Η τακτική του θετικού αφηγήματος και της απειλής για αποσταθεροποίηση της χώρας, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία δεν πιάσει τον στόχο της στις ευρωεκλογές, φαίνεται να μην προχωράει όσο θα ήθελε η κυβέρνηση, καθώς στις πρόσφατες μετρήσεις παρουσιάζεται για δεύτερη φορά μετά το 2015 ένα στοιχείο που προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη.

Στις μετακινήσεις – συσπειρώσεις των κομμάτων ένα 4% – 5% ψηφοφόρων της Ν.Δ. εμφανίζονται τώρα να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την ίδια στιγμή μόνο 1% από τους πολίτες που ψήφιζαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται να πηγαίνει προς το κυβερνών κόμμα.

Αν και τα ποσοστά των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που πηγαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, τα γαλάζια στελέχη δεν ξεχνούν ότι κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα και στο παρελθόν και ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που όλο το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκρίνοντάς το με το 2015 και επαναφέρει μάλιστα τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας.

«Η αντιπολίτευση δεν έχει αλλάξει καθόλου, έχει αλλάξει περιτύλιγμα και είναι ένα μείγμα τοξικότητας, λαϊκισμού και λεφτόδεντρων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και δεν πρέπει να επιστρέψουμε ποτέ εκεί» είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Με αυτήν την τακτική άλλωστε έχει αποφασίσει να κινηθεί το κυβερνών κόμμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας τη γραμμή της σκληρής κριτικής για τις «ψεύτικες υποσχέσεις που οδηγούν ξανά στη χρεοκοπία», συγκρίνοντας τη σημερινή περίοδο με αυτήν των ετών 2012-2015, πριν από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όταν έταζαν τα πάντα στους πάντες και είδαμε το αποτέλεσμα στη συνέχεια» λένε κυβερνητικές πηγές.

Η τακτική και η… λευκή απεργία

Προκειμένου να αντιμετωπίσει πάντως τις διαρροές προς τα άλλα κόμματα το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να κινηθεί σε δύο επίπεδα: από τη μία θα αναδείξει τι έχει κάνει η κυβέρνηση τον πρώτο χρόνο της δεύτερης διακυβέρνησης και από την άλλη θα βάλει τους στόχους των επόμενων τριών ετών.

● Σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της κυβέρνησης θα αναδειχθούν θέματα όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η εκκένωση των καταλήψεων, ο νέος δικαστικός χάρτης, το φορολογικό νομοσχέδιο, η επιστολική ψήφος και ο νέος τρόπος επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο. Στο κάδρο δεν θα μπει η ψήφιση του νομοσχεδίου στην ισότητα στον γάμο, αν και υπήρξε εμβληματικός νόμος για την κυβέρνηση και τη χώρα, καθώς είναι αυτό που έχει απομακρύνει ένα κομμάτι συντηρητικών ψηφοφόρων από τη Ν.Δ.

● Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για την επόμενη τριετία ο πρωθυπουργός έχει βάλει στόχο να γίνουν αλλαγές που «θα λύσουν εκκρεμότητες δεκαετιών» έχοντας στο επίκεντρο τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών: «Είναι ο βασικός στόχος. Και η επίτευξή του προϋποθέτει μικρές και μεγάλες νίκες: ανθρώπινη υγεία, σύγχρονη παιδεία, ικανοποιητικές απολαβές, ψηφιακό κράτος, καλύτερες υποδομές» επισήμανε πρόσφατα ο Μητσοτάκης.

Γαλάζια στελέχη υποστηρίζουν πάντως ότι ο στόχος του πρωθυπουργού για το 33% είναι εφικτός, καθώς όλο το τελευταίο διάστημα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μαζί με τον πρόεδρο της κυβέρνησης έχουν γυρίσει όλη την Ελλάδα. Ωστόσο σε εσωκομματικό επίπεδο υπάρχει η αίσθηση ότι κάποια στελέχη κάνουν λευκή απεργία και δεν συμμετέχουν στη μεγάλη προσπάθεια του κόμματος ώστε η Ν.Δ. να εμφανιστεί και στις ευρωεκλογές πανίσχυρη απέναντι στους αντιπάλους της.

Η σιωπή Σαμαρά – Καραμανλή

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνουν τη σιωπή του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή, η οποία προφανώς βρίσκει αποδέκτες σε όσους εμφανίζονται δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι βρίσκονται εκτός της στενής ομάδας του πρωθυπουργού και χωρίς καμία προοπτική να υπουργοποιηθούν.

Παρότι όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε η εντύπωση ότι οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα κάνουν μία δήλωση στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλει ο Μητσοτάκης, τίποτα δεν έγινε μέχρι στιγμής.

Δεν υπήρξε ούτε μία φωτογραφία του Σαμαρά με τον γιό του Φρέντι Μπελέρη παρότι όλοι περίμεναν μία τέτοια κίνηση στήριξης από τον πρώην πρωθυπουργό, καθώς είναι στενός φίλος του υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο στη βόρεια Ελλάδα, όπου η κυβέρνηση έχει θέμα εξαιτίας του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο. Παρ’ όλα αυτά γαλάζιες πηγές έλεγαν ότι αρκετοί βουλευτές που εκλέγονται σε αυτούς τους νομούς δεν τρέχουν όσο θα έπρεπε για να ενισχύσουν την κομματική προσπάθεια, καθώς το κλίμα που υπάρχει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. συνοψίζεται στη φράση «Ας τρέξουν αυτοί που έγιναν υπουργοί και υφυπουργοί».

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε το ότι, όταν στελέχη της Πειραιώς τους επισημαίνουν ότι «όλοι θα κριθούν», τα στελέχη αυτά δείχνουν να αδιαφορούν καθώς θεωρούν ότι έτσι και αλλιώς είναι κομμένα από το Μέγαρο Μαξίμου. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν ότι, εάν η Ν.Δ. λάβει ένα ποσοστό κάτω από τον πήχη που έχει θέσει ο Μητσοτάκης, τότε τα πράγματα ίσως αλλάξουν, ενώ, εάν το κυβερνών κόμμα πιάσει τον στόχο του, τότε ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει και πάλι να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις