«Άνοιξε την όρεξη» στους εργοδότες για λιγότερες θέσεις εργασίας μετά την πανδημία

facebook sharing button

Σε μια απαράδεκτη δήλωση που ανοίγει ευθέως θέμα μείωσης και άρσης ακόμα της προστασίας των θέσεων εργασίας και της οικονομικής στήριξης των εργαζομένων στην Ευρώπη, επομένως και στην Ελλάδα μετά την πανδημία, προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος χθες το απόγευμα στη Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο.

Η άτυπη Σύνοδος έχει, μεταξύ άλλων, ως θέμα τον οδικό χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κοινωνική συνοχή την προσεχή 10ετία. Όμως, κοινωνική συνοχή χωρίς προστασία της απασχόλησης δεν μπορεί να υπάρξει.

«Καθώς επιταχύνονται οι εμβολιασμοί και η πανδημία υποχωρεί, η έμφαση της Ευρώπης θα δίνεται λιγότερο στην προστασία των θέσεων απασχόλησης και περισσότερο στη δημιουργία καλών νέων δουλειών» είπε συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός.

Όσο κι αν η δήλωση φαίνεται ότι έχει χαρακτήρα διαπίστωσης ή και προετοιμασίας ενόψει αυτού που έρχεται στην Ευρώπη, δεν παύει, πρώτον, να ανοίγει στους εργοδότες, μετά την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου και την όρεξη για λιγότερες θέσεις εργασίας μετά την πανδημία και δεύτερον, να προκαλεί αβεβαιότητα στους εργαζομένους και να τους αφήνει στον αέρα ως προς την προστασία τους από το ίδιο το κράτος.

Εξηγώντας τι σημαίνει για την Ελλάδα η παραπάνω δήλωση, είπε:

  • «Πρώτον, ουσιαστική επιτάχυνση των επενδύσεων με μείωση της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και δημιουργία ενός καλύτερου επενδυτικού κλίματος.
  • Δεύτερον, έμφαση στην εκπαίδευση και την κατάρτιση, έτσι ώστε οι νέοι μας να έχουν εκείνες τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να βρουν καλές δουλειές.
  • Και τρίτον, μια νέα εργατική νομοθεσία που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».

Δεν εξήγησε, όμως, ο πρωθυπουργός τι σημαίνει για τους εργαζομένους η δήλωσή του. Ποια θα είναι η τύχη των εργαζομένων, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους με τη μείωση της προστασίας των θέσεων απασχόλησης έως ότου προκύψουν «νέες και καλές δουλειές» από τις επενδύσεις, που όμως ακόμα δεν έρχονται και καταπώς φαίνεται θα αργήσουν πολύ ακόμα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχασε, πάντως, την ευκαιρία να υπεραμυνθεί και στον χώρο της Συνόδου Κορυφής του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησής του, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια νέα εργατική νομοθεσία, που θα δίνει δύναμη στον εργαζόμενο να λέει «όχι» σε οποιαδήποτε κατάχρηση της εργατικής νομοθεσίας και σε απλήρωτες υπερωρίες.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις