Πέραν του ότι δεν θα είναι ίδιες για όλους τους νυν συνταξιούχους, το ποσοστό του 7,75% θα είναι σχεδόν το μισό για όσους δεν πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη πριν από την αλλαγή του χρόνου
Άλλη μία απάτη επιφύλασσε η κυβέρνηση, καθώς οι πολυδιαφημισμένες αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος, πέραν του γεγονότος ότι δεν θα είναι ίδιες για όλους τους νυν συνταξιούχους εξαιτίας της προσωπικής διαφοράς, θα είναι και σαφώς μικρότερες για όσους βγουν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου και έπειτα.
Έτσι, το ποσοστό του 7,75% (το οποίο ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρότερο του ετήσιου πληθωρισμού και δεν επαρκεί για να καλύψει τις τεράστιες απώλειες εισοδημάτων των συνταξιούχων) θα είναι σχεδόν το μισό για όσους δεν πρόλαβαν να βγουν στη σύνταξη πριν από την αλλαγή του χρόνου. Περαιτέρω, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση και στην εγκύκλιο που τη συνοδεύει διευκρινίζεται ότι ολόκληρη την αύξηση θα λάβουν όσοι πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 30 Νοεμβρίου του 2022, και όχι έως την τελευταία μέρα του έτους. Η εγκύκλιος αναφέρει ρητά για την ανταποδοτική σύνταξη νέων απονομών από 01/01/2023 ότι «σύμφωνα με το εδάφιο α’ της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4387/2016, 4.α., η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών για το διάστημα έως και το 2024 διενεργείται κατά τη μεταβολή του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής». Επομένως, «οι συντάξιμες αποδοχές για συντάξεις κάθε είδους (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου) με έναρξη καταβολής από 01/01/2023 αναπροσαρμόζονται με βάση τα ανωτέρω, και όχι με βάση τον συντελεστή της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016. Οι πίνακες αναπροσαρμογής των συντάξιμων αποδοχών, βάσει της μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), αποστέλλονται με σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον e-ΕΦΚΑ, μόλις τα στοιχεία καταστούν διαθέσιμα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.».
Σύμφωνα με το παράδειγμα που επεξεργάστηκε ο δικηγόρος – εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας, η πρόβλεψη αυτή έχει ως συνέπεια δύο ασφαλισμένοι με τα ίδια χαρακτηριστικά να λαμβάνουν εντελώς διαφορετικά ποσά. Έτσι, ένας συνταξιούχος των 800 ευρώ με τα ίδια χρόνια ασφάλισης, αν είχε έναρξη καταβολής σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2022, θα πάρει 62 ευρώ αύξηση, ενώ αν ο ίδιος υποβάλει αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου, θα πάρει 34 ευρώ. Επομένως, οι απώλειες σε ετήσια βάση φτάνουν τα 332 ευρώ! Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το σχετικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» στις 24 Οκτωβρίου 2022, η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Παυλίνα Καρασιώτου, είχε αρθρογραφήσει σχετικά, υποστηρίζοντας ότι οι φόβοι που εκφράζονται από κορυφαίους επιστήμονες -και πήγαζαν από τις επίσημες ενημερώσεις της κυβέρνησης- είναι αβάσιμοι και η αύξηση θα δοθεί χωρίς… μπαγαποντιές. Λιγότερο από δύο μήνες μετά και με την κοινή γνώμη σε εορταστική διάθεση, το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εγκύκλιο με την ευχή η απάτη με την οποία «ψαλιδίζει» τις αυξήσεις να περάσει στα ψιλά της επικαιρότητας.
Εξάλλου, πριν από ακριβώς έναν χρόνο τέτοιες μέρες πάλι ο υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου, όπως και χθες, υπέγραφε την κατάπτυστη εγκύκλιο για το «ψαλίδι» στις καταβαλλόμενες συντάξεις χηρείας, που όμως η κυβέρνηση, μετά την τεράστια κατακραυγή, δεν εφάρμοσε ποτέ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, την αύξηση θα δουν 1.724.713 συνταξιούχοι σε σύνολο 2.613.747, εξαιτίας της διατήρησης της προσωπικής διαφοράς. Από αυτούς, το 80% με 85% θα δει ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που δεν θα ξεπερνούν το 7%, αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που έχουν. Με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου (ν.4387/16), ο συντελεστής αύξησης επηρεάζει κάθε είδους κύρια σύνταξη που καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις λόγω γήρατος, γήρατος λόγω αναπηρίας, λόγω αναπηρίας και λόγω θανάτου. Ως προς την προέλευση της σύνταξης, η αύξηση επηρεάζει κάθε είδους κύρια σύνταξη που καταβάλλεται από τον ΕΦΚΑ, ανεξαρτήτως του πρώην φορέα, τομέα, κλάδου, λογαριασμού με τις διατάξεις του οποίου απονεμήθηκε αυτή, συμπεριλαμβανομένων του Δημοσίου, του π. ΟΓΑ και του π. ΝΑΤ.
Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου, εάν ο θάνατος επέλθει εντός του Νοεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Δεκεμβρίου, επομένως η τελευταία θα αυξηθεί με βάση τον συντελεστή αύξησης ως ήδη καταβαλλόμενη την 31η/12/2022. Ωστόσο, εάν ο ο θάνατος επέλθει εντός του Δεκεμβρίου 2022, η έναρξη καταβολής της σύνταξης λόγω θανάτου είναι η 1η Ιανουαρίου, επομένως η σύνταξη του θανόντος θα αυξηθεί με βάση τον συντελεστή αύξησης συντάξεων ως ήδη καταβαλλόμενη την 31η/12/2022 και στη συνέχεια θα γίνει η μεταβίβαση, χωρίς περαιτέρω αύξηση.
Ενισχύσεις που έχουν δοθεί
Εκτός από τη μόνιμη αύξηση έως 7,75%, τις προηγούμενες ημέρες δόθηκαν επιπλέον αυξήσεις και οικονομικές ενισχύσεις σε:
– 912.644 συνταξιούχους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
– 1.206.624 συνταξιούχους μέσω του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ
– 231.655 συνταξιούχους μέσω της τέταρτης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση (ν. 4670/2020) για όσους είχαν άνω των 30 ετών ασφάλιση
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, με τον συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων το 94,6% των συνταξιούχων θα δει μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές του, διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1.300.000 συνταξιούχοι, ένας στους δύο συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη και το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δει κι αυτό αυξήσεις, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις