύχουμε όλοι μαζί τον υπερδιπλασιασμό των δυνάμεων του κόμματος. Αυτό θα το καταστήσει κυρίαρχο παράγοντα των πολιτικών εξελίξεων της χώρας, ένα μάχιμο κόμμα και όχι ένα κόμμα που εν πάση περιπτώσει αρκείται σε χαμηλά ποσοστά, αρκείται στην παρουσία του στη Βουλή.
Γ.Π.: Μάλιστα. Τώρα, πιστεύετε γιατί εδώ πέρα διεκδικείτε την αρχηγία , διεκδικείτε την αρχηγία υποθέτω εναντίον της κας Γεννηματά που είναι η νυν πρόεδρος, θα υπάρχουν κι άλλες υποψηφιότητες έχω ακούσει…..
Α.Λ.: Τώρα το εναντίων δεν θα το έλεγα εγώ γιατί …
Γ.Π.: Σε ανταγωνισμό …
Α.Λ.: Η γραμμή που έχω εγώ είναι ήπιοι τόνοι. Ήπιους τόνους χρειάζεται η παράταξη και ηρεμία για να λύνει τα προβλήματά της με πάρα πολύ καλό τρόπο και να μην κάνει εξαγωγή, ας πούμε, εσωτερικών της προβλημάτων που δεν αφορούν κανέναν.
Γ.Π.: Πάντως αρχηγός ή εσείς ή η κυρία Γεννηματά, έναν αρχηγό θα έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν μπορεί να έχει τρεις. Άρα, εκ των πραγμάτων λοιπόν …
Α.Λ.: Αναλόγως με το ποιοι θα είναι και οι άλλοι υποψήφιοι.
Γ.Π.: Ασφαλώς, ασφαλώς. Πέστε μου τώρα, πιστεύετε ότι σ’ αυτή την στασιμότητα φέρει ευθύνη η κα Γεννηματά; Γιατί όταν ζητάμε να την αντικαταστήσουμε για να διορθώσουμε μία κατάσταση θεωρούμε ότι είναι υπεύθυνη για την κατάσταση αυτή.
Α.Λ.: Κοιτάξτε, δεν θέλω να ξεκινήσει εβδομάδα και οι πρώτες μέρες μετά την δική μου υποψηφιότητα με ανταγωνιστικές εκφράσεις…
Γ.Π.: Μάλιστα …
Α.Λ.: Να το πω έτσι. Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής η αμφιθυμία σε πάρα πολλά θέματα έχει δημιουργήσει πάρα πολλά προβλήματα και πιστεύω ότι μπορώ καλύτερα.
Γ.Π.: Μάλιστα. Η άποψη που ακούω κυρίως από την πλευρά της ηγετικής ομάδας είναι ότι είστε μία υποψηφιότητα που ευνοεί την Νέα Δημοκρατία, να το πω έτσι, ευνοεί εντός εισαγωγικών βάλτε το. Ισχύει αυτό;
Α.Λ.: Σε καμία περίπτωση και όπως είπα και το Σάββατο στην ΕΡΤ, όπου ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου, δεν έχει τολμήσει κανείς να μου το πει αυτό, στέλεχος του κόμματος εννοώ και να με κοιτάει, δηλαδή να μου πει ξέρεις εσύ είσαι δεξιός ενώ αυτός που θα μου το λέγε, ενώ δεν μου το έχει πει κανένας, είναι αριστερός γιατί ο καθένας μας, ειδικά όσοι από εμάς που είμαστε στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχουμε άσκηση εξουσία κρίνεται και από αυτά που έχει κάνει όταν ήταν εξουσία, όταν είχε την εξουσία στα χέρια του εννοώ κ.Πρετεντέρη, δεν αναφέρομαι μόνο στα τελευταία που έκανα ως Υπουργός Παιδείας ή Υγείας. Αναφέρομαι και στις πρώτες πράξεις που είχα κάνει ως νέος πολιτικός, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών που έχουν να κάνουν με τον συνήγορο του πολίτη , ο κ.Παπαδόπουλος να τον ρωτήσετε, προώθησε στην Βουλή νόμο, ο οποίος ήταν δική μου γραφή βασισμένος βέβαια στη δουλειά που βρήκα….
Γ.Π.: Ο Αλέκος Παπαδόπουλος….
Α.Λ.: Ο Αλέκος Παπαδόπουλος…. Μετά ανέφερα την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα έργα μου στο Υπουργείο Υγείας , τον ΕΟΠΥΥ και έχω ξεχάσει να πω και αυτό κι αν είναι δείγμα του πως τοποθετείσαι στην πολιτική γεωγραφία! Ξέρετε, όταν ανέλαβα Υπουργός Υγείας η λίστα εκείνων των ανθρώπων που περίμεναν να πάρουν μεθαδόνη και να ξεφύγουν από τα ναρκωτικά, από την ηρωίνη δηλαδή, ήταν εφτά χιλιάδες. Έκανα μια αποκέντρωση του ΟΚΑΝΑ από τα κέντρα των πόλεων, τα έβγαλα από τα κέντρα των πόλεων, τα πήγα στα νοσοκομεία και εξαλείφθηκε αυτό. Αυτό πώς θα το χαρακτήριζε κανείς; Δεξιό ή αριστερό;
Γ.Π.: Προφανώς όχι.
Α.Λ.: Ποιος είναι αυτός που έχει στο βιογραφικό του τέτοιου είδους πολιτικές ώστε να έχει τη δυνατότητα να λέει στον άλλον κοίταξε να δεις δεν σε βλέπω κεντρώο ή κεντροαριστερό, σε βλέπω για κάτι άλλο. Θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση που την προκαλούνε φήμες. Φήμες αλλά όχι η πραγματικότητα.
Γ.Π.: Μάλιστα άκουσα όμως την ρητή αντίθεση σας πρώτον σε μία σύμπλευση με τον Σύριζα και δεύτερον την αντίθεσή σας, να το πω έτσι, σε μία έννοια που διακίνησε ο κ.Παπανδρέου και νομίζω και η κα Γεννηματά της προοδευτικής διακυβέρνησης. Αυτό δεν συνιστά αν μη τι άλλο ένα μέτωπο και προς τα αριστερά πέρα από προς δεξιά που περιγράψατε;
Α.Λ.: Βεβαίως και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά. Και επαναλαμβάνω, κ. Πρετεντέρη, για να είμαστε καθαροί: Το τί λέω εγώ για τον Σύριζα είναι αυτό που λέει ο Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν ρωτάτε και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ τι λένε για το Σύριζα;
Γ.Π.: Τα ίδια λένε. Οι δημοσκοπήσεις όλες αυτά λένε.
Α.Λ.: Ας ρωτήσουμε, λοιπόν, τί λέει η βάση του κόμματος για τον Σύριζα, για να καταλάβουμε αν τα στελέχη του κόμματος είναι ευθυγραμμισμένα με τη βάση τους ή αν δεν είναι. Πρώτο είναι αυτό το κρατούμενο, δεύτερον απαντώ στο ερώτημα επαναλαμβάνοντας αυτό που είπα και στην αρχή. Όταν είσαι στο 6% η συνεργασία που σου προτείνει οπωσδήποτε ο Σύριζα εν προκειμένω είναι ύποπτη. Να σε καταπιεί θέλει, δεν θέλει να σε σεβαστεί ή να συνεργαστείς και αν παρακάμψεις τα μεγέθη της πολιτικής δύναμης, τότε κακό του κεφαλιού σου. Εγώ πιστεύω ότι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεων της παράταξης είναι η προϋπόθεση για να σκεφτείς συνεργασίες.
Γ.Π.: Μάλιστα συνεπώς αυτόνομη πορεία ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.
ΑΛ: Μετά, με συγχωρείτε, υπάρχει και κάτι άλλο. Ο Σύριζα διέσυρε την έννοια του προοδευτισμού. Την διέσυρε. Την τραυμάτισε και την διέσυρε. Θα το παρακάμψουμε αυτό; Δεν θα το σκεφτούμε αυτό; Σε ιστορικό κενό θα μιλάμε μιλάμε; Είμαι βαθιά δημοκρατικός άνθρωπος και σέβομαι κάθε άποψη. Αλλά αντιτείνω σε όσους σκέπτονται μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, ως κάτι το οποίο είναι καλό, δεν σκέφτονται ότι την έννοια του προοδευτισμού την τραυμάτισε και τη διέσυρε αυτή η παράταξη; Αν δεν το κάνει, τότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε χωρίς να σκεφτόμαστε την πρόσφατη ιστορία μας, δεν μπορούμε να πάθουμε απώλεια πρόσφατης μνήμης.
ΓΠ: Μάλιστα, αυτό λέγεται αλτσχάιμερ στην ιατρική, αν δεν απατώμαι. Λοιπόν, ερώτηση: Τέσσερις πέντε φορές είπατε τη λέξη ΠΑΣΟΚ. Τελικά θα είσαστε αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής, αν εκλεγείτε βεβαίως , ή του ΠΑΣΟΚ; Θα επιστρέψετε στο ΠΑΣΟΚ; Και γιατί δεν επιστρέφετε στο ΠΑΣΟΚ, να καταλήξω στο ερώτημα που κάνει όλη η Ελλάδα τελικά; Η κα Γεννηματά με ένα ορισμένο σχέδιο έκλεισε το ΠΑΣΟΚ, απέτυχε το σχέδιο αυτό, όλοι αυτοί που ‘ρθαν, φύγανε. Το ΠΑΣΟΚ έχει μείνει. Γιατί λοιπόν δεν το λέτε ΠΑΣΟΚ να τελειώνουμε;
ΑΛ: Κοιτάξτε εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ. Όπως και η καΓεννηματά είναι ΠΑΣΟΚ. Όπως και ο κ. Ανδρουλάκης είναι ΠΑΣΟΚ. Όπως και ο κ.Γερουλάνος είναι ΠΑΣΟΚ.
ΓΠ: Όλοι ΠΑΣΟΚ είσαστε.
ΑΛ: Ναι. Εμείς είμαστε ΠΑΣΟΚ.
ΓΠ: Υπήρχε ένα σχέδιο να έρθει ο Θεοδωράκης, το ΠΟΤΑΜΙ δεν ξέρω τι… Πάνε αυτά.
ΑΛ: Άρα για το ΠΑΣΟΚ μιλάμε. Οφείλω όμως να σεβαστώ τα πρόσωπα εκείνα που έρχονται από τη ΔΗΜΑΡ, που έρχονται από το ΠΟΤΑΜΙ, που δεν έχουν διάθεση ένταξης στο ΠΑΣΟΚ. Άρα πιστεύω ότι δεν πρέπει να θέλουμε οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν. Είναι οι άνθρωποι αυτοί που ήρθαν και έμειναν ενώ οι άλλοι…
ΓΠ: Μα υπάρχουν αυτοί; Ποιοι είναι αυτοί;
ΑΛ: Υπάρχουν βεβαίως. Ε, τώρα τι θέλετε να σας λέω ο τάδε;
ΓΠ: Ξέρετε κανέναν εκεί γύρω που δεν είναι ΠΑΣΟΚ; Εγώ όλους που ξέρω ΠΑΣΟΚ είναι.
ΑΛ: Και στα όργανα του κόμματος μας συμμετέχουν και παντού συμμετέχουν και στις εφημερίδες αρθρογραφούν κάποιοι εξ αυτών. Λέω, λοιπόν, όταν όλοι φεύγουν και κάποιοι έρχονται , αυτοί που σε τίμησαν όταν οι άλλοι έφευγαν, δεν σου είναι χρήσιμοι;
ΓΠ: Ασφαλώς.
ΑΛ: Εγώ πιστεύω ότι μας είναι απαραίτητοι και δεν θέλω να φύγουν .
ΓΠ: Ε, καλά δεν μπορείτε να το κουβεντιάσετε αυτό ας πούμε;
ΑΛ: Από τη πρώτη στιγμή τους υποδέχτηκα με τον πιο ζεστό τρόπο και όταν μετά από το Κίνημα αλλαγής αποχώρησε η επίσημη ΔΗΜΑΡ θα έλεγα, ή ο κ Θεοδωράκης κτλ., όσοι έμειναν, ήταν για εμάς, ας πούμε, ήταν για εμάς προστιθέμενη αξία. Και η συμπεριφορά μου απέναντί τους και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό επίπεδο ήταν αναγνώρισης. Συμπεριφορά αναγνώρισης. Δεν θέλω, δεν πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να φύγουν.
ΓΠ: Καλά, αυτό είναι θέμα πολιτικής ευπρέπειας, να το πω έτσι, και αστικής αγωγής αλλά το αν το κόμμα θα λέγεται ΠΑΣΟΚ ή θα λέγεται ΚΙΝΑΛ δεν έχει να κάνει με αυτό, μπορεί να τους εξηγηθεί γιατί λέγεται ΠΑΣΟΚ.
ΑΛ: Θα το κουβεντιάσουμε αυτό.
ΓΠ: Άρα υπάρχει στο τραπέζι. Ή δεν υπάρχει;
ΑΛ: Υπάρχει χρόνος να το κουβεντιάσουμε αυτό. Ήδη η τεχνολογία επιτρέπει να λειτουργούν κυβερνητικά όργανα, η ίδια η κυβέρνηση, κόμματα ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ηλεκτρονικά. Συνεπώς, υπάρχει περιθώριο για διάλογο όταν τα πράγματα προχωρήσουν λίγο ακόμα με την πανδημία. Φαντάζομαι ότι μετά τον Μάρτιο αυτά τα θέματα όλα θα ανοίξουν. Δεν θέλω να βάζω χρονοδιαγράμματά αυτή τη στιγμή, αλλά κάνω μια εκτίμηση ως άνθρωπος ότι θα μπορέσουμε από τον Μάρτιο και μετά να τα συζητάμε αυτά . Πάντως, σας ξαναλέω ότι εγώ είμαι ΠΑΣΟΚ, ως ΠΑΣΟΚ μιλάω, για αυτό δίνω έμφαση στον λόγο μου στον τίτλο αυτό.
ΓΠ: Μάλιστα, τώρα να αφήσουμε λίγο τα πασοκικά, να πάμε στα εθνικά θέματα, γιατί έχουμε μια εξέλιξη τη χθεσινή συνέντευξη του κ Σαμαρά. Καταρχήν, έχουμε τη βασική εξέλιξη που είναι σήμερα οι διερευνητικές συζητήσεις που ξεκινούν ξανά στην Κωνσταντινούπολη, και λίγο πριν από αυτό…
ΑΛ: Αυτό θέλει μια κουβέντα γιατί στις 10 η ώρα ξεκινάνε
ΓΠ: Ναι, ξεκινάνε, τώρα ξεκινάνε.
ΑΛ: Τώρα ξεκινάνε.
ΓΠ: Tώρα σε 30 λεπτά. Αυτό είναι το ένα . Το δεύτερο είναι ότι είχαμε τη χθεσινή συνέντευξη του κ.Σαμαρά. Πιστεύετε ότι η συνέντευξη του κ.Σαμαρά δημιουργεί πρόβλημα στην κυβέρνηση ή στις διερευνητικές;
ΑΛ: Κοιτάξτε ο κ.Σαμαράς, επειδή τη διάβασα στην Καθημερινή τη συνέντευξη, εκείνο το θέμα που θέλει συζήτηση είναι η άποψή του όπως την εξέφρασε για τη Χάγη. Αν την αναλύσουμε, εκεί θα δούμε αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ή αν δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Κατά τα άλλα έτσι όπως την είδα μπορεί κανείς να την ερμηνεύσει με έναν τρόπο που να μη δημιουργεί θέματα αυτή τη στιγμή αλλά μπορεί και να την ερμηνεύσει με τρόπο που να δημιουργεί θέματα. Δεν νομίζω ότι είναι το θέμα της ημέρας.
ΓΠ: Μάλιστα.
ΑΛ: Ο κ.Σαμαράς έχει πάρα πολύ γνωστές απόψεις, τις έχει υπερασπιστεί.
ΓΠ: Ναι.
ΑΛ: Τις έχει υπερασπιστεί και ως Πρωθυπουργός. Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν είναι το θέμα μας. Δεν είναι θέμα. Δεν δημιουργεί θέμα κατά τη γνώμη μου.
ΓΠ: Μάλιστα. Ένα τελευταίο σχόλιο για τις διερευνητικές. Βλέπετε να έχουν μέλλον ή έχετε και την απαισιοδοξία, που οφείλω να πω ότι και εγώ τη συμμερίζομαι, ότι δεν βλέπω να προχωράει πολύ αυτό το πράγμα.
ΑΛ: Δεν είμαι απαισιόδοξος αλλά και δεν είμαι και αφελής. Οφείλω να λάβω υπόψιν μου τα δεκατέσσερα χρόνια ό
που είχαμε διερευνητικές επαφές. Κοιτάξτε, οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγμάτευση. Είναι η διάγνωση των προϋποθέσεων της διαπραγμάτευσης. Αυτό να γίνει κατανοητό. Και σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα δεν είναι καν, δεν είναι ούτε καν αυτό. Σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα ειδικά οι διερευνητικές επαφές είναι απόπειρα κατανόησης της θέσης του άλλου . Τα δεκατέσσερα χρόνια που πέρασαν, αν εξαιρέσετε τη στροφή που έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος το 2014 να προεκτείνει το διάλογο περί θαλασσίων ζωνών και στη Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο, γιατί ως τότε ήταν περιορισμένος ο διάλογος στο Αιγαίο με κύρια έμφαση στα χωρικά ύδατα, στην απόπειρα δηλαδή κατανόησης της θέσης του άλλου. Αν εξαιρέσουμε αυτή την αλλαγή που έκανε ο Βαγγέλης Βενιζέλος, κατά τα άλλα από το 2002 που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές, εγώ τότε ήμουν Υφυπουργός Εξωτερικών και το θυμάμαι καλά, και μέχρι το 2016 που διεκόπησαν από την Τουρκία λόγω…, και πάντως μετά το πραξικόπημα, δεκατέσσερα χρόνια είχαν και χαρακτηριστικά ρουτίνας.
ΓΠ: Ναι βεβαίως, καλά ναι.
ΑΛ: Να το πω κι αλλιώς, είχαν κατά βάση χαρακτηριστικά ρουτίνας. Δίνεις ως χώρα, δίνεις χώρο στο διάλογο αλλά δεν είσαι και αφελής. Δηλαδή, δεν μπορείς να πιστέψεις ότι όταν προσέρχεται ο ένας στο διάλογο, η Τουρκία εν προκειμένω, με μια τεράστια ημερήσια διάταξη, πέρα από αυτά που λένε και οι Αμερικάνοι και οι Γερμανοί πια, ότι δηλαδή η θέση της Ελλάδας είναι σωστή, πως θέμα των διερευνητικών επαφών είναι οι θαλάσσιες ζώνες.
ΓΠ: Ναι.
ΑΛ: Όταν ο άλλος προσέρχεται με αυτή την πληθωρική ημερήσια διάταξη, τότε καταλαβαίνεις ότι μάλλον στο μυαλό του έχει να κρατήσει μια συζήτηση ρουτίνας.
ΓΠ: Ώστε να μπορέσει να λύσει άλλα θέματα. Ώστε να μπορέσει να λύσει άλλα θέματα.
ΑΛ: Δεν ξέρω τι άλλο θέλει να λύσει.
ΓΠ: Τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να πει ορίστε εγώ κάνω διάλογο, είμαι καλό παιδί, δεν σκοτώνω κόσμο και τέτοια.
ΑΛ: Το πρόσχημα του διαλόγου δημιούργει ένα επιχείρημα σεβαστό στους διεθνείς παράγοντες που δεν έχουν κάθε μέρα το μυαλό τους στο Αιγαίο.
ΓΠ: Ναι.
ΑΛ: Έτσι δεν είναι; Άμα είσαι Αμερικανός Υπουργός των Εξωτερικών δεν ξυπνάς και να λες: α, τι γίνεται στο Αιγαίο; Ή αν είσαι Υπουργός των Εξωτερικών της καγκελαρίου της Γερμανίας, όλοι αυτοί, οι μεγάλες δυνάμεις, τί θέλουνε; Να μην υπάρχει ένταση. Προτιμούν, δηλαδή, ακόμα και διάλογο ρουτίνας αντί μιας έντασης, η οποία τους δημιουργεί πονοκεφάλους. Συνεπώς, και για το ΝΑΤΟ ειδικά, όλοι θέλουν από πλευράς των διεθνών παραγόντων, ας πούμε, να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Εμείς, όμως, που είμαστε το ένα από τα δυο μέρη ξέρουμε ότι η άλλη πλευρά ούτε το δίκαιο της θάλασσας έχει υπογράψει ούτε το έχει κυρώσει ούτε το σέβεται…
ΓΠ: Τίποτα δεν έχει υπογράψει και επικαλείται διεθνές δίκαιο και δεν έχει υπογράψει τίποτα….
ΑΛ: Ισχύει όμως.
ΓΠ: Ναι, ούτε το διεθνές ποινικό δικαστήριο , τίποτα… τίποτα δεν έχει υπογράψει …τίποτα δεν έχει υπογράψει
ΑΛ: Πως είπατε;
ΓΠ: Ούτε το διεθνές ποινικό δικαστήριο , τίποτα δεν έχει υπογράψει.
ΑΛ: Τίποτα.
ΓΠ: Μιλάει για διεθνές δίκαιο και δεν έχει υπογράψει τίποτα.
ΑΛ: Επειδή, λοιπόν, είμαστε μια χώρα που έχουμε τα επιχειρήματα με το μέρος της, γιατί υπογράφουμε συμφωνίες, υπογράψαμε συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ, υπογράψαμε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο. Εκεί που διαφωνούμε με την Αλβανία, παρότι η Αλβανία φέρει το βάρος της μη κύρωσης της συμφωνίας του 2009, που ήταν μια καλή συμφωνία, υπογράφουμε συνυποσχετικό να πάμε στη Χάγη. Άρα είναι μια χώρα η δική μας που σέβεται το διεθνές δίκαιο ενώ η Τουρκία δεν το σέβεται καθόλου. Αυτή την αντιπαράθεση, την αντιδιαστολή, την κάνουμε στις διεθνείς μας σχέσεις και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής ένωσης, η οποία δεν πολύ ακούει, εδώ που τα λέμε, και η οποία Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πίσω από τους Αμερικανούς, ειδικά από την τελευταία ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και η καγκελάριος Μέρκελ στις πολλές αποτυχίες που έχει όσα χρόνια κυβερνάει .
ΓΠ: Όχι έχει δική της ατζέντα.
ΑΛ: Είναι ότι και τα Ελληνοτουρκικά και το θέμα της Τουρκίας , της βάρβαρης συμπεριφοράς της, το προστάτευσε
ΓΠ: Ναι ναι πλήρως.
ΑΛ: Προστάτευσε την Τουρκία δηλαδή. Έτσι δεν είναι;
ΓΠ: Ασφαλώς πλήρως, πλήρως… Είχε μια πολιτική προστασίας της Τουρκίας , να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους.
ΑΛ: Ακριβώς.
ΓΠ: Μάλιστα, λοιπόν, εγώ θα σας ευχηθώ..
ΑΛ: Άρα λοιπόν στις 10 η ώρα, σε λίγα λεπτά ξεκινάμε .
ΓΠ: Ξεκινάει και θα δούμε.
ΑΛ: Θα δούμε πως θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση. Φοβάμαι… Ποιο είναι το πιο λογικό σενάριο, η πιο λογική εκδοχή, να υπάρχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και από τη πλευρά της κοινής γνώμης, η οποία δεν πολύ καταλαβαίνει τώρα τι είναι οι διερευνητικές επαφές και ποια είναι η διαφορά τους από τη διαπραγμάτευση. Να υπάρχει ένα ενδιαφέρον στον τύπο τις πρώτες μέρες…
ΓΠ: Και μετά να ξεχαστεί
ΑΛ: …για τον 61ο κύκλο και σιγά σιγά αυτό το θέμα να πάρει τα χαρακτηριστικά ρουτίνας. Αν υπήρχε η διάθεση να πάμε σε μια συζήτηση, η οποία θα κατέληγε ενδεχομένως σε συνυποσχετικό ( συνυποσχετικό τι είναι, είναι η δικονομία που σε οδηγεί στη Χάγη) αν υπήρχε κάτι τέτοιο, κ.Πρετεντέρη, θα το είχαμε δει από την πλευρά της Τουρκίας, δεν νομίζω ότι το βλέπουμε.
ΓΠ: Σωστό.
ΑΛ: Και πάντα να ξέρουμε, παρότι το Κυπριακό δεν είναι ελληνοτουρκική διαφορά, πάντα το Κυπριακό υπονομεύει οποιαδήποτε προσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας. Πόσο μάλλον όταν η Τουρκία έχει αποστεί απ’ όλες τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ και τώρα μιλάει πια ανοιχτά πια για δύο κράτη.
ΓΠ: Να κάνω μια ερώτηση;
ΑΛ: Παρακαλώ.
ΓΠ: Προσωπική και να κλείσουμε ίσως εδώ. Σας στεναχώρησε η καθαίρεσή σας, να το πω έτσι, από τη θέση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου που σας έκανε η κα Γεννηματά;
ΑΛ: Όχι, όχι όχι … Όχι, έχει τελειώσει αυτό το θέμα εδώ και μια εβδομάδα.
ΓΠ: Ότι έχει τελειώσει το ξέρω, ότι έχει τελειώσει… Εννοώ πώς το αισθανθήκατε, αν το αισθανθήκατε σαν μια προσβολή, σαν μια μείωση , σαν κάτι τέτοιο
ΑΛ: Το αισθάνθηκα όπως αποτυπώθηκε στη δήλωση μου. Ήταν τρεις σειρές δήλωση και νομίζω μια χαρά. Μια χαρά με την έννοια της δήλωσης. Από εκεί και πέρα για εμένα το θέμα με τη δήλωσή μου τελείωσε, δεν ασχολούμαι.
ΓΠ: Μάλιστα. Δεν έχει επιβαρύνει τις σχέσεις σας με την Γεννηματά, ούτε η υποψηφιότητα σας, ούτε αυτό νομίζω, ή όχι;
ΑΛ: Είμαι Τομεάρχης Εξωτερικών, είμαι Βουλευτής, είμαι συνεπής, 20 χρόνια 21 δεν έχω ψηφίσει ποτέ εναντίον της παράταξής μου, δεν έχω σπάσει ποτέ την στάση μας στη Βουλή. Αν είχα κάποια ιδιαιτερότητα στις αναθεωρήσεις των συνταγμάτων και τα λοιπά…, εντάξει αυτό επιτρέπεται και από το Σύνταγμα και από τη λειτουργία του κόμματος. Δεν έχω δημιουργήσει ποτέ μου πρόβλημα ψηφίζοντας στη Βουλή παρά την κομματική γραμμή εκεί που υπάρχει κομματική γραμμή. Ποτέ. Συνεπώς νομίζω ότι συνεχίζουμε κανονικότατα.
ΓΠ: Μάλιστα.
ΑΛ: Και αυτό είναι και υποχρέωσή μου. Την κανονικότητα στη λειτουργία του κόμματος την θεωρώ ως υποχρέωση μου, κ Πρετεντέρη. Ως υποχρέωσή μου. Ο άλλος, ας πούμε, το βλέπει λίγο αντίθετα, γιατί δεν είναι όλοι μαζί μου, προς Θεού δημοκρατία έχουμε, δεν κακιώνω για αυτό. Θεωρώ ότι η άλλη άποψη είναι δημοκρατική κατάκτηση, προς Θεού.
ΓΠ: Ήταν ο Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις