Η έκθεση της Eurostat για την ελληνική οικονομία τον Οκτώβριο αποκαλύπτει μια εξαιρετικά ανησυχητική εικόνα που εκθέτει τις κυβερνητικές πολιτικές και τις αδυναμίες του οικονομικού συστήματος της χώρας. Η πραγματικότητα πίσω από τους αριθμούς φανερώνει ένα οικονομικό σύστημα παγιδευμένο σε στασιμότητα, με κρίσιμους δείκτες όπως η ανάπτυξη, η ανεργία και το δημόσιο χρέος να δείχνουν την αδυναμία της χώρας να ξεφύγει από τη μέγγενη των προβλημάτων της. Εδώ θα αναλύσουμε διεξοδικά τους δείκτες αυτούς, αναδεικνύοντας τα βαθύτερα προβλήματα και τη διαχειριστική ανεπάρκεια.

Η ωρολογιακή βόμβα του δημόσιου χρέους

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εκρηκτικά υψηλό, στο 163,9% του ΑΕΠ, αποτελώντας ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της χώρας. Αν και έχουν γίνει φαινομενικές προσπάθειες για τη μείωσή του, η πραγματικότητα είναι ότι το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της κακής διαχείρισης και της έλλειψης μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Σε απόλυτους αριθμούς το δημόσιο χρέος αυξήθηκε στα 369,09 δισ. ευρώ πέρυσι με ΑΕΠ στα 225,1 δισ. ευρώ έναντι χρέους 356,69 δισ. ευρώ, στην πρώτη εκτίμηση του Απριλίου, με ΑΕΠ στα 220,3 δισ. ευρώ.

Η πολιτική λιτότητας και οι ανεπαρκείς επενδυτικές στρατηγικές έχουν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να υπάρχει σοβαρό σχέδιο για την έξοδο από αυτή τη δίνη χρέους. Κάθε χρόνο, η χώρα αφιερώνει σημαντικά ποσά μόνο στην εξυπηρέτηση του χρέους, στερώντας πόρους από αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις.

Οι αγορές δείχνουν πλέον σαφές μήνυμα ότι η ανοχή εξαντλείται. Η ελληνική οικονομία έχει επανειλημμένα φανεί αδύναμη να τηρήσει τις δημοσιονομικές της υποσχέσεις, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον των επενδύσεων και της χρηματοδότησης.

Ανάπτυξη και ΑΕΠ σχεδόν στάσιμα

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με μόλις 0,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 είναι ανεπαρκής και ανησυχητικά χαμηλή, σε μια Ευρώπη όπου η μέση ανάπτυξη κυμαίνεται στο 0,7%​. Αυτό δείχνει την αδυναμία της ελληνικής οικονομίας να συμβαδίσει με την υπόλοιπη ΕΕ και να ανακάμψει ουσιαστικά. Η κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει αυτή την “ανάπτυξη” ως επιτυχία, όταν στην πραγματικότητα η χώρα βρίσκεται μακριά από το να επιτύχει πραγματική βιωσιμότητα και μακροχρόνια οικονομική σταθερότητα.

Παρά τις μεγαλόστομες δηλώσεις για “επενδυτικό παράδεισο”, οι πραγματικοί αριθμοί δείχνουν το αντίθετο. Οι ξένες επενδύσεις είναι στάσιμες, ενώ οι υποσχέσεις για “αναπτυξιακή εκτίναξη” από την πράσινη μετάβαση παραμένουν μόνο λόγια. Η γραφειοκρατία και η αδυναμία πραγματικής αλλαγής των κανονιστικών πλαισίων παραμένουν μεγάλα εμπόδια.

Παρά το γεγονός ότι ο τουριστικός τομέας θεωρείται “βαριά βιομηχανία”, η συνεισφορά του στην οικονομία παρουσιάζει ραγδαία πτώση. Με τη διεθνή αβεβαιότητα να πλήττει τον κλάδο, η κυβέρνηση απέτυχε να παράσχει αποτελεσματικά μέτρα στήριξης και να διαφοροποιήσει τις τουριστικές υπηρεσίες σε ανταγωνιστικά πακέτα.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας παραμένει εκρηκτικά υψηλό, στο 163,9% του ΑΕΠ, αποτελώντας ίσως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την οικονομία της χώρας.

Ο πληθωρισμός «τσακίζει» τα νοικοκυριά

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα παραμένει σε επίπεδα υψηλότερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, παρά την πτώση στο 1,7% σε πανευρωπαϊκό επίπεδο τον Σεπτέμβριο του 2024​. Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός παραμένει πιο έντονος σε βασικές κατηγορίες όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια, δημιουργώντας τεράστια πίεση στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει να περιορίσει την άνοδο των τιμών στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης. Οι πολίτες συνεχίζουν να πληρώνουν αυξημένους λογαριασμούς για ενέργεια και καύσιμα, χωρίς να βλέπουν πραγματικά οφέλη από τις επιδοτήσεις. Αυτό εντείνει τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς οι χαμηλότερα αμειβόμενοι υποφέρουν περισσότερο από τις αυξήσεις​

Παράλληλα, αντί η κυβέρνηση να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, οι καθυστερήσεις και οι σπατάλες επιδοτήσεων στα καύσιμα έχουν αυξήσει το κόστος ζωής. Οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν τον υψηλότερο ενεργειακό λογαριασμό, ενώ οι πολιτικές παραμένουν ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα.

Αγκάθι το πρόβλημα της ανεργίας

Παρά τη φαινομενική μείωση της ανεργίας στο 9,5% τον Αύγουστο του 2024​ η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή. Η μείωση της ανεργίας έρχεται σε μεγάλο βαθμό μέσω θέσεων μερικής απασχόλησης και χαμηλών μισθών, που δεν προσφέρουν καμία πραγματική βελτίωση στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Παρά την υποχώρηση του συνολικού ποσοστού, η ανεργία των νέων παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα, δείχνοντας την αποτυχία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα περιβάλλον στο οποίο οι νέοι μπορούν να αναπτυχθούν και να παραμείνουν στην Ελλάδα. Αυτό ενισχύει το “brain drain” και μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης​.

Οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται δεν είναι ούτε ποιοτικές ούτε μακροχρόνιες. Η Ελλάδα παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τον δημόσιο τομέα και τον τουρισμό, με ελάχιστη προώθηση καινοτόμων επιχειρηματικών μοντέλων που θα μπορούσαν να προσφέρουν πραγματική πρόοδο.

Σημαντικές προειδοποιήσεις

Η έκθεση της Eurostat είναι ηχηρό καμπανάκι για την ελληνική κυβέρνηση. Η έκθεση της Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2024 δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας: η χώρα παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα φαύλο κύκλο δημοσιονομικών αδυναμιών και διαρθρωτικών προβλημάτων που η κυβέρνηση είτε δεν μπορεί είτε δεν θέλει να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα. Η αργή ανάπτυξη, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η στασιμότητα στις επενδύσεις αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλώς σε μια δύσκολη φάση – κινδυνεύει να μείνει πίσω, ενώ οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες ανακάμπτουν ταχύτερα.

Η μείωση της ανεργίας αποτελεί ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να κρατήσει τους νέους της στη χώρα, ούτε να δημιουργήσει μακροχρόνια βιώσιμες θέσεις εργασίας. Οι φαινομενικές νίκες δεν πρέπει να συγκαλύψουν την αλήθεια: η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, με το χρέος και το κόστος ζωής να πνίγουν οποιαδήποτε δυνατότητα πραγματικής ανάκαμψης.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις