Οι σχέσεις εργασίας παραμένουν η μεγάλη πληγή, καθώς το 53% των προσλήψεων αφορά σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας.

Η εκπαίδευση και οι… γυναίκες έσωσαν την απασχόληση τον Σεπτέμβριο. Παρά την τουριστική έκρηξη και το κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, η απασχόληση δεν αυξήθηκε εν σχέσει με πέρυσι και δεν άλλαξε ποιοτικά!

Καθώς εισερχόμαστε σε περίοδο μακράς ανασφάλειας, μετά από μια πολύ καλή τουριστική σεζόν, οι επιχειρήσεις υφαίνεται να προχωρούν σε γενική ανανέωση/ανακύκλωση του προσωπικού και να καταφεύγουν σε πιο ευέλικτες σχέσεις απασχόλησης.

Ελαστικότητες τις οποίες δείχνει να μην… ανέχονται/αποδέχονται οι άνδρες. Και έτσι το «ασθενές» φύλο, πιεζόμενο και από τις αυξημένες οικογενειακές ανάγκες σε περίοδο κρίσης, βγαίνει μαζικά στην αγορά εργασίας σαν προσωπικό με χαμηλές απαιτήσεις τόσο ως προς τις αμοιβές, όσο και κυρίως, ως προς την ποιότητα της εργασίας (ωράριο, παρτ τάιμ κ.λπ.)

Παρά την τουριστική έκρηξη φέτος, το 9μηνο (Ιανουάριος-Σεπτέμβριος) έχει να παρουσιάσει χαμηλότερες επιδόσεις εν σχέσει με το ίδιο διάστημα το 2021: Σύμφωνα με το σύστηνα «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας έχουμε συν 263.463 θέσεις εργασίας φέτος, συν 284.857 πέρυσι το 9μηνο.

Οι σχέσεις εργασίας παραμένουν η μεγάλη πληγή καθώς το 53% των προσλήψεων αφορά σε μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασίας (το ποσοστό αυτό παραμένει αναλλοίωτο εδώ και χρόνια, το ίδιο ποσοστό ήταν και πέρυσι το 9μηνο).

Κατά συνέπεια, οι άνδρες-«αρχηγοί» των οικογενειών μοιάζουν να παραιτούνται (μείον 10.629 θέσεις εργασίας φέτος των Σεπτέμβριο, μείον 11.768 πέρυσι τον ίδιο μήνα, εν αντιθέσει με τις γυναίκες που κατέγραψαν αύξηση +36.867 φέτος και +31.495 πέρυσι).

Όπως ήταν αναμενόμενο οι περισσότερες θέσεις εργασίας χάθηκαν στην εστίαση και τον τουρισμό (καταλύματα). Το αξιοπρόσεκτο είναι όμως ότι μειώθηκε η απασχόληση στο λιανικό εμπόριο (-4.397 θέσεις τον περασμένο μήνα). Κάτι που ερμηνεύεται από την ακρίβεια και την πτώση της κίνησης στην αγορά (εμπορικά, σούπερ Μάρκε, αν και τα τελευταία διατηρούν ελαφρώς αυξημένους τους τζίρους, αλλά και τη κερδοφορία, λόγω έκρηξης τν τιμών…)

Αντιθέτως την σκυτάλη της απασχόλησης παίρνει η… μόρφωση: Τον Σεπτέμβριο η εκπαίδευση δημιούργησε 74.066 νέες θέσεις εργασίας και «έχασε» μόλις 5.145. Οπότε έχει να παρουσιάσει καθαρές εισροές 68.921 θέσεων εργασίας.

Αν δεν ύπαρχε η εκπαίδευση τον Σεπτέμβριε θα είχαμε συν 1,5 μονάδα στην ανεργία (Καθαρές εισροές 68.921 στην εκπαίδευση με συνολικές θετικές εισροές 26.238 είναι κάτι που θα οδηγούσαν σε αρνητικές ροές 62.638 θέσεων. Άρα πρόσθετη ανεργία).

Επίσης εντυπωσιακή είναι η τάση ανακύκλωσης των εργαζομένων καθώς το 9μηνο απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν σχεδόν 2 εκ. μισθωτοί. Αν υπολογίσει κανείς ότι οι εργαζόμενοι στον αυστηρά ιδιωτικό τομέα (βιοτεχνία, εμπόριο, υπηρεσίες, πλην ΔΕΚΟ, ευρύτερου δημοσίου τομέα κ.λπ.) φτάνουν μόλις στο 1,8 εκ. μισθωτούς, ενώ αρκετές θέσεις καις τον ιδιωτικό τομία μένουν σταθερές, αυτό σημαίνει ότι πολλοί υπάλληλοι αλλάζουν εργασιακό περιβάλλον 2 και 3 φορές το χρόνο!

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις