Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα προβαίνει σε ωμές παρεμβάσεις στα Σκόπια, προκειμένου να της παραδώσουν μέλη της οργάνωσης του πάλαι ποτέ συμμάχου του Ταγίπ Ερντογάν, αλλά πλέον θεωρούμενου ως εκ των εγκεφάλων (;) του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον ιούλιο του 2016.
Τώρα, ο λιαν κινητικός (!) Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια, Hasan Mehmet Sekizcok, προέβη σε εκ νέου πιέσεις. Ολα αυτά, βέβαια, στο φόντο της «επετείου» του πραξικοπήματος, αλλά και της πρόσφατης, νέας απαγωγής που έκαναν τουρκικές μυστικές υπηρεσίες από την Κιργιζία. Την πρώην σοβιετική περιοχή, η οποία φαίνεται πως διατηρεί στενές σχέσεις με την Αγκυρα.
Σε μια περίοδο, κατά την οποία η Αγκυρα ξαναθυμήθηκε ακόμα και τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.
Να σημειωθεί ότι τους περισσότερους από τους απαχθέντες, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, στη συνέχεια, τους παρουσιάζουν στο διαδίκτυο στο φόντο τουρκικών σημαιών. Κατά τον γνώριμο τρόπο εξευτελισμού, αντίστοιχο με αυτόν της «σύλληψης» Οτσαλάν.
Μάλιστα, ο Ταγίπ Ερντογάν, εσχάτως επέχαιρε, για μια ακόμη φορά, διότι πάνω από 100 αντικαθεστωτικοί έχουν απαχθεί στο εξωτερικό και μεταφερθεί στην Τουρκία.
Απαγωγές στα Βαλκάνια
Ως γνωστόν, προ ετών είχε οργανωθεί απαγωγή από το Κοσσυφοπέδιο, με το πράσινο φως βέβαια της τότε κυβέρνησής του. Πολλές είναι οι πληροφορίες, επίσης, σύμφωνα με τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση Μπορίσωφ στη Βουλγαρία παρέδιδε στην Τουρκία αντικαθεστωτικούς.
Ακομα, έντονες είναι οι πιέσεις, όχι μόνο προς τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία. Εως τώρα, πάντως, η πρώτη φέρεται να μην έχει ικανοποιήσει αυτό το τουρκικό «αίτημα».
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο της βόρειας γείτονος, MIA, τώρα ο πρέσβης της Τουρκίας στη χώρα, έφτασε στο σημείο να οργανώσει συνέντευξη Τύπου, για να πει ότι η Αγκυρα αναμένει την έκδοση 86 Τούρκων οι οποίοι, κατά τον πρέσβη, είναι ύποπτοι για διασυνδέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Γκιουλέν.
«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια -είπε- έχει αυξηθεί ο αριθμός των αιτημάτων προς τις Αρχές της χώρας για απέλαση και εκδόσεις. Συνολικά ζητείται η απέλαση 86 προσώπων. Για 20 από αυτούς ζητείται η έκδοση. Όλα αυτά τα αιτήματα έχουν σταλεί στις αρμόδιες Αρχές της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά έως τώρα δεν έχουν ληφθεί μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση».
Τα ιδρύματα των Γκιουλενιστών
Ο ίδιος, επίσης, ισχυρίστηκε ότι «οι δομές της FETO (σ.σ. Γκιουλενιστές) συνεχίζουν να είναι παρούσες στη χώρα, κρυμμένες πίσω από προπετάσματα, όπως εκπαιδευτικούς θεσμούς και εμπορικές ενώσεις. Με κάθε ευκαιρία μεταφέρουμε στις αρμόδιες αρχές της Βόρειας Μακεδονίας τα αιτήματά μας για αποτροπή της λειτουργίας των δομών της FETO και απέλαση των προσώπων που σχετίζονται με αυτή. Η παύση των δραστηριοτήτων των δομών της FETO και η απέλαση προσώπων που σχετίζονται με αυτή θα αποτελέσουν συγκεκριμένα βήματα ως προς τη διμερή συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».
Ο πρέσβης, ακόμα, έσπευσε, όπως είπε, να αδράξει της ευκαιρίας, προκειμένου να υπενθυμίσει ότι «οι ενέργειές μας θα συνεχιστούν με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση της καταστολής των δομών της FETO στο εξωτερικό».
Να σημειωθεί ότι τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στην Αλβανία και σε άλλες χώρες των Βαλκανίων, όπως επίσης και στην Ελλάδα, η οργάνωση του Γκιουλέν είχε αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα, υπάρχουν μέλη των πολιτικών και οικονομικών ελίτ ορισμένων χωρών, τα οποία σπούδασαν σε αυτά. Λέγεται, δε, ότι κάποια εξ’ αυτών, με την επιρροή που διαθέτουν, έχουν εμποδίσει το λουκέτο που απαιτεί η Αγκυρα να μπει σε αυτά τα ιδρύματα.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις