Αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση του ονόματος του προτεινόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Από τις 13 Ιανουαρίου και μετά αναμένεται να γίνουν οι ανακοινώσεις, με πιθανότερη ημερομηνία εκείνη της 15ης Ιανουαρίου. Ημέρα που ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί και την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σύμφωνα με όσα είπε η Κάτια Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου, το σενάριο να παραμείνει η κυρία Σακελλαροπούλου στη θέση της εξασθενεί, καθώς όπως όλα δείχνουν, ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένο να την στηρίξει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το «βλέμμα» του προς το Κέντρο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο απομακρύνεται και το όνομα του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα.

Φαβορί λόγω συναίνεσης είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θα το ψήφιζαν τόσο στη ΝΔ – ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς καθώς είχαν συγκυβερνήσει- αλλά και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα υποχρεωνόταν να συναινέσει σε μια τέτοια πρόταση.

Βέβαια, δεν αποκλείεται να μην επιβεβαιωθεί ούτε αυτό το σενάριο, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη και να προτείνει ένα πρόσωπο, το όνομα του οποίου δεν έχει ακουστεί έως τώρα. Κάτι άλλωστε που αποτελεί προσφιλή τακτική του.

Σημειώνεται ότι για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία απαιτούνται 200 βουλευτές, στην τρίτη ψηφοφορία 180 βουλευτές, στην τέταρτη 151 βουλευτές και στην πέμπτη σχετική πλειοψηφία.

Όπως είχε γράψει η Realnews της Κυριακής, πολιτικοί παράγοντες παρατηρούν ότι οι πρόσφατες θετικές οικονομικές «πινελιές» έχουν οδηγήσει σε ένα άτυπο μορατόριουμ ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος. Το γεγονός αυτό εξασφαλίζει στον πρωθυπουργό μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων στην αναζήτηση «ενός προσώπου ευρύτερης αποδοχής», όπως ο ίδιος το έχει οριοθετήσει σε πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του. Μολονότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά προς το παρόν κλειστά τα χαρτιά του, ενισχύεται τις τελευταίες εβδομάδες η εντύπωση πως μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν θα προκαλούσε ανυπέρβλητες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα θα συνέπλεε με τη συνταγματική επιταγή περί επιδίωξης ευρύτερων συναινέσεων, όπως μαρτυρά και το όριο των τριών πρώτων ψηφοφοριών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τη Realnews, υπό αυτό το πρίσμα ακούγεται εσχάτως έντονα το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου, συγκυβερνήτη της Νέας Δημοκρατίας την κρίσιμη τριετία 2012-2014. Αν και προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι δύσκολα θα συναντήσει αντιδράσεις από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς επί κυβερνητικής θητείας Αντώνη Σαμαρά στήριξε την κυβέρνηση και στηρίχθηκε από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ακόμη ένα όνομα που ακούγεται ολοένα και συχνότερα τις τελευταίες εβδομάδες είναι αυτό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, επίσης κεντρικό πρόσωπο της συγκυβέρνησης Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ, καθώς διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά. Επίσης, έχουν ακουστεί κατά καιρούς και άλλες υποψηφιότητες, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι δύο πρώην επίτροποι της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Αννα Διαμαντοπούλου και Μαρία Δαμανάκη, αλλά και η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου.

Τις τελευταίες ημέρες ακούστηκε και το όνομα της νυν υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία έχει κεντροαριστερές καταβολές, ενώ εκ των πραγμάτων το πρόσωπό της συνδέεται με τον μεγαλεπήβολο στόχο της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. Σε μια τέτοια περίπτωση, ο πρωθυπουργός θα «προσκαλούσε» κατ’ ουσίαν το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει με την πρότασή του, επιτυγχάνοντας στην πράξη τη συναίνεση που επιτάσσει το πνεύμα του Συντάγματος, αλλά και φλερτάροντας με το απαιτούμενο όριο των 200 βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες. Βεβαίως, μια υποψηφιότητα από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, όπως ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί εδώ και αρκετούς μήνες, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, ωστόσο φαίνεται ότι τούτη την ώρα τουλάχιστον δεν συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Ανασχηματισμός

Αμέσως μετά την προεδρική εκλογή εκτιμάται ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα για έναν ευρύ ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός έχει εντοπίσει υστερήσεις και αρρυθμίες σε συγκεκριμένους τομείς της λειτουργίας του κυβερνητικού έργου, ενώ το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους κρίνεται κατάλληλο διάστημα για να επέλθει και ένα rotation σε επίπεδο υφυπουργών με την είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα «γαλάζιων» βουλευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να γίνουν μετά την προεδρική εκλογή έως το Πάσχα, ενώ άλλα στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο, έως τις αρχές του καλοκαιριού.

enikos.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις