Αντιμέτωποι με το χρόνιο πρόβλημα της χαμηλής πίεσης νερού στα σπίτια και τις επιχειρήσεις βρίσκονται για ένα ακόμα καλοκαίρι κάτοικοι, παραθεριστές και τουρίστες στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Στη συγκεκριμένη περιοχή, που κατοικείται από λίγες χιλιάδες άτομα το χειμώνα αλλά ο πληθυσμός της τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού μπορεί να προσεγγίσει ακόμα και το ένα εκατομμύριο, πολύ συχνά οι πολίτες αντιμετωπίζουν το «μαρτύριο της σταγόνας», με την κατάσταση να είναι χειρότερη σε κατοικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο.
Μιλώντας στο ethnos.gr για το θέμα η δήμαρχος Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά – Δημητροπούλου, σημειώνει ότι το πρόβλημα της έλλειψης νερού οφείλεται στη γεωμορφολογία της περιοχής, η οποία αποτελεί στην ουσία ένα νησί και άρα οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι αλλά κυρίως στην αλόγιστη χρήση του από τους πολίτες.
Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία γνωρίζει το πρόβλημα, εξακολουθεί να σπαταλά τεράστιες ποσότητες νερού για τους κήπους και τα γκαζόν τους ή για να πλύνουν το αυτοκίνητό τους. Το αποτέλεσμα είναι οι νόμιμες γεωτρήσεις στην Κασσάνδρα να φτάνουν ακόμα και τα 240-280 μέτρα βάθος, για να αντληθεί πόσιμο νερό.
«Η Κασσάνδρα είναι ένα νησί και άρα δεν έχει πολύ νερό, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται τεράστια άσκοπη χρήση. Αν και το νερό που χορηγούμε, είναι μόνο για ύδρευση, είναι πάρα πολύ αυτοί που το χρησιμοποιούν για άρδευση αλλά και για διάφορους άλλους λόγους. Να ποτίσουν τους κήπους τους, το γκαζόν τους ακόμα και να για να πλύνουν το αυτοκίνητό τους. Κάθε βράδυ στην Κασσάνδρα καταναλώνουμε εκατό κυβικά μέτρα νερού την ώρα. Μοιραία πέφτει η πίεση της ροής του νερού. Ως τοπική αυτοδιοίκηση δε θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να κόβουμε το νερό των πολιτών. Απευθύνω έκκληση στους πολίτες να σταματήσουν την κακή και αλόγιστη χρήση του νερού», λέει στο ethnos.gr η κ. Χαλκιά – Δημητροπούλου.
Κυνηγητό για παράνομες γεωτρήσεις
Κατά την ίδια, ο Δήμος Κασσάνδρας έχει επιδοθεί σε… κυνηγητό, προκειμένου να εντοπιστούν παράνομες γεωτρήσεις, οι οποίες «ξεφυτρώνουν» η μία πίσω από την άλλη. Επίσης, «τσουχτερά» πρόστιμα ετοιμάζονται να πέσουν σε πολίτες που κλέβουν νερό. Όπως λέει η κ. Χαλκιά – Δημητροπούλου, λόγω συστήματος που έχει τοποθετηθεί, οι παραβάτες είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν.
«Το πρόβλημα με το άνοιγμα παράνομων γεωτρήσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Ούτε, βέβαια, αυτό της κλοπής νερού από πολίτες. Μπορεί να είμαστε καλύτερα σε σχέση με πέρυσι, όμως, το πρόβλημα της έλλειψης νερού συνεχίζει να υφίσταται. Θα συνεχίσουμε να έχουμε πρόβλημα από τη στιγμή που γίνεται κακή χρήση νερού αλλά και από τη στιγμή που βγάζουν άδειες σε εργολάβους και ξενοδοχεία για ανέγερση νέων κτιρίων, χωρίς να έχει δώσει άδεια ο δήμος για χρήση νερού. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Υποδομών, για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Επίσης, μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε έτοιμα τρία διυλιστήρια αφαλάτωσης. Χρειάζονται, όμως κι άλλες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υφαλμύρωσης και της έλλειψης νερού στην Κασσάνδρα και αυτές θα προσπαθήσουμε να γίνουν μέσα στα επόμενα δύο-τρία χρόνια», τονίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας.
Δεξαμενές και πιεστικά σε επιχειρήσεις
Δεξαμενές νερού και πιεστικά, προκειμένου να μην ξεμείνουν από νερό αλλά και η πίεση αυτού να είναι ικανοποιητική, τοποθετούν στις επιχειρήσεις τους επαγγελματίες της Κασσάνδρας, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης.
«Το πρόβλημα της έλλειψης νερού είναι γνωστό, χρόνιο και σίγουρα δημιουργεί δυσκολίες στις επιχειρήσεις. Οι τοπικές αυτοδιοικήσεις Α΄ και Β΄ βαθμού κάνουν, ό,τι μπορούν, για να το αντιμετωπίσουν αλλά χρειάζεται σύνεση από όλους μας στη διαχείριση νερού. Όσο λιγότερο το σπαταλούμε, τόσο περισσότερο νερό θα έχουμε. Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις έχουν μπει στη διαδικασία να τοποθετήσουν δεξαμενές νερού και πιεστικά, με δικά τους έξοδα, για να αντιμετωπίσουν το χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης νερού», τονίζει ο κ. Κουφίδης.
ethnos.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις