Προβληματίζεται το ΝΑΤΟ μετά το νέο ρεκόρ βεληνεκούς από αναβαθμισμένη συστοιχία S 300
Η ρωσική αεράμυνα έσπασε ρεκόρ βεληνεκούς στη μάχη: Το πρώτο χτύπημα για τον διάσημο πύραυλο 40N6 εμβέλειας 400 χιλιομέτρων;
Σε απάντηση των αεροπορικών επιδρομών από μαχητικά της Ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε στόχους στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, τα συστήματα αεράμυνας που αναπτύχθηκαν για την άμυνα της περιοχής φέρεται να έχουν σπάσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη εμβέλεια κρούσης επιφανείας-αέρος, σύμφωνα με εξειδικευμένα στρατιωτικά ΜΜΕ.
Ένα ουκρανικό αεροσκάφος Su-27 και Su-24, τα οποία πιστεύεται ότι είναι μερικά από τα τελευταία από τα Ουκρανικά μαχητικά που λειτουργούν μετά από περισσότερους από έξι μήνες πολέμου, ήταν υπεύθυνα για τα πλήγματα σε ρωσικούς στόχους και επωφελήθηκαν από σημαντικά μεγαλύτερες αποστάσεις και υψηλότερο ωφέλιμο φορτίο όπλων από τα drones της Ουκρανίας και τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ελαφρύτερα μαχητικά MiG-29.
Και τα δύο κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά υψόμετρα, παίρνοντας ύψος για να εκτοξεύσουν πυραύλους και κατεβαίνοντας ξανά ως μέρος ενός σχεδίου πτήσης που τοπικά αναφέρεται ως «άλμα», προτού χτυπηθούν από ρωσικές συστοιχίες πυραύλων εδάφους – αέρος συγκεκριμένα ένα σύστημα S-300V4.
Το σύστημα πυραύλων εξουδετέρωσε και τα δύο αεροσκάφη σε ακραία βεληνεκές των 217 χλμ ξεπερνώντας τα 150 χιλιόμετρα εμβέλειας που είχε καταγραφεί προηγουμένως από ένα ρωσικό σύστημα S-400 εναντίον ουκρανικού Su-27 πάνω από το Κίεβο τον Μάρτιο, κάτι που επιτεύχθηκε παρά την υψηλή ικανότητα ελιγμών και την εντυπωσιακή πτήση του Su-27 απόδοση που έχει σχεδιαστεί για να του επιτρέπει να αποφεύγει αποτελεσματικά τις επιθέσεις με πυραύλους.
Το S-300V4 τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και ενσωματώνει πολλές από τις ίδιες τεχνολογίες με το παλαιότερο αλλά πιο γνωστό S-400. Είναι σημαντικά πιο ακριβό από το S-400, αλλά επωφελείται από υψηλότερη κινητικότητα, μικρότερο χρόνο εγκατάστασης και ανώτερες δυνατότητες έναντι πυραύλων κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων.
Το σύστημα χρησιμοποιεί τροχοφόρα οχήματα λόγω του προβλεπόμενου ρόλου του να συνοδεύει το προωθούμενο πεζικό και έχει πρόσβαση σε μια σειρά πυραύλων συμπεριλαμβανομένου του 40N6 που έχει εμβέλεια 400 km και υψηλή υπερηχητική ταχύτητα που υπερβαίνει τα 14 Mach. Ενσωματώνει έναν δεύτερο τύπο πυραύλου που μπορεί να ευθύνεται για το συγκεκριμένο χτύπημα, το 48N6DM που έχει εμβέλεια εμπλοκής 250 km και μπορεί επίσης να αναχαιτίσει υπερηχητικούς στόχους. Το γεγονός ότι τα Su-27 και Su-24 πετούσαν σε χαμηλά υψόμετρα υποδηλώνει ότι το 40N6 μπορεί να είχε χρησιμοποιηθεί, καθώς ο πύραυλος έχει μια εντελώς μοναδική τροχιά και σειρά αισθητήρων που είναι ιδιαίτερα βελτιστοποιημένοι για την εμπλοκή στόχων πολύ χαμηλού υψόμετρου.
Το 40N6 μπορεί να εμπλέξει στόχους σε απόσταση έως και 5 μέτρων από το έδαφος, ακόμη και σε αποστάσεις 400 χλμ. και παίρνει μεγάλο ύψος πριν κατέβει για πρόσκρουση παρέχοντας στο ραντάρ του σκάφους μεγαλύτερη κάλυψη και εντελώς ασυναγώνιστες επιδόσεις σε βεληνεκές άνω των 250 χλμ.
Ο πύραυλος έχει διπλάσιο βεληνεκές από τους κορυφαίους δυτικούς ανταγωνιστές του και αναπτύσσεται τόσο από κινεζικές όσο και από ρωσικές μονάδες S-400 ενώ είναι επίσης συμβατός με το S-300V4. Διέθετε για χρόνια το πιο μακρινός βεληνεκές στον κόσμο αν και οι νέοι πύραυλοι ενσωματωμένοι στο σύστημα S-500 λιγότερο κατάλληλοι όμως για την αντιμετώπιση αεροσκαφών μεγέθους μαχητικών φέρεται να τον έχουν ξεπεράσει.
Η κατάρριψη του Su-27 αντανακλά τη συντριπτική υπεροχή της Ρωσίας στις αντιαεροπορικές ικανότητες, η οποία αντικατοπτρίστηκε επίσης στα αποτελέσματα των αεροπορικών μαχών μεταξύ σύγχρονων ρωσικών μαχητικών και ουκρανικών Su-27 τις πρώτες εβδομάδες της εισβολής, σε αντίθεση με την κατάσταση στο έδαφος όπου οι μονάδες του ρωσικού στρατού έχουν υποστεί πολλές σοβαρές αποτυχίες.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις