Ανταλλαγή αιχμαλώτων έγινε χθες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Εντυπωσιάζει και προκαλεί ερωτήματα το γεγονός ότι έγινε την ίδια ημέρα που η Ρωσία ανακοίνωσε τη μερική επιστράτευση. Μεταξύ των απελευθερωθέντων και πολλά μέλη και αξιωματικοί της «Αζόφ» που πιάστηκαν προ μηνών στη Μαριούπολη, στο εργοστάσιο «Αζοφστάλ»

(Ανανεωμένο) Τη διαμεσολάβησή του στην πρώτη μεγάλη ανταλλαγή αιχμαλώτων, έσπευσε να διαφημίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να αποκομίσει τα εύσημα και να δείξει ότι πλέον έχει μετατραπεί σε βασικό διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.

Η ανταλλαγή, μάλιστα, έρχεται τις ημέρες που γίνεται η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, όπου, εκτός των άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος και πάλι έσπευσε να κάνει επίδειξη του ρόλου του ως «ενδιάμεσου». Το ίδιο, ως γνωστόν, έπραξε και στην περίπτωση της συμφωνίας με τα σιτηρά. Εξίσου ιδιαίτερα διαφημίζει διεθνώς και τις «διαμεσολαβητικές προσπάθειες» της Τουρκίας για τις συναντήσεις Ρωσίας -Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Ουκρανίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας, είναι ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ερντογάν, αμέσως μετά την ανταλλαγή αιχμαλώτων.

Μεταξύ των απελευθερωθέντων ήταν και οι διοικητές της οργάνωσης, γνωστής για τις ακραίες εθνικιστικές θέσεις της, «Αζόφ». Είχαν πέσει στα χέρια των Ρώσων προ μηνών, όταν καταλήφθηκε το εργοστάσιο «Αζοφστάλ» στη Μαριούπολη.

 

Ομιλία στη Βουλή, αλλά καταφύγιο στην Τουρκία

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έσπευσε αμέσως να επικοινωνήσει μαζί τους, μέσω βιντεοκλήσης, προκειμένου και αυτός με τη σειρά του να αποκομίσει εύσημα για την απελευθέρωσή τους, ανέφερε ότι οι πέντε διοικητές του «Αζόφ» θα παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι το… τέλος του πολέμου υπό την προστασία (!) του Ερντογάν».

Μπορεί, λοιπόν, ως όλα δείχνουν, να εμφανίζονται και να ομιλούν μέλη της «Αζόφ» ενώπιον της ελληνικής Βουλής, αλλά τελικώς τα στελέχη της οργάνωσης βρίσκουν καταφύγιο στην Τουρκία και τα εύσημα της διαμεσολάβησης να τα αποκομίζει ο Ερντογάν. Βέβαια, η μη επιστροφή τους στην Ουκρανία ήταν, κατά πληροφορίες, ένας από τους όρους που ετέθη από τη ρωσική πλευρά. Προφανώς, για να μην πάρουν και πάλι μέρος στις μάχες.

 

Αντιδράσεις

Πάντως, η απελευθέρωση ειδικά των στελεχών της «Αζόφ», τα οποία είχαν αποκτήσει εμβληματική σημασία για τη Ρωσία, που τα κατηγορεί για «ναζισμό» και «εγκλήματα εθνικισμού», και τα απειλούσε με δίκες και σκληρές καταδίκες, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας. Μάλιστα, πολλοί αναλυτές επικρίνουν τη ρωσική κυβέρνηση διότι άλλα έλεγε και άλλα έπραξε.

Πόσο μάλλον, την ημέρα που ανακοινώθηκε η «μερική επιστράτευση», προκειμένου να συνεχιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αρκετοί αναρωτιούνται τι μήνυμα στέλνει μια τέτοια κίνηση στους Ρώσους που καλούνται τώρα να καταταγούν. Δε λείπουν και εκείνοι που θεωρούν αυτή την «κίνηση καλής θέλησης» εκ μέρους της Μόσχας, ως ένδειξη αδυναμίας.

Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχουν αρκετές αρνήσεις για κατάταξη. Επίσης, έχουν γίνει ορισμένες συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας κατά του πολέμου. Ωστόσο, έως τώρα, δεν είναι μαζικές.

Όπως και να’ χει, μένει να φανεί εάν θα συγκεντρωθούν οι 300.000 επίστρατοι που υπολογίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και ποια τροπή πλέον θα πάρει ο πόλεμος. Εάν, δηλαδή, πράγματι θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση εκ μέρους της Ρωσίας, ή απλά πρόκειται για μια επίδειξη δύναμης.

Δημοσίως και σε διεθνές επίπεδο, πάντως, το μήνυμα που επεδίωξε να στείλει ο Β.Πούτιν με τη «μερική επιστράτευση», είναι αυτό της συνέχισης του πολέμου. Αντίθετα, Δυτικοί αναλυτές ισχυρίζονται ότι απλά είναι απόδειξη της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει η Μόσχα.

Σύμφωνα με ρωσικές εκτιμήσεις, πάντως, εκπαιδευμένους για να μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, η Ρωσία μπορεί να συγκεντρώσει αρκετούς. Τουλάχιστον τόσους όσοι να μπορέσουν να αντισταθμίσουν τη σχετική αριθμητική υπεροχή (σε προσωπικό) που έχει η ουκρανική πλευρά. Κοντός ψαλμός, αλληλούια!

 

Σαουδική Αραβία

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ελευθερώθηκαν 215 Ουκρανοί. Επίσης, η Ρωσία ελευθέρωσε 10 αλλοδαπούς με τη διαμεσολάβηση του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (!). Μεταξύ αυτών είναι πολίτες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Σουηδίας, της Κροατίας και του Μαρόκου. Το αεροπλάνο τους μετέφερε στη Σαουδική Αραβία.

Από ουκρανικής πλευράς ελευθερώθηκαν 55 Ρώσοι στρατιωτικοί. Πιθανώς, θα ελευθερωθούν και άλλοι 30, μεταξύ των οποίων πιθανώς θα είναι και πιλότοι. Επίσης, ανάμεσα σε αυτούς που αφέθηκαν ελεύθεροι λέγεται ότι βρίσκεται και ο χαρακτηριζόμενος ως φιλορώσος Ουκρανός πολιτικός, Μεντβετσούκ.

antinews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις