Η τράπεζα δικάζεται γιατί δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει το ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με διακίνηση ναρκωτικών από βουλγαρική εγκληματική οργάνωση.

Ελβετικό ποινικό δικαστήριο ξεκίνησε δικαστικές διαδικασίες σήμερα κατά της Credit Suisse, κατηγορώντας την τράπεζα ότι δεν έκανε αρκετά για να σταματήσει το ξέπλυμα χρήματος που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών από βουλγαρική εγκληματική οργάνωση.

Το Associated Press αναφέρει ότι η συμμορία απασχολούσε έναν παλαιστή που κάποτε μετέφερε με αυτοκίνητο στην Ελβετία, εκατομμύρια σε συνάλλαγμα.

Τα ονόματα των κατηγορουμένων δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, για να προστατεύσουν το απόρρητό τους, αλλά οι Ελβετοί εισαγγελείς αναγνώρισαν την Credit Suisse ονομαστικά σε ένα κατηγορητήριο που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Η κατηγορία, η οποία επικεντρώνεται σε έναν πρώην διευθυντή στην ελβετική τράπεζα και σε δύο μέλη του εγκληματικού κυκλώματος, έρχεται μετά από πολυετή έρευνα σε ισχυρισμούς για αδικήματα που προφανώς έλαβαν χώρα μεταξύ 2004 και 2008.

Σύμφωνα με το AP, η υπόθεση εναντίον της τράπεζας περιστρέφεται γύρω από κατηγορίες ότι «δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την παράβαση του ξεπλύματος χρήματος από έναν από τους υπαλλήλους της».

Η Credit Suisse αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία, λέγοντας κατά τη διάρκεια της σημερινής ακρόασης, ότι «απορρίπτει ανεπιφύλακτα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς σε αυτό το ζήτημα που εγείρεται εναντίον της και είναι πεπεισμένη ότι ο πρώην υπάλληλος της είναι αθώος». Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «θα αμυνθεί σθεναρά στο δικαστήριο».

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ελβετίας είπε ότι, μετά την πτώση του κομμουνισμού, αθλητές ανώτατου επιπέδου στη Βουλγαρία «στράφηκαν προς άλλες πηγές εισοδήματος και πολλοί παλαιστές δέχθηκαν προσεγγίσεις από φατρίες της μαφίας». Έτσι, ένας παλαιστής που δεν κατονομαζόταν σκόπευε να εισπράξει χρήματα διακινώντας τόνους κοκαΐνης με «βαποράκια» από τη Νότια Αμερική στην Ευρώπη αεροπορικώς και δια θαλάσσης και στη συνέχεια να ξεπλύνει τα κέρδη.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις ναρκωτικών εισήλθαν σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς από το 2004 έως τουλάχιστον το 2007 και χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά ακινήτων στη Βουλγαρία και την Ελβετία συγκεκριμένα, σύμφωνα με δικαστικές διαδικασίες.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι το «κύριο αδίκημα του παλαιστή διαπράχθηκε τον Φεβρουάριο του 2006, όταν μετέφερε το ισοδύναμο άνω των τεσσάρων εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια) σε χαρτονομίσματα μικρής ονομαστικής αξίας κρυμμένα στο αυτοκίνητό του από τη Βαρκελώνη στην Ελβετία».

Είπαν επίσης ότι ένα πρώην στέλεχος της Credit Suisse, υπεύθυνο για τις επιχειρηματικές σχέσεις με την εγκληματική οργάνωση, πραγματοποίησε συναλλαγές για το κύκλωμα παρά τις «ισχυρές ενδείξεις ότι τα κεφάλαια ήταν εγκληματικής προέλευσης».

Το στέλεχος κατηγορείται ότι εμπόδισε τον εντοπισμό της προέλευσης των κεφαλαίων, που αφορούσαν τελικά συναλλαγές άνω των 140 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια).

Η Credit Suisse έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς και έχει πει ότι το δικαστήριο θα μπορούσε να διατάξει την «παραίτησή της από τα παράνομα κέρδη» και ένα μέγιστο πρόστιμο περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις